Skiën in de meivakantie?

Op het eind van het skiseizoen is in Duitsland en aan de noordkant van de Alpen een dik pak sneeuw gevallen...

Niet alleen bij ons is het koud, elders in Europa zien we winterse taferelen.  In Scandinavië ligt op sommige plaatsen nog een dik pak sneeuw en wordt dagelijks gestrooid om de wegen begaanbaar te maken. Ook bij onze oosterburen en in de Alpen is de winter nog niet voorbij. De afgelopen dagen viel er aan de noordkant van de Alpen, met name in de Oostenrijkse Alpen veel sneeuw, op sommige plaatsen meer dan een meter. Je kunt dit weekeinde nog even op de lange latten staan… 

IJskoude nacht

Onder heldere hemel, in polaire lucht en bij weinig wind daalde het kwik afgelopen nacht op de meeste plaatsen onder het vriespunt. Alleen in Hoek van Holland en in Vlissingen bleef het kwik op waarnemingshoogte boven het vriespunt. In Deelen op de Veluwe koelde het boven de zandgronden af tot bijna 5 graden onder het vriespunt ( -4.9 graden). Vlak bij de grond werd het nog veel kouder en bleef alleen Vlissingen vorstvrij. In Enschede kwam het bijna tot strenge vorst met een temperatuur van 9.2 graden op 10 centimeter hoogte. 

Beregenen 

Fruittelers in heel Nederland waren afgelopen nacht weer in de weer om hun fruitbomen te beschermen tegen deze pittige vorst. Op veel plaatsen stonden de beregeningsinstallaties aan. Bij het bevriezingsproces komt warmte vrij waardoor de tere vruchtbeginsels zelfs net niet bevriezen.  Op sommige plaatsen heeft het zo hard gevroren dat beregenen wellicht niet genoeg was en zal vorstschade zijn opgetreden waardoor de fruitoogst in september en oktober mogelijk zal tegenvallen.  Bevroren bloesems leveren fraaie plaatjes, een dikke laag ijs rondom de bloemen, vruchtbeginsels en jonge blaadjes beschenen in de ochtendzon. Ook in de wijngebieden in Frankrijk en Duitsland heeft het de afgelopen nachten gevroren.  De wijnboeren hebben een andere methode om de oogst te beschermen. Tijdens koude nachten ontsteken zij vuren tussen de druivenranken om de temperatuur boven het vriespunt te houden. 

Tegenvallend wintersportseizoen 

Het wintersportseizoen van 2016-2017 was niet best. Er viel de afgelopen winter veel te weinig sneeuw door hardnekkige hogedrukgebieden boven Centraal-Europa. Regelmatig was het zo warm dat de sneeuw wegsmolt en dat alleen de hoger gelegen skipistes, boven de 2000 meter be-ski-baar waren. Met name in ma

art was het lawinegevaar hoog door sterke wisselingen in temperatuur. 

Noordelijke stroming in april

Sinds vorige week zien we een andere drukverdeling op de weerkaarten. Hogedrukgebieden zijn niet meer te vinden boven Centraal-Europa maar ver weg op de Oceaan. Aan de oostflank zien we een noord- tot noordwestelijke stroming Europa induiken met koude lucht, op grondniveau en vooral in de hogere lagen van de atmosfeer. Regelmatig zien we de temperatuur op 5 kilometer hoogte beneden de -30 graden dalen.  Een noordstroming met koude lucht botst tegen de noordkant van het Alpenmassief. Daar wordt de lucht geforceerd stijgen (stau) met gevolg aan de noordkant van de bergen neerslagvorming. De lucht was de afgelopen dag zo koud dat de neerslag zelfs tot in de dalen viel in de vorm van sneeuw. Ook in de lager gelegen berggebieden in Duitsland zoals het Sauerland kreeg een witte veeg en laten de webcams een onvervalst wintersportplaatsje zien.  Aan de zuidkant van de Alpen is veel minder sneeuw gevallen en schijnt de voorjaarszon.  

5 meter sneeuw op de Zugspitze

Aan de noordkant van de Alpen viel de afgelopen dagen meer dan een klein beetje sneeuw. Met een aanhoudelijk noordelijke stroming bleef het sneeuwen. Op de Zugspitze  in het zuiden van Beieren, de hoogste berg in Duitsland met een hoogte van 2964 meter, viel afgelopen 24 uur  maar liefst 70 centimeter verse sneeuw. Vanochtend vroeg lag er bijna 5 meter sneeuw, 480 cm. Overigens is zo’n dik pak sneeuw op de Zugspitze niet ongebruikelijk en is april de meest neerslag rijkste maand van het jaar.  In de skigebieden in Zwitserland en met name in Oostenrijk is het tot in de dalen wit en is het voorjaar weer ver te zoeken.   Tijdens de meivakantie nog een keer op de latten? Dat kan, maar kijk wel even of de skiliften niet gesloten zijn. In de meeste skigebieden eindigt het wintersportseizoen na het komend weekeinde. Sommige skigebieden zijn nog een weekje langer open.  Op de gletsjers kun je nog langer doorskiën. 

Meivakantie 

Ook vandaag valt er in Oostenrijk en Tsjechië nog sneeuw. Langzaam aan verdwijnt de koude lucht en zorgt een hogedrukgebied morgen voor Kaiserswetter met volop zonneschijn. Zaterdag begint helder en koud met mogelijk strenge vorst boven de sneeuw. In de loop van de dag trekt een koufront naar de noordkant van de Alpen met wolken en regen. De aangevoerde lucht is niet meer zo koud, alleen op de hoger geleden pistes zal weer verse sneeuw vallen. Volgende week tijdens de meivakantie zien we opnieuw een bel koude lucht vanuit Groenland via de Britse eilanden naar Frankrijk afzakken. Aan de oostzijde van deze trog wordt met een zuidelijke stroming warme lucht naar de zuidkant van het Alpenmassief getransporteerd.  Ook deze lucht zal worden gedwongen op te stijgen met als gevolg vanaf woensdag aan de zuidkant van de Alpen veel neerslag. Omdat het deze keer warme lucht betreft valt de neerslag meest in de vorm van regen en onweer. Op Koningsdag wordt extreem veel regen verwacht langs de Spaanse Costa’s… In ons land verloopt Koningsdag fris met maxima van 10 tot 12 graden. De buienkans (misschien wel met hagel) is vrij groot. Tussen de buien door, schijnt de zon.  

Bronnen: MeteoGroup, speciale dank aan Hans ter Braak in Mittelberg