Weekendweerbericht

Goed nieuws voor het weekend. Geen 30 graden, maar wel lekker lenteweer!

De tropische warmte is ons land uit en vandaag is het ook nog eens vrij grijs weer. Maar in het weekend wordt het fraaier met zon, stapelwolken en hogere temperaturen! Ook valt op zaterdag slechts een enkele bui, veel plaatsen houden het droog. Zondag blijft het overal droog. Er komt dus een mooi weekend aan.

We hebben weertechnisch gezien best een enerverende week achter de rug. De eerste zomerse dag van het jaar op dinsdag, die meteen opgevolgd werd door de eerste regionale tropische dag. Het werd zelfs 31 graden in Brabant en ook in Hoek van Holland! De hitte werd snel afgestraft, niet eens met zwaar onweer, maar met een langslepende storing die grijze wolkenvelden en af en toe regen met zich meebracht.

Grijze vrijdag
Ook deze vrijdag is het overwegend bewolkt, met soms een gaatje voor de zon, maar ook af en toe regen. De regen is vooral bestemd voor de regio’s die grenzen aan Duitsland. Die langgerekte storing is gekoppeld aan een lagedrukgebiedje dat parallel aan onze westkust van zuid naar noord trekt. Dat zorgt ervoor dat het aan zee stevig waait. Vanmiddag wordt het overal rustiger met soms een glimpje van de zon. De maximumtemperaturen komen uit op 16 graden. Dat is 10 tot 15 graden lager dan afgelopen woensdag!

Zaterdag
Het lagedrukgebiedje trekt in de nacht naar zaterdag via Schotland verder de noordelijke Atlantische Oceaan op, om daar op te gaan in een groter lagedrukgebied. De wolkenvelden verdwijnen zo ook van het toneel. In de nacht klaart het al wat op, en zaterdagochtend start mooi met veel zon. Er kan in het zuiden mogelijk lokaal nog een buitje vallen in de ochtend, verder is het ‘s ochtends droog met veel zon.

In de loop van de ochtend ontstaan stapelwolken, die in de middag dan geregeld voor de zon schuiven. Het blijft wel fraai weer met ook iets hogere temperaturen dan vandaag. Zo wordt het zaterdagmiddag 16 graden op de Waddeneilanden tot 18 graden in het binnenland. Hogerop in de atmosfeer trekt een bel met wat koudere lucht over ons land. Het triggert de ontwikkeling van de stapelwolken, waardoor ze vrij hoog uit kunnen groeien, tot rond of iets boven de 7 kilometer hoogte. Dat levert dan ook verspreid in het binnenland een enkele bui op (maar lang niet overal!). Lokaal kan bij een bui onweer voorkomen.

Zondag
De bel met koude lucht hogerop trekt geleidelijk noordwaarts weg en maakt plaats voor een rug van hogedruk, zowel hogerop in de atmosfeer als ‘aan de grond’. Ook bij ons dus stijgende luchtdruk op zondag. Dat levert een droge en mooie dag op! Net zoals op zaterdag zien we ook weer stapelwolken verschijnen, maar ditmaal kunnen ze niet hoog genoeg uitgroeien tot buien. De lucht op hogerop in de atmosfeer is gewoonweg niet meer koud genoeg om die push te geven. Met het hogedrukgebied dichtbij, waait het ook amper. Met weinig wind kan de temperatuur het ook iets hogerop zoeken, het wordt maximaal 18 tot 22 graden. Alleen op de Waddeneilanden is het iets minder warm met 16 graden.

Maandag
Het hogedrukgebied trekt in de nacht naar maandag richting Denemarken. Rondom een hogedrukgebied waait de wind met de klok mee. Zodra de kern van zo’n hogedrukgebied dan ook ten oosten/noordoosten van Nederland ligt, krijgen we altijd een zuidoostelijke wind. Dat gebeurt dan ook op maandag overdag. Ten zuidoosten van ons zit warmere lucht, waardoor die warmere lucht ook ons land kan bereiken. Zo kunnen de temperaturen op maandag overdag op de Waddeneilanden de 20 graden aantikken, landinwaarts wordt het 23 tot 25 graden. Zo kunnen we in Brabant en Limburg opnieuw een zomerse dag erbij schrijven met veel zon, soms een versluierd zonnetje en later ook wat hogere wolkenvelden.

 

Bron: MeteoGroup