Koude Koningsdag, droog of nat?

Koningsdag verloopt net als vorig jaar behoorlijk koud. En we krijgen te maken met een enkele bui.

Vorig jaar lag er op de dag vóór Koningsdag op veel plaatsen sneeuw! In Drenthe was de sneeuwlaag zelfs zo dik dat er in de vroege ochtend sleetje gereden kon worden. Ook her en der op de camping werden mensen verbaasd wakker. Een poedersuikerlaagje sneeuw op de tenten…

Zo gek is het dit jaar niet. Wel hebben we ook deze dagen te maken met een erg koude bovenlucht. Bij de buien kan dan ook een beetje natte sneeuw of hagel vallen. Dat is gisteren en afgelopen ook gebeurd, en kan vandaag en morgen ook het geval zijn. Een klap onweer is ook niet uit te sluiten.

Koningsnacht
Wel zien we vanavond en in Koningsnacht, dat het juist op heel veel plaatsen droog is. Het klaart breed op en alleen dichtbij relatief warm zeewater kan nog een bui vallen. De directe kustregio’s moeten daar rekening mee houden, maar in het binnenland blijft het in de Koningsnacht overal droog. En koud! Het gaat op grote schaal licht vriezen.

Koningsdag
Voor de vroege vogels kan wat extra kleding dus zeker geen kwaad. In het binnenland zal het kwik rond zonsopkomst namelijk dichtbij en plaatselijk zelfs iets onder het vriespunt liggen. Veel mensen zijn in de ochtend op de marktjes te vinden, een extra jas is dan geen luxe. In de middag is het uiteraard een stuk milder, maar ook dan zijn de temperaturen met 9 tot 11 graden aan de magere kant. De zon laat zich van tijd tot tijd zien, maar vanuit het noordwesten neemt de bewolking toe. Vooral Noord-Holland en Friesland komen er dan ook bekaaid vanaf voor wat betreft de uren zonneschijn. De beste papieren voor de zon heeft Limburg.

Regen of droog?
In de ochtend lijkt het in het binnenland droog te zijn. In de kustprovincies kan dan al een enkele regen- of hagelbui vallen. In de middag kan er ook landinwaarts een stevige bui vallen. Dat gebeurt echter lang niet overal, op sommige plaatsen verloopt de hele Koningsdag overdag droog. Het noordwesten en noorden van het land krijgt echter in de avond te maken met regen. Die regen breidt zich pas in de nacht uit over de rest van het land.

Tilburg
Ook in Tilburg lijkt het in de ochtend nog overal droog te blijven. Dat is voorlopig goed nieuws voor het Koningspaar, dat om 11:00 op station Tilburg uit de trein stapt. Het programma van de Koninklijke familie duurt van 11:00 tot 12:40uur. Met een beetje geluk houden ze het geheel droog. Wel lijkt Tilburg in de loop van de middag ook gevoeliger te worden voor een enkele bui, die vanaf Zeeland binnen kan komen trekken.

Recordkou?
Volgens het langjarig gemiddelde wordt het rond deze tijd een graad of 16 in de middag en 5 graden ’s nachts. Het is duidelijk dat we daar ruim onder zitten. Echter is het in het verleden nog een stuk kouder geweest op 27 of 30 april. De koudste 30e april was in 1929. Toen werd het op het KNMI-hoofdstation in De Bilt niet warmer dan 7,7 graden. De koudste 27 april ooit gemeten viel in het jaar 1985. Toen werd het slechts 7,4 graden. Ook wat de minimumtemperaturen betreft komen we niet in de buurt van recordwaarden. Op 30 april 1954 noteerde De Bilt zelfs -2,5 graden.

Bron: MeteoGroup