Droog op 4 en 5 mei?

Wat gaat het weer in de eerste mei-week doen? Blijft het tijdens de nationale herdenking van oorlogslachtoffers en op Bevrijdingsdag droog?

Wat gaat het weer in de eerste mei-week doen? Blijft het tijdens de nationale herdenking van oorlogslachtoffers en op Bevrijdingsdag droog? We doen een eerste poging om hierop een antwoord te geven.

April eindigt met fraai lenteweer, wel stevige wind
Deze laatste zondag van april ziet er in ieder geval fraai uit. Het wordt namelijk een droge, vrij zonnige en zachte tot warme lentedag met overigens wel een stevige oostzuidoostenwind, 4-5 Beaufort, later op de Wadden af en toe 6 Bft. Deze wind voert tijdelijk vrij warme en droge lucht aan. Er worden maximumtemperaturen van 15 of 16 graden op de Wadden tot 20 à 21 graden in Zeeland, Brabant en Limburg verwacht. En dat na (alweer) een koude nacht, die door wat wind waarschijnlijk wel (iets) minder koud gaat verlopen dan afgelopen nacht - nacht naar zaterdag - toen het verspreid weer tot vorst kwam. In het zuiden van ons land werden, ook aan de grond, de laagste temperaturen gemeten. In Gilze-Rijen werd het in de nacht naar zaterdag op 10 centimeter maarliefst -6,8 graden. Ell in Limburg had een grasminimum van -6,6 graden en Eindhoven noteerde -6,4 graden. Op anderhalve meter, de normale waarnemingshoogte, werd het in Ell -2,4 graden en in Eindhoven -2,3 graden. Op het landelijk hoofdweerstation De Bilt vroor het op 1,5 meter niet. Het werd 0,5 graad. Aan de grond kwam het hier tot een minimum van -2,5 graden. Voor komende nacht staan minimumtemperaturen tussen omstreeks 0 graden in Groningen en rond 5 graden in Zeeland uit. Vooral in het oosten en noordoosten, met de minste wind, gaat het aan de grond weer vriezen.

Regenfront op maandag, maar niet overal regen
Voor maandag is het nog redelijk duidelijk welke kant het weer opgaat. Een oceaanfront, occlusiefront, met veel wolken en regen trekt, geleidelijk, van Zeeland naar Groningen. De verwachting is dat in de hoek van Groningen en Drenthe (en deels Waddengebied) de zon nog maximaal 5 tot 7 uren aan bod komt. En het is de vraag of het daar maandag überhaupt wel gaat regenen... In Zeeland en een stukje van Zuid-Holland lijkt het in de middag droog te worden met nog enkele uren zonneschijn. In het tussenliggende gebied blijft het front hangen en zou het wel eens een regenachtige dag kunnen worden. De maximumtemperatuur valt hoe dan ook terug naar waarden tussen 12 en 16 graden. Dit is aan de koele kant voor begin mei. De zwakke tot matige wind wordt zuid tot zuidwest, op de Wadden waait een oostelijke bries.

Noordooststroming, maar qua details onzeker
Voor de periode vanaf dinsdag is het op hoofdlijnen nu ook wel duidelijk wat het weer gaat doen, maar qua details wordt het juist een lastige zaak. Volgens vrijwel alle berekeningen van het Europese weermodel gaat de wind gedurende een dag of 5 uit het noordoosten waaien. Ons weer komt vanuit onder meer Duitsland in plaats van bijvoorbeeld de oceaan. Dit geldt niet alleen voor dinsdag, maar ook voor woensdag, donderdag en Bevrijdingsdag. Met de noordoostelijke wind wordt naar verwachting geen warme lucht aangevoerd, maar echt koud wordt het ook niet (meer).

Op de weerkaarten zien we een sterk hogedrukgebied dat van Scandinavië naar IJsland beweegt. Nederland ligt steeds dichtbij of aan de rand van enkele lagedrukgebieden. De depressies trekken over het algemeen over Duitsland, Centraal-Europa en/of Frankrijk. De bijbehorende fronten kunnen ons nu en dan bereiken. Wolkenvelden en af en toe regen lijken het weerbeeld te gaan bepalen, mede door gebrek aan hogedrukinvloed. Maar wanneer (of waar) het precies regent, is nu nog niet te zeggen. Ook qua hoeveelheden regen is de verwachting vrij onzeker, al worden geen zware buien met gedonder verwacht.

Wel genoeg droge berekeningen...
In ieder geval zien we bij het ECMWF-model (genoeg) berekeningen die droog/overwegend droog weer aangeven. In de neerslagpluim geldig voor De Bilt valt het met de regen reuze mee. Op basis van de nieuwste run van afgelopen nacht is de kans op regen a.s. maandag nog het grootst, 90%. Op dat front. Dinsdag neemt de regenkans voor Midden-Nederland af tot 70%. In de loop van woensdag daalt het percentage verder, en die trend zet zich voort tot zaterdag 6 mei met dan uiteindelijk rond 25% kans op regen... De meerderheid van de berekeningen gaat voor later in de week dus voor droog weer!

Voorzichtige prognose:
De voorzichtige, voorlopige weersverwachting voor 4 en 5 mei is dan ook een redelijk grote kans op droog weer met zon, al zien we in de zonneschijnpluim veel berekeningen met half-zwaar bewolkte condities terug. De maximumtemperaturen komen zo tussen 12 en 16 graden uit, een paar berekeningen zijn iets warmer...

De komende paar dagen zullen we in weernieuws nog terugkomen op de verwachting voor 4 en 5 mei...