Warmere zondag

Na een lange periode van te koud weer, kan het zondag lokaal 20 graden worden.

Het voorjaar kenmerkt zich vaak door sterke temperatuurcontrasten. Zo is het in deze tijd van het jaar niet vreemd als warme dagen worden opgevolgd door gure buien met soms zelfs natte sneeuw. Ook dit jaar vertoont het temperatuurverloop een grillig patroon. Na een koude week maakt het kwik uitgerekend op zondag een flinke sprong omhoog.

Eind maart beleefden we al een tweetal warme lentedagen. Deze aprilmaand bleef het aantal dagen met warme twintigers echter beperkt tot alleen 9 april. Vanaf half april lagen de temperaturen vrijwel elke dag (ruim) onder het langjarig gemiddelde en kwam het ’s nachts in het binnenland op meerdere nachten zelfs tot vorst.

Meer vorst in april dan in maart

Deze maand heeft tot nu toe meer vorst opgeleverd dan afgelopen maart. De Bilt wist vier dagen met vorst bij te schrijven, tegenover drie vorstdagen in maart. Het werd daar in maart niet kouder dan -0,9°C, terwijl het in april viermaal kouder werd. Op de 20e april daalde het kwik daar zelfs tot -3,4°C.

Als we kijken naar de maandgemiddelde temperatuur dan lijkt deze maand rond dezelfde waarde uit te komen als in maart: 8,6°C. Hoewel april ongeveer een halve graad kouder dan gebruikelijk (norm: 9,2°C)  is verlopen, zegt bovenstaande vergelijk vooral veel over de bijzonder warme prestaties van maart. Vorige maand ging namelijk als de op een na warmste maart de klimaatboeken in.

Laatste vorstnacht?
Op de weerkaart gaat de komende dagen het een en ander veranderen. De laatste tijd domineerden koude noordwestelijke winden onze regio, met aanvoer van verscheidene regen- en hagelbuien. In de loop van zaterdag zoekt de wind echter de oosthoek op. Hierdoor gaan de temperaturen vooral op zondag flink in de lift. In de nacht naar zaterdag volgt eerst nog een behoorlijk koude nacht. Vanavond klaart het geleidelijk op steeds plaatsen aardig op. Bij een afzwakkende wind weet het kwik daardoor flink onderuit te gaan. Dieper landinwaarts komt het her en der waarschijnlijk opnieuw tot wat vorst, tot plaatselijk circa -1 graad. Vooralsnog lijkt dit de laatste nacht te zijn met vorstkansen op anderhalve meter hoogte.

Zaterdag: meeste plaatsen droog

De eerste dag van het weekeinde begint dus koud. In de middag komt het kwik uit tussen 10 graden langs de noordkust en 15 graden in het zuiden van Zeeuws-Vlaanderen. Daarbij is er een mengelmoes van uitsmerende stapelwolken en zonneschijn. Zeer lokaal kan er nog een buitje tot ontwikkeling komen, maar dit mag weinig naam hebben. De wind is meest zwak en zoekt in de loop van de dag de oosthoek op. Dat is de voorbode van een mooie zondag.

Zondag: lokaal 20 graden

De nacht naar zondag verloopt helder, maar door een aantrekkende oostenwind wordt het niet meer zo koud als de voorgaande nachten. Landinwaarts koelt het af tot een graad of 2. Aan de grond kan het nog wel tot wat vorst komen. Overdag is het overwegend zonnig, al drijven vanuit het zuidwesten ook wat hogere wolkenvelden over. Het blijft in het hele land droog. De temperaturen komen een stuk hoger uit dan de laatste tijd. Van noord naar zuid wordt het 14 tot mogelijk 20 graden. Wel staat er een stevige oostzuidoostenwind, windkracht 4 tot soms zelfs 5 boven land.

Zet de warmte door?

Zoals eerder gezegd laat het voorjaar vaak sterke schommelingen in de temperatuur zien. Na een warmere zondag, gaan de temperaturen begin volgende week weer enkele graden naar beneden. Dit heeft alles te maken met opdringende storingen vanuit het zuidwesten. Op maandag volgt dan ook wat regen bij nog maar een graad of 14 in de middag. In eerdere modelberekeningen leek het erop dat we later komende week zouden overschakelen op een warmer en zonniger weertype. Inmiddels zijn er ook flink wat berekeningen met een stuk gematigdere en wisselvalligere oplossingen in de aanloop naar Bevrijdingsdag. De hoofdberekening van het Europese weermodel komt nu zelfs met slechts 8 graden in de middag van 5 mei. Vooralsnog lijkt dit niet realistisch, maar de komende dagen zal duidelijk worden welke kant het op gaat.

Bron: MeteoGroup
Foto voorpagina: Erik Neuteboom (archieffoto).