Hoe lang duurt dit koude aprilweer nog?

Afgelopen nacht heeft het 4 graden gevroren, komende nacht kan het zelfs 5 graden gaan vriezen. April doet wat ie wil?

We schreven er gisteren al over, de koude lucht en de fruittelers die daardoor nachtenlang aan het werk zijn om de bloesem te redden van de vrieskou. Het is op zich niet zo vreemd dat het af en toe nog (licht) vriest in april. April doet immers wat ie wil. Maar hoe lang houdt dit relatief koude weer nog aan?

De weersverwachting was duidelijk. Het zou gaan vriezen afgelopen nacht en het kon in het oosten zelfs 4 graden vriezen. Ik had gisteren zelf mediadienst, waardoor ik verschillende keren uitspraken heb gedaan op radio en televisie over vorstgevoelige plantjes en handschoenen. Toch was ik vergeten mijn pas gezaaide courgetten af te dekken (jammer!) en vanochtend op de fiets viel de kou toch ook echt even tegen. Is dit waar we de komende weken mee te maken hebben?

Tot 14 dagen vooruit in het kort
De lange termijn kaarten geven niet zoveel hoop voor de warmteliefhebbers. Af en toe komt er een dagje voorbij waarop iets mildere zeelucht aangevoerd wordt, waardoor het 15 graden kan worden. Zoals aanstaande vrijdag. Wel gaat het dan gepaard met veel bewolking. De volgende optie is maandag 24 april. Maar ook na de maandag krijgen we opnieuw te maken met koudere lucht. Zo lijkt Koningsdag mogelijk zelfs een (hagel)bui met zich mee te brengen en dat bij maximaal een graad of 11 à 12. Kijken we nog iets verder in de tijd, dan ziet het er naar uit dat het begin mei waarschijnlijk pas warmer wordt. Maar dan moeten we dus nog circa 10 tot 14 dagen geduld hebben.

Details
Ondanks de lage temperaturen is het wel prachtig weer. Deze woensdag is begonnen met een strakblauwe lucht, maar tegen het einde van de ochtend zagen we de stapelwolken al verschijnen. Later vanmiddag lossen ze weer op en krijgen we opnieuw de zon volop te zien. De heldere avond en nacht naar donderdag levert opnieuw op grote schaal vorst op, lokaal zelfs matige vorst.

Donderdag
Op donderdag wordt het opnieuw een mooie dag met veel zon. Vanuit het westen nadert gedurende de dag een warmtefront, dat brengt wat sluierbewolking met zich mee. Toch blijft het in het binnenland vrijwel de hele dag stralend zonnig. Aan zee betrekt het in de loop van de middag, maar ook daar lijkt het overdag nog droog te blijven. Ook zijn de temperatuur ietsje hoger, vanwege de draaiing van de wind naar het zuidwesten. Zo wordt het 11 of 12 graden (14 graden is ‘normaal’).

Vrijdag
De nacht naar vrijdag levert geen vorst meer op. Een klein addertje onder het gras is wellicht nog provincie Limburg, met daar misschien nog wat nachtvorst. Maar het is een stuk milder, want er waait een zuidwestenwind, de wind trekt aan, en de bewolking neemt toe. Er kan zelfs lokaal een drupje vallen. Vrijdag overdag trekt er ook vrij veel bewolking over. Met af en toe zon wordt het 12 graden op Texel tot 15 graden in Brabant. De temperaturen zijn dus wel iets hoger, maar het weerbeeld iets minder. Ook vrijdag overdag kan er verspreid wellicht ergens een drup regen vallen.

Weekend
In het weekend komt de kou enigszins terug. We moeten het doen met maximumtemperaturen van zo’n 10 tot 12 graden. Mocht het even goed opklaren in de nacht naar zondag, dan is ook dan vorst aan de grond mogelijk, wellicht zelfs lichte vorst op waarnemingshoogte. Toch is het weerbeeld nog niet zo verkeerd, met een mengelmoesje van wolken, zon en misschien een bui. Mooi weer om in de moestuin te gaan werken en nog maar eens opnieuw courgetten te zaaien. En die laatste dan maar misschien binnen te houden voor de komende tijd!

Bron: MeteoGroup