Gevoelskwestie

Maart verliep warm en april verliep wat aan de frisse kant, maar qua weer is er eigenlijk weinig veranderd in deze 2 maanden.

Qua weer verschillen de afgelopen maart maand en deze april niet veel. Het was in beide maanden een beetje hetzelfde soort weer, met vaak een afwisseling van wolkenvelden en zonneschijn, maar ook bijna dagelijks een paar buien of wat regen. En ondanks een paar flinke uitschieters zijn er ook qua temperatuur eigenlijk helemaal niet zulke grote verschillen te vinden. Al doen de statistieken anders vermoeden. Maart verliep namelijk te warm en april eindigt dit jaar wat aan de frisse kant.

Wat waren veel mensen er tegen het einde van de winter aan toe… wat meer zon en warmte. En het kwam ook. Ondanks soms ook behoorlijk koude nachten, steeg het kwik in de thermometer in maart vrijwel dagelijks tot in de dubbele cijfers. Uiteraard niet meteen twintigers, maar over de hele maand een gemiddelde maximumtemperatuur van 13,26 graden, was er voor velen weinig reden tot klagen. Uiteindelijk kwam het aan het einde van de maand zelfs tot die felbegeerde twintigers en dat waren vervolgens ook meteen dagrecords voor 30 en 31 maart, met op beide dagen 21,8 graden in De Bilt.

Tweede plek
In maart hadden we vaak hogedrukinvloed in onze omgeving en dat resulteerde bovendien in flink wat zonneschijn overdag, maar vaak ook koude nachten. Het kwik daalde diverse malen tot onder het vriespunt en daarmee kwam de gemiddelde maandtemperatuur uiteindelijk uit op 8,6 graden. De norm voor maart ligt op 6,2 graden en daar zaten we dus 2,4 graden boven! Alleen maart 1991 kwam met een maandgemiddelde temperatuur van 8,8 graden in De Bilt nog iets hoger uit, waardoor deze ‘maart 2017’ op een tweede plaats eindigt in de lijst met warmste maartmaanden ooit.

April
En toen ging april van start. Ook in deze maand hadden we weer vaak een hogedrukgebied in de buurt liggen, al lag deze steeds op de verkeerde plek, namelijk ten noordwesten van ons. Om dat hogedrukgebied heen stak bij ons vrijwel dagelijks een noordelijke wind op en van de twintigers eind maart bleef al snel niks meer over. De middagtemperaturen zakten terug tot rond 15 graden, met als flinke uitschieter omhoog 9 april. In De Bilt steeg het kwik toen tot 21,0 graden, maar de warmte was slechts van korte duur. De week daarna zakten de temperaturen namelijk steeds verder terug en vooral de laatste weken van april verliepen zelfs wat aan de frisse kant voor de tijd van het jaar.

Maart vs. april
Als we vandaag – zondag 30 april – voor het gemak al even mee berekenen volgens de verwachting, dan zal de gemiddelde maximumtemperatuur deze maand uitkomen op 13,23 graden en dat is maar 0,03 graden verschil ten opzichte van maart. Ook de gemiddelde maandtemperatuur komt met 8,51 graden dichtbij de voorgaande maand uit. Hier zien we een verschil van slechts 0,08 graden.

Onder de norm
De gemiddelde maandtemperatuur van april ligt volgens de klimaatboeken op 9,2 graden en daar zitten we deze maand dus ruim een halve graad onder. Ondanks dat er dus weinig veranderd is ten opzichte van maart, verliep maart dus veel te warm dit jaar en was april juist 0,7 graden te koud.

Voor het gevoel
Een halve graad te koud kunnen we echter nog prima schalen onder ‘normaal’, al was het verschil tussen maart en april gevoelsmatig best groot. De ‘warme’ maart voelde ook echt als een warme deken na de winter. De meesten van ons waren er aan toe. En dan volgt ineens een ‘best frisse’ aprilmaand, terwijl zowel het weertype als de temperatuur vrijwel gelijk bleef. Maar nu komt die ‘norm’ om de hoek kijken. Het hoort nu al een stuk warmer te zijn en dat gevoel gaat dan toch een beetje overheersen, waardoor het ‘kouder’ lijkt. Ook spelen de ervaringen uit voorgaande jaren mee en als we alleen even naar de top 5 van warmste aprilmaanden ooit kijken, dan staan daar al 4 jaren in uit deze eeuw. We zijn dus eigenlijk ook een beetje gewend geraakt aan ‘warmer’ weer in april.