Wat voor weer wordt het in de meivakantie en op Koningsdag?

Het wordt geen warme week met mooie en minder mooie dagen. Hoe wordt het met Koningsdag?

Warm weer zit er niet in, deze meivakantie. Maar een totaal verregende vakantie wordt het ook niet. Koningsdag wordt et zoals vorig jaar een frisse dag met enkele buien. Maar als je een beetje geluk hebt, blijft het droog en schijnt het oranjezonnetje. 

Vorig jaar voor Koningsdag plaatselijk wit

Vorig jaar verliep Koningsdag ook fris. Op de dag voor Koningsdag viel er zelfs sneeuw. In Drenthe was het wit en konden kinderen zelfs sleetje rijden. Ook de Posbank bij Arnhem was bedekt met een dun wit laagje. Op Koningsdag zelf lang er even buiten ons Koninkrijk in de Belgische Ardennen een dik pak sneeuw van maar liefs 18 centimeter! Op de Vaalserberg in het zuiden van Limburg lag 4 op 27 april centimeter sneeuw. De dag begon op veel plaatsen met vorst aan de grond. In de Bilt werd het overdag slechts 10.7 graden. Volgens het klimaatboekje wordt het op 27 april ruim 16 graden. Met een noordwestelijke stroming werd niet alleen frisse lucht naar ons land gevoerd, maar ook onstabiele lucht met de vorming van vrij veel wolken en een aantal regen- en hagelbuien. In Drenthe viel in de ochtend ook een beetje natte sneeuw. De meeste buien vielen in het noordoosten en in het zuiden en zuidwesten van ons land. In Zwolle waar het Koningsgezin was, hadden ze geluk en viel het mee met de buien. Af en toe scheen het het oranjezonnetje. 

Koningsspelen

Vandaag is de dag van de Koningsspelen. Voor de vijfde keer doen scholieren in het hele land mee. Op veel scholen begint de dag voor de meivakantie met een gezond ontbijt, daarna is er een sportief programma. Het weer werkt mee, het is vanochtend op de meeste plaatsen droog, vanmiddag kan er in het oosten en zuidoosten een enkele bui tot ontwikkeling komen. In de westelijke provincies breekt later het zonnetje door. Het is door de aanvoer van minder koude wind met een matige tot vrij krachtige naar west draaiende wind minder fris dan de afgelopen dagen met 12 graden in het noorden en 15 graden in het zuiden van het land. 

Koufront

Vanavond en vannacht trekt vanuit het noorden een koufront over ons land. Daarachter stroomt opnieuw frisse lucht ons land binnen. De passage gaat gepaard met een beetje regen. In het noorden wordt het vannacht alweer droog en klaart het op. In Groningen daalt het kwik naar 3 of 4 graden. In het zuiden blijft het langer regenen en blijft het zachter met 8 graden. 

Stevige noordwester op zaterdag 

Zaterdag start in het zuiden van Limburg met een laatste spat regen van het koufront. In de rest van het land is het droog met een afwisseling van zon en wolken. Tussen een hogedrukgebied op de Oceaan en koude lagedrukgebieden boven het noorden van Europa wordt op zaterdag met een stevige noordwestenwind, op de Wadden krachtig, frisse lucht aangevoerd. Het wordt net zoals afgelopen dagen niet warmer dan 9 graden op de Wadden en 11 graden in het zuiden van het land. Op de meeste plaatsen blijft het droog en is de zon vooral in de noordelijke helft van het land te zien. In het zuiden is het bewolkter. Later op de dag neemt de kans op een enkele bui vanuit het noorden toe. In de nacht naar zondag blijft het noordoosten gevoelig voor een enkele bui. Op de meeste plaatsen is het droog met een afwisseling van wolken en opklaringen. Tijdens opklaringen kan het weer flink afkoelen naar 2 of 3 graden in het zuidoosten en oosten van het land met kans op vorst aan de grond. 


Zondag minder wind

Zondag breidt het hogedrukgebied vanaf de Oceaan zich uit richting ons land. De stevige noordwestenwind neemt af. Wolken en zon wisselen elkaar af, dit keer is er in het zuiden en zuidwesten meer zon dan in het noorden. Lokaal valt er een enkele bui bij temperaturen tussen 10 en 12 graden. 

Maandag tot de avond droog

Het hogedrukgebied schuift na het weekeinde zuidwaarts, vanuit het noorden komt op maandag tegen de avond een volgend koufront met regen. Overdag is het meest droog met wederom vooral in de zuidelijke provincies zon. Voor het front uit wordt met zuidwestenwinden tijdelijk weer zachtere lucht aangevoerd en wordt het 11 tot lokaal 15 graden.

Regenachtige dinsdag

Het koufront trekt in de nacht van maandag op dinsdag ons land binnen en blijft dinsdag overdag door de ontwikkeling van een klein lagedrukggebiedje in het front over het zuidoosten van ons land slepen. Het wordt een regenachtige dag, pas later in de middag wordt het aan zee droog en komt de zon weer tevoorschijn. Achter het front draait de wind wederom naar de noordwesthoek en voert opnieuw weer koude lucht aan, resulterend in temperaturen van slechts 9 of 10 graden. 

Hagel op woensdag 

In de nacht naar woensdag trekt het front weg en klaart het tijdelijk op. In de polaire lucht kan het als het lang opklaart opnieuw vrij koud worden met landinwaarts temperaturen dichtbij en vlak bi de grond onder het vriespunt. Woensdag overdag stroomt vanuit het noordwesten niet alleen op grondniveau, maar ook in de hogere lagen van de atmosfeer koude lucht over ons land. Op 5 kilometer hoogte daalt het kwik naar -35 graden. Koud genoeg voor de vorming van flinke regen- en hagelbuien, misschien ook wel met een enkele onweersklap. Tussen de imposante wolken door is af en toe de zon te zien. Warmer dan 9 op 10 graden worden het weer niet. 

Koningsdag herhaling van vorig jaar?

Het is nog ver vooruit, maar we hebben weerkaarten voor de 27ste. Die laten duidelijk zien dat het net zoals vorig jaar een fris dagje wordt een koude Koningsnacht met vorst aan de grond en overdag slechts 10 of 11 graden. Hoog in de atmosfeer is het ijskoud met temperaturen beneden de -30 graden. Door het grote verschil in temperatuur zullen vrij gemakkelijk weer enkele regen- of hagelbuien ontstaan die van noordwest naar zuidoost over ons land trekken. In de loop van de dag trekt de koudste lucht naar Duitsland en zal de buiigheid afnemen. Buien vallen altijd plaatselijk, op de ene plaats vallen vrij veel buien, op de andere plaats blijft het droog en breekt de zon door. Het is een kwestie van geluk! Misschien heeft de 50-jarige Koning net zoals vorig jaar geluk en blijft het in Tilburg droog!