Extreem warm maartweer veroorzaakt groene explosie in de natuur

Bomen en planten reageren direct op temperaturen. Door het extreem warme weer zien we een metamorfose in zeer korte tijd.

Dinsdag werd het in het zuiden al een keertje 20 graden, gisteren gebeurde dat in vrijwel heel Nederland. Alleen in het noordwesten lukte het niet. In de Bilt werd het 21.8 graden, een dagrecord. Ook elders in het oosten, zuiden en midden van het land was het nog nooit zo warm op 30 maart.

Ook vandaag weer dagrecords

Vandaag gaan we nogmaals voor dagrecords, althans voor het binnenland. In Brabant en Limburg kan het lokaal 23 graden worden. In het zuidwesten en westen stokt het kwik door de komst van bewolking en enkele buien. Als het vanmiddag op ons hoofstation in de Bilt warmer wordt dan 20.4 graden, gaat ook het dagrecord van de Bilt er aan. 

Franse lucht, droge grond en klimaatverandering

De warmte wordt veroorzaakt door de aanvoer van warme lucht vanuit Frankrijk. Ook de heersende droogte geeft de temperaturen een zetje. Het heeft al een tijdje niet geregend en op veel plaatsen is de toplaag van de aarde kurkdroog. Het is zelfs zo droog dat het risico op natuurbranden in Gelderland en Brabant hoog is, code oranje! De lucht boven droge grond warmt sneller op dan boven natte grond. Boven natte grond moet eerst vocht verdampen en dat kost energie. Boven droge grond wordt de energie meteen omgezet in een verder temperatuurstijging. Het is best uitzonderlijk dat het zo vroeg in het voorjaar, in de eerste lentemaand zo warm wordt. Door de opwarming van de aarde zal dit echter in de toekosmt steeds vaker gebeuren. 

Maart 2017 op tweede plek

Met deze eindspurt wordt maart 2017 net niet de warmste maand ooit. Met een gemiddelde temperatuur van 8.7 graden belanden we op de tweede plek in het rijtje warmste maartmaanden ooit. Warmste maartmaand blijft 1991 met een gemiddelde temperatuur van 8.8 graden (normaal 6.2 graden).

Groene explosie

Door de extreem hoge temperaturen zien we een ware metamorfose in de natuur. Een week geleden waren de meeste bomen nog kaal. Nu zien we veel bomen zoals de Eik, de witte Paardenkastanje en de Berken groene blaadjes vertonen. Met de Forsythia, de Prunus en de Magnolia is het niet alleen groen maar ook geel en roze. Een genot om een wandeling langs de prille bloesems te maken, behalve als je last hebt van hooikoorts.

Love is in the air

Niet iedereen met hooikoortsklachten is al aan het niezen. De grassen bloeien nog niet (pas vanaf mei). Het zijn vooral de pollenkorrels van bomen en struiken. Door de zon en de hoge temperaturen is er de afgelopen dagen heel veel stuifmeel van bijvoorbeeld Essen, Wilgen en Populieren in de lucht gekomen. Als je in een straat woont met veel van genoemde soorten kan het zijn dat je auto helemaal bedekt is met een groen gele waas van stuifmeel. Stuifmeelkorrels of wel pollenkorrels bevatten de mannelijke geslachtscellen van bomen, grassen en kruiden. Alle windbestuivende soorten waaronder op dit moment dus vooral bomen, brengen hun mannelijke geslachtscellen in de lucht… love is in the air…

Berkenseizoen begonnen

Inmiddels staat ook de eerste Berken in bloei. Het stuifmeel van de Berk is sterk allergeen. Er zijn in Nederland heel veel mensen (1 miljoen) gevoelig voor deze pollen zonder dat ze het weten. De Berk staat nog niet overal in bloei, dat is vooral in het zuidoosten waar de afgelopen dagen telkens de hoogste temperaturen zijn gehaald. In het zuiden van Limburg bloeit 10 % van de Berk. Hoewel het de komende week minder zacht wordt blijft de ontwikkeling doorgaan en zien we ook in het midden en uiteindelijk in het noorden berkenbomen tot bloei komen. Dat betekent dat ook mensen die gevoelig zijn voor berkenpollen in het midden en noorden van het land hooikoortsachtige klachten kunnen krijgen.  Volgende week wordt de concentratie berkenpollen (pollendruk) steeds groter en zullen steeds meer mensen die gevoelig zijn voor berkenpollen klachten krijgen. Kijk op Pollennieuws.nl voor de dagelijkse pollenverwachting. Je kunt op deze site die door biologen wordt gemaakt ook zien, hoe je een berkenboom kunt herkennen. Als je veel last hebt van berkenpollen, is het verstandig de komende week straten waar veel berkenbomen staan, te vermijden. Op Pollenieuws staan nog veel meer goeie tips om je klachten te verlichten. Zoals bijvoorbeeld dat het beter is je was niet buiten te laten drogen als he gevoelig bent. De was vangt in de wind de pollen op. En let bijvoorbeeld op huisdieren. Die nemen als ze buiten zijn geweest ook pollen mee naar binnen.

