Weinig mooi-weerdagen in maart

Maart telt gewoonlijk weinig dagen met volop zon, nauwelijks/geen regen en bovennormale temperaturen, ofwel zogeheten ADS-dagen.

Na enkele dagen met 'mooi weer' ziet het er voorlopig in een groot deel van het land bewolkt uit met van tijd tot tijd (lichte) regen. Het wachten is op de volgende 'mooi-weerdagen', waar maart er, statistisch/klimatologisch gezien, overigens niet veel van heeft.

Above normal, Dry and Sunny
Onze collega's van het KNMI in De Bilt houden het aantal dagen met 'mooi weer' bij. Hier is een internationale, Engelse benaming voor: Above normal, Dry & Sunny days, ofwel zogeheten 'ADS-dagen'. Nou is mooi weer subjectief. Zo zullen mensen met een zonne-allergie niet blij zijn met dit soort dagen en zal bijvoorbeeld een zeiler naast misschien veel zonneschijn ook (genoeg) wind willen hebben. En regen? Nattigheid wordt meestal niet op prijs gesteld, maar als het dagen achtereen droog is, kan een bui juist een verademing zijn, voor de landbouwer bijvoorbeeld. Mooi weer is dus lastig onder één noemer onder te brengen. Toch is in het algemeen een zonnige, droge en vrij warme dag ook een mooie dag.

De definitie van een ADS-dag is volgens het KNMI: een dag met veel zonneschijn (minstens 50% van de tijd dat ze kan schijnen), weinig of geen neerslag (in 24 uur hooguit 0,2 millimeter) en een bovennormale temperatuur. De 'normale' temperatuur, ook wel norm genoemd, wordt bepaald uit de etmaalgemiddelde temperatuur over periodes van 10 dagen, het decadegemiddelde. De klimatologische grenzen veranderen met de tijd van het jaar. In april voldoet een dag dus bij een lagere temperatuur aan het criterium "warm" dan bijvoorbeeld in augustus. Dit betekent ook dat een zonnige, droge dag met tropische temperaturen een ADS-dag is, en bovendien een (te) zachte zonnige, droge winterdag.

ADS-dagen in cijfers
In juli en augustus hebben we over het algemeen de meeste dagen met 'mooi' weer. Gemiddeld over honderd jaar tellen die zomermaanden er in De Bilt beiden 7 ADS-dagen, tegen 5 van deze dagen in april en juni. September levert gewoonlijk 4 mooi-weerdagen op, maart 3, oktober 2 en de wintermaanden gemiddeld 1 à 2 dagen. Een heel jaar heeft gemiddeld 45 dagen met mooi weer, maar in zonnige, droge en warme jaren zijn dat er natuurlijk veel meer. Het jaar 1947 scoort het fraaist met 90 mooi-weerdagen. Augustus 1947 is ook de recordmaand met 24 mooie dagen. In de periode 1881 tot 1970 bedroeg het aantal mooi-weerdagen in De Bilt gemiddeld 36 per jaar, waarvan de helft in de drie zomermaanden. Dit aantal nam toe tot gemiddeld circa 43 dagen in de laatste veertig jaar. In de afgelopen 20 jaar lag het aantal mooi-weerdagen gemiddeld rond de 50 per jaar, maar door het grillige weer zijn de verschillen van jaar tot jaar groot.

Enkele ADS-dagen op komst?
Tot en met maandag overheerst bewolking en regent het regelmatig, er zijn dus ook droge perioden en lokaal kan de zon (even) doorbreken. Maar het zijn geen ADS-dagen. Dinsdag klaart het breed op, met als gevolg vrij veel zonneschijn. Boven normale temperaturen worden echter niet verwacht. In de middag wordt het rond de norm van 10 à 11 graden. Woensdag begint koud met rond het vriespunt, uiteindelijk wordt het in de middag maximaal rond 12 graden met 6 tot 10 uren zonneschijn. Qua temperaturen boven de norm vermoedelijk niet genoeg voor een ADS-dag...Fraai (lente)weer is het natuurlijk wel. Voor donderdag 23 maart zien we voor De Bilt 40% kans op regen en (wat) meer bewolking, dus of er dan een officiële 'mooi-weerdag' inzit? Afwachten... Vrijdag en in het weekend, 25 en 26 maart (wanneer de zomertijd ingaat), zou de zon weer overtuigender uit de verf moeten kunnen komen en blijft het mogelijk droog met iets hogere temperaturen. Dus wie weet zijn er dan wel ADS-dagen bij te schrijven. Hoe dan ook, maart 2017 scoort in De Bilt boven die norm van 3 ADS-dagen, mede dankzij die enkele ADS-dagen van de afgelopen week.

Bronnen: KNMI, MeteoGroup.