Wisselvallige en frisse Koningsdag

Het is een wisselvallige en frisse Koningsdag. Het einde van het koele weer is overigens in zicht.

Weer of geen weer, het is feest in Nederland op deze Koningsdag die koud en wisselvallig verloopt. En we kijken alvast even vooruit naar dit laatste aprilweekend.

Afgelopen nacht, Koningsnacht, was de vorst in het land ;-) met op uitgebreide schaal temperaturen onder het vriespunt. Ook in bijvoorbeeld Wijk aan Zee vroor het licht, het werd hier -0,6 graad. In het oosten en zuiden werd het regionaal -3 graden. In Enschede werd het -3,4 graden en te Gilze-Rijen -3,2 graden. In het oosten en zuiden kwam het regionaal tot matige vorst aan de grond, met grasminimumtemperaturen tot -8,5 graden aan toe in Enschede. Erg koud voor deze tijd van het jaar. Het is de voorlopig laatste flink koude lentenacht. Overigens viel lokaal een winters buitje, met hagel en een beetje sneeuw.

Tot 13 uur droog in Tilburg...
Vanochtend begon in het oosten en zuidoosten nog zonnig tot licht bewolkt en droog. Maar al vrij snel kwamen ook hier stapelwolken tot ontwikkeling. Verder is het vandaag geluk hebben met enkele (verspreide) buien die zeer lokaal nog hagel bevatten, zoals in Roodeschool. In Tilburg, waar dit jaar de koninklijke familie Koningsdag viert, bleef het tot 13 uur droog. Mooie timing voor het koninklijk gezelschap! Daarna kwam een bui naar de stad. Met maximumtemperaturen van ongeveer 11 graden is het nog steeds te fris/koud voor eind april. De noordwestelijke stroming met aanvoer van onstabiele en koude lucht afkomstig van de Noordpool houdt nog even aan, maar het einde van deze stroming is in zicht...

Weer of geen weer, Nederland viert feest. Dit zie je terug in de enkele weerfoto's die we bij dit verhaal hebben gezet.

Voormalige Koninginnedag fraai lenteweer
Is het morgen nog onbestendig met een paar buien bij maximaal 10 tot 12 graden, dit laatste weekend van april verloopt droog en zondag overdag - de voormalige Koninginnedag - wordt het (eindelijk) zacht lenteweer met bovendien veel ruimte voor de zon. We zien zaterdag een hogedrukgebied over het land trekken, op zondag wordt het zwaartepunt boven Polen en de Oostzee verwacht. Dit brengt de wind bij ons in de oost of zuidoosthoek waarmee dan zachte, droge lucht binnenkomt. Overigens zijn de nachten nog fris met lokaal vorst aan de grond. Maar met hulp van de lentezon stijgt de temperatuur zondagmiddag tot tussen maximaal 14 of 15 graden op de Wadden en 19 graden in het zuiden. De laatste keer met (landinwaarts) minstens 15 graden was op 9 april, op die enige warme aprildag van dit jaar.

Morgen lees je hier een veel uitgebreider weerbericht over het weekend en ook over volgende week met daarin Bevrijdingsdag (vrijdag).