Maartlente op zijspoor

Na de warmste dag van 2017 tot nu toe, gisteren, is het deze vrijdag fris maar nog wel droog. In het weekend wordt het wat zachter, maar is het wisselvallig. Komt de lente snel terug?

Na de warmste dag van 2017 tot nu toe, gisteren, is het deze vrijdag fris. In het weekend wordt het wat zachter, maar met veel wolken en enkele regenperioden. De maartlente wordt op het zijspoor gezet. Is dit tijdelijk?

Een zwak koufront trok vanochtend via het oosten en zuidoosten ons land uit. Hier of daar viel wat regen. Zwak of niet, het front heeft nu de weg vrijgemaakt voor frisse, vrij koude oceaanlucht waarin de maximumtemperaturen deze vrijdagmiddag rond de 10 graden uitkomen. Een heel verschil met gisteren, toen het landinwaarts in de middag maximaal 15 tot ruim 17 graden werd. Eindhoven was met 17,9 graden officieel het warmste weerstation. Het was een afsluiter van een (veelal) droge, lenteachtige periode met nog wel een paar koude nachten. Zo vroor het in de nacht naar 10 maart en in de nacht naar 13 maart.

Niet alleen maar regen dit weekend
Ondertussen komt een actief oceaanfront in zicht. Is het vanmiddag nog droog met een mix van wolkenvelden en wat zonneschijn, vanavond volgt vanuit het westen regen. Uiteindelijk regent het komende nacht in geheel Nederland, als laatste in Zuid-Limburg. Van tijd tot tijd regent het intensief. De zuidwestenwind trekt aan, om aan de kust in de nachtperiode af en toe hard, 7 Beaufort te worden. Daarbij zijn op de kustlijn even nipt een paar zware windstoten van circa 75 km/u mogelijk. Met een graad of 7 is het geen koude maartnacht.

Morgen, zaterdag, begint dan vrij grijs met regen. In de middag wordt of is het droger, met vanuit het westen wellicht een paar zonmomenten. Kortom, een totaal verregende zaterdag is niet te verwachten. Maar lenteweer is het toch niet. En in de avond komt alweer een volgende regenzone ons land binnen. De meeste regen valt wederom in de donkere uren. De westelijke wind neemt geleidelijk af en het wordt 10 graden op de Waddeneilanden tot lokaal 14 graden in Brabant. Zondag overheerst bewolking, maar verder is het waarschijnlijk niet overal hetzelfde regenachtige weer. In het noorden en oosten blijft een regenstoring slepen/hangen, maar in het westen en zuiden zou het wel eens droog kunnen zijn/worden. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig tot soms hard, 6-7 Bft. Het wordt rond 12 graden. Maandag - op de eerste dag van de astronomische lente - blijft het overwegend bewolkt met waarschijnlijk op grote schaal van tijd tot tijd regen. De maximumtemperaturen komen op 11 tot 14 graden uit, ook de nachten zijn (flink) zacht. En nog steeds waait het vrij stevig. Voor dinsdag staat droger en rustiger weer op het programma met bovendien (wat) zonneschijn. De middagtemperatuur verandert niet veel.

Oostenwind met veel zonneschijn?
Voor de periode vanaf woensdag komt het ECMWF-model, overigens al enkele uitdraaien/runs, met een weersverandering. De wind draait volgens de meerderheid van de berekeningen naar noordoostelijke of oostelijke richting en hiermee wordt vrij zachte en droge, continentale lucht aangevoerd. Onder invloed van een hogedrukgebied ten noorden van ons, boven Schotland en/of het zuiden van Noorwegen, wordt het met dit scenario op tafel uiteindelijk zonnig, stabiel ja fijn weer. En met helder weer komt het in de nachten nog makkelijk tot een beetje vorst, terwijl de vrij sterke maartzon de middagtemperaturen tot boven de 10 graden brengt, in het zuiden tot 15 graden.

Zuidzakker....
De ooststroming moet echter (wederom) met argusogen worden bekeken. Want net als afgelopen winter mag een oostelijke stroming op lange termijn volgens het gros van de pluim dan wel een vrij zeker scenario te zijn - ook nu is dit duidelijk te zien in de grafiek - de werkelijkheid zou toch (weer) anders uit kunnen pakken... De nieuwste hoofdberekening gaat al niet meer mee met de oostenwind, maar gaat voor een westelijke tot noordwestelijke wind! Met daarbij de zogeheten as van hoge luchtdruk niet noord van ons land, maar ten zuiden. Een hogedrukgebied dat naar het zuiden (of zuidoosten) zakt dus, ofwel een 'zuidzakker' ;-P. Behaalde resultaten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar de afgelopen winter zagen we ook een paar voorbeelden van het realiseren van die 'zuidzakker', in plaats van b.v. een sterk hoog boven het noorden van Europa, zoals Scandinavië.

Wel hogedrukimpulsen
Wordt het met die te verwachten westelijke stroming dan meteen nat en koel lenteweer? Nou, dat lijkt mee te vallen, in de nieuwste pluim zien we sowieso meer ruimte voor de zon en vrij lage regenkansen, met op een of andere wijze hogedrukimpulsen. Er is ook een scenario denkbaar dat de hoge luchtdruk nabij of zelfs pal boven ons land komt te liggen. Hoe dan ook, een volgende fase met geheel droog weer, veel zonneschijn en in de middag lentetemperaturen van b.v. 15 tot 18 graden lijkt later in de week iets te hoog gegrepen. Wat minder zacht overdag, maar wel veelal 10 tot 15 graden. En als dan de zon meewerkt, is het toch een beetje lente. Afwachten maar.