Hooikoorts tijdens meivakantie

Naast de Berk zien we op dit moment vooral bloeiende Essen. Er zijn ook veel mensen die gevoelig zijn voor het stuifmeel van de Es. Essen en Olijven zijn familie van elkaar. Mensen die gevoelig zijn voor Essenpollen en tijdens de meivakantie naar landen rond de Middellandse Zee afreizen, kunnen onaangenaam verrast worden door het pollen van bloeiende Olijfbomen. Dat pollen is sterk allergeen. Olijven bloeien in april, mei en soms zelfs in juni.

Koufront

Vandaag wordt met een zuidelijke stroming dus zeer warme lucht aangevoerd en gaan we weer voor dagrecords. In het westen wordt de temperatuur getemperd door bewolking van heet koufront, de grens met minder zachte lucht. Het koufront trekt vanmiddag via het zuidwesten en westen het land op met naar zuidwest draaiende winden, bewolking en enkele buien mogelijk met onweer. Het front golft een beetje en trekt langzaam in de avond en nachturen naar het oosten van het land. Achter het koufront stroomt minder zachte, maar zeker geen koude lucht Nederland binnen. Komende nacht daalt het kwik naar 7 graden op de Wadden en 11 graden in het oosten en zuidoosten van het land (langst in de warme lucht). Morgen overdag wordt het 12 graden langs de kust in het westen en noorden en 16 graden in het zuiden van het land. Dat lijkt fris, maar als we dat tegen de normaal uitzetten (11 graden) is het nog steeds zacht voor de tijd van het jaar. Het golvend front veroorzaakt morgen vrij veel bewolking en vooral landinwaarts nog enkele buien. In het westen is de kans op een bui kleiner en breekt in de loop van de dag ook af en toe de zon door.

Hogedruk

Zondag ziet er een stuk beter uit. Door de komst van een hogedrukgebied stabiliseert de atmosfeer. Na een rustige nacht, waarbij lokaal nevel en mist kan ontstaan en temperaturen die iets verder terugzakken naar 5 tot 7 graden, breekt in de loop van de dag de zon door. Landinwaarts vormen zich stapelwolken. Zeer lokaal kan een stapelwolk uitgroeien tot een bui, op de meeste plaatsen blijft het droog. Aan zee wordt het helemaal zonnig. Er waait wel een fris windje uit het noordwestenwind. Aan zee wordt het 13 graden, in het zuiden en oosten van het land wordt het 16 of 17 graden.

Eerste week april overwegend droog

De eerste week van de tweede lentemaand verloopt vrijwel droog. Het hogedrukgebied van zondag trekt over ons land naar het oosten. Een volgende cel van het Azorenhogedrukgebied vestigt zich in de loop van de week boven de Britse eilanden en houdt vrijwel neerslag brengende storingen tegen. Onder rustige omstandigheden kan het in de nacht en ochtenden lokaal grijs zijn door nevel mist of lage bewolking. In de loop van de dag brandt de aprilzon de meeste wolken weg. ’s Nachts koelt het af naar 3 of 4 graden. Vlak bij de grond kan het in de nacht naar dinsdag een graadje vriezen. Maandag overdag wordt het 14 graden, dinsdag verloopt iets zachter met lokaal 17 graden. Vanaf woensdag draait de wind naar noordwest en wordt minder zachte lucht aangevoerd resulterend in temperaturen rond 11 of 12 graden (heel normaal) op woensdag en donderdag. Overigens is deze temperatuurdaling van tijdelijk aard.  Richting het tweede weekeinde van april gaat het kwik weer omhoog naar 15 graden.