Wit in o.a. het Sauerland

Momenteel is het op vrij grote schaal in Europa (te) koud aprilweer met in sommige gebieden sneeuwval, in onder meer het Sauerland.

Momenteel is het op vrij grote schaal in Europa (te) koud aprilweer met in sommige gebieden dan wel landen sneeuwval, in onder meer het Sauerland.

Spanje 30 graden, wit in Wit-Rusland
De warmste lucht blijft in Spanje aanwezig. Op sommige plaatsen in vooral het zuiden van het land wordt het hier al rond de 30 graden. De laagste temperaturen worden in het noorden van Scandinavië gemeten. In met name het noorden van Zweden en Noorwegen, Lapland, vriest het in sommige gebieden nog 24 uur lang, met maximumtemperaturen rond -1 graad. Daarbij valt (van tijd tot tijd) sneeuw, maar dit geldt momenteel voor wel meer regio's/landen, waaronder Wit-Rusland, ofwel Belarus. Ook voor Wit-Rusland is dat geen alledaags verschijnsel meer in deze tijd van het jaar. In de hoofdstad Minsk sneeuwt het normaal in maart nog maarliefst 27 dagen, dus op vrijwel alle maartdagen. Maar in april is die norm qua sneeuwdagen aldaar een stuk minder, met dan gemiddeld 5 à 6 sneeuwdagen in april. Hoe dan ook, in onder meer de omgeving van Minsk was het dit jaar een behoorlijk witte Pasen, getuige de foto's van @slowsquirrel op Instagram, waarvan we enkele beelden mochten gebruiken. Dank, thank you very much!

Wit in het Sauerland
Maar voor sneeuw kunnen we ook een stuk dichterbij huis blijven. Ook in het Sauerland sneeuwt het, met vanochtend om 8 uur, tweede paasdagochtend, op de Kahler Asten een sneeuwdekje van 3 cm. Het ziet er naar uit dat er de komende 24 uur meer sneeuw bij komt. Tot in de Ardennen gaat het overigens even (serieus) sneeuwen... De weermodellen komen voor het Sauerland met een groei van het sneeuwdek tot circa 10 cm. Vanuit het noordwesten, vanaf de Noordzee, blijven namelijk koude lucht en enkele winterse buien Duitsland bereiken. Het is een langgerekte noord-noordweststroming die op grote hoogte ijskoude lucht vanaf de Noordpool aanvoert. Deze kou strijkt over het relatief warme zeewater. Dit levert een onstabiel luchtmengsel op, zodat de 'april showers' ontstaan die met en in die noordweststroming naar en over Duitsland trekken. De wolken en winterse buien bereiken ook moeiteloos de noordelijke Alpen zoals Oostenrijk. Daar valt al vanaf circa 300 meter hoogte de sneeuw. In het Sauerland volgen na morgen overigens drie droge dagen met zonneschijn: woensdag, donderdag en vrijdag. Het wordt dan iets minder koud. Maar in het volgend weekend wordt het er waarschijnlijk opnieuw kouder met opnieuw (enkele) sneeuwbuien. We zien dan wederom een koude noordelijke of noordwestelijke stroming!

IJskoude bovenlucht
De sneeuwval in onder meer Duitsland en Wit-Rusland hangt samen met een omvangrijk gebied met vrieskou in de hoge luchtlagen, in een uitzakking van lage luchtdruk (=trog). Duitsland, Polen, Tsjechië, en een vrij groot deel van de Alpen hebben hier volop mee te maken. Woensdag komt een koudeput los van de bovenluchttrog, en deze put wordt boven de Alpen verwacht. Nederland krijgt eerst ook een veeg van die 'ijskoude poel van lucht' mee.

Het is bij ons koud genoeg voor hagelbuien, en later vanavond en komende nacht is lokaal ook een bui met (smeltende) sneeuw te verwachten. In vooral het noorden is ook een klap onweer mogelijk. Dan passeert namelijk de koudste bovenlucht. Het is niet ondenkbaar dat het diep landinwaarts zeer lokaal een heel klein beetje wit wordt. De kans hierop is het grootst in de hoogstgelegen gebieden van ons land, zoals de Posbank op de Veluwe of het Zuid-Limburgse heuvelland. Daarnaast volgen enkele koude nachten met landinwaarts lichte vorst. In de nacht naar woensdag staat lokaal -3 graden uit.

Morgen overdag trekken de buien overigens weg, vanuit het noorden volgen brede opklaringen. In het Waddengebied zijn in totaal 11 uren zonneschijn te verwachten! Op woensdag en donderdag zorgt een hogedrukgebied overal voor droog weer en perioden met zon. In de zon en uit de wind is het (een beetje) lenteachtig, maar in de schaduw en in de wind blijft het koud. Vrijdag wordt meer bewolking en een loverwacht.

Maar 1 warme aprildag dit jaar
Het ziet er naar uit dat het ook op lange termijn vrij koel/koud blijft. Maximumtemperaturen van 15 tot 20 graden bijvoorbeeld zijn steeds te hoog gegrepen. Alleen vrijdag kan in het zuiden 15 graden worden bereikt. In de temperatuurpluim is het gebrek aan warmte duidelijk te zien. Slechts een paar berekeningen kiezen later - zoals voor de periode rond 24 april - voor wat warmer weer. Verder zien we nog de mogelijkheden van een aantal koude nachten, ook later in de periode. Dit alles betekent zeer waarschijnlijk dat het deze maand maar bij die ene warme aprildag van de 9de blijft. Het werd toen in Eindhoven 23,6 graden en op het landelijk hoofdweerstation De Bilt 21,0 graden.