De winterse staart van maart 2013

Vandaag en morgen lijkt het bijna op de zomer. Hoe anders was het weer precies 4 jaar geleden. De laatste 10 dagen van maart 2013 waren zelfs recordkoud!

Vandaag en ook morgen wordt het op grote schaal rond 20 graden. Hoe anders was het weer precies 4 jaar geleden! De laatste tien dagen van maart 2013 waren zelfs recordkoud.

Vrijwel de gehele maartmaand van 2013 stond feitelijk in het teken van winters weer, afgezien van de zachte start. Op 5 en 6 maart 2013 werd het in een groot deel van het land zelfs 15 tot 18 graden. Op 6 maart 2013 werd de hoogste temperatuur van het land in Eindhoven gemeten: 18,8 graden. Maar uiteindelijk werd een zeer koude maand opgetekend, met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 2,5 graden. Normaal is 6,2 graden. Maart 1917 blijft recordkouder met 1,9 graden. De laatse keer met heel koud weer in maart was in 1987, toen in De Bilt een gemiddelde maandtemperatuur van 2,3 graden is gemeten.

Laatste decade recordkoud
De laatste decade van de maand (dag 21 tot en met 31) werd met een gemiddelde temperatuur van 0,3 graden zelfs de koudste sinds 1901. Het oude record was 1,2 graad, in 1922. Door een snijdende oostenwind lag de gevoelstemperatuur van 22 tot en met 26 maart regelmatig tussen de -10 en -15 graden. De maand kende in De Bilt één ijsdag, met een maximumtemperatuur lager dan 0,0 graden. Op enkele plaatsen langs de oostgrens waren er van 10 tot en met 12 maart drie ijsdagen op rij! Er werden 19 vorstdagen, met minimumtemperatuur lager dan 0,0 graden, geregistreerd. Normaal zijn 8 vorstdagen. Er zijn 8 jaren in de periode sinds 1901 met een hoger aantal vorstdagen, maar dat zijn allemaal jaren meer dan 40 jaar geleden. De meeste vorstdagen had maart 1969, namelijk 25. Op 13 maart 2013 kwam het op veel plaatsen tot strenge vorst ofwel minimumtemperatuur tussen -10,0 en -15,0 graden. De landelijk laagste temperatuur werd die dag gemeten in Ell: -13,3 graden.

Sneeuw
De neerslag viel deze maand vaak in de vorm van sneeuw. Op 11 en 12 maart 2013 sneeuwde het langdurig in grote delen van Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. Lokaal viel circa 15 cm sneeuw. Bovendien stoof de sneeuw door de sterke wind. De sneeuwval en sneeuwjacht veroorzaakten veel overlast. In de laatste week van maart viel soms ook nog (wat) sneeuw. Zoals in de nacht naar (Goede Vrijdag) 29 maart. Op de Waddeneilanden viel plaatselijk zo'n 5 centimeter, maar ook in het oosten en zuidoosten was het die ochtend wit. De temperatuur ging flink onderuit met lichte vorst, lokaal ook matige vorst. In Herwijnen werd het -8,1 graden. Overdag viel her en der nog een sneeuwbuitje. Het werd 1,3 graden in Stavoren, Twente, Ell en Maastricht tot 4,7 graden in Hoek van Holland. In de avond vielen verspreid, met uitzondering van het zuidoosten, enkele sneeuwbuien. Al snel was het op de meeste plaatsen in tussenliggende opklaringen onder nul. In Berkhout was het om 23.20 uur -6,9 graden, vermoedelijk boven een sneeuwdekje.

30 maart 2013: enkele sneeuwbuien
Vandaag precies 4 jaar geleden dus (het was een zaterdag overigens, stille zaterdag). In de nacht drongen vooral in de noordelijke helft nieuwe sneeuwbuien van boven zee binnen. De buien probeerden in de ochtend verder zuidwaarts te trekken, maar namen daarbij eerst af. Later in de ochtend en in de middag ontwikkelden zich juist meer buien, vooral in een gebied van Drenthe via Flevoland tot aan het noorden van Brabant en alles ten oosten hiervan. Elders ging het vooral om lokale buien. Vooral in het noorden en deel van het westen waren er wat meer opklaringen. Er stond een zwakke tot matige, aan zee soms vrij krachtige wind uit veelal noordelijke richtingen. De maximumtemperaturen kwamen uit op 2,5 graden in Lauwersoog tot 5,7 graden in (het toen nog bestaande weerstation) Wilhelminadorp in Zeeland.

Koudste Pasen, op 1 april schaatsen aan randen van Schildmeer!
Het was de koudste eerste paasdag in ruim een eeuw met in de nacht op grote schaal matige vorst. Koudste weerstation was Deelen op de Veluwe met -7,8 graden. Overdag waren er wolkenvelden met tussendoor wat zon en er vielen nog een paar sneeuwbuien, in de loop van de middag vooral nog in het midden en zuiden. Bij een matige wind uit noord tot oost werd het een graad of 4. In de nacht naar maandag 1 april, tweede paasdag, was het helder met hooguit wat nevel. Het werd weer behoorlijk koud, tot een minimum van -6,6 graden in Leeuwarden. Matige vorst. Ook overdag was het grotendeels helder, met volop zonneschijn en stapelwolken. De wind waaide vanuit het noordoosten 3-5 Bft. Het werd tussen 4 graden langs de noordkust en rond 8 graden in Zeeland en Brabant. Opmerkelijk: in de ochtend werd aan de randen van het Schildmeer geschaatst!

4 jaar later: bijna zomerweer eind maart
Wat een wereld van verschil met nu. Vandaag en morgen (vrijdag) wordt het rond de 20 graden of iets warmer, lijkt wel op de zomer, met daarbij redelijk wat zon en pas later op de dag vanuit het zuidwesten wolken en buien. Voor het grootste deel van het land komen de buien in de avond. Op 1 april is het minder warm, we zitten dan achter het buienfront in koelere lucht, maar het is zeker geen winters weer. De maximumtemperaturen komen tussen 13 en 17 graden uit met ook overdag nog een bui, maar verder schijnt de zon van tijd tot tijd. Op zondag is meer zonneschijn met ongeveer dezelfde maximumtemperaturen als op zaterdag. Zoals iedere vrijdag krijg je morgen in deze rubriek een uitgebreide weersverwachting voor de komende dagen.

Bronnen: MeteoGroup, KNMI.