Doris nam de Moskou Express

Bij ons is het nu stilte na de storm. Na het weekend wordt het opnieuw erg wisselvallig. Ook in de Alpen, en dat betekent daar dan volop verse sneeuw.

De storm heeft gisteren flink huisgehouden in Noordwest Europa. Ook gisterenavond was het in ons land nog lange tijd erg onrustig met plensregens en zware tot zeer zware windstoten. In de nacht werd het heel snel rustiger. De stormdepressie (ook wel Doris genoemd) heeft zijn weg in sneltreinvaart in een vrijwel kaarsrechte lijn vervolgd en trekt vanmiddag al langs Moskou. Een imponerend tempo dat je zelf met de auto waarschijnlijk niet kunt bijhouden! De kern gaat daar, net als bij ons, ten noorden langs. Maar het systeem heeft veel aan kracht ingeboet, dus stormen gaat het zeker niet in de Russische metropool. Op het naderende warmtefront viel er vanochtend even wat sneeuw, maar al snel ging het dooien en de rest van de dag dooit het met af en toe regen.

Warmterecords

Aan de voorzijde van de depressie werd gisteren zachte lucht aangevoerd. Dat gebeurde ook de in Alpen en dat leverde aan de noordflank van het Alpenmassief zeldzaam hoge temperaturen op. Zowel in Oostenrijk, Zwitserland als Frankrijk kwamen maximumtemperaturen van 20 tot lokaal (zoals in Salzburg) zelfs 22 graden. In het Duitse Rosenheim werd 21,5 graden gemeten hetgeen een Duits maandrecord zou moeten zijn. Ook in de oostelijke helft van de Verenigde Staten worden al dagen achtereen zeldzaam hoge temperaturen gemeten. Zo werd het gisteren in Oklahoma op meerdere plekken tropisch heet met temperaturen van 30 tot 32 graden. Ook vandaag kan het in de oostelijke staten nog plaatselijk recordwarm worden met temperaturen boven de 25 graden tot vlakbij New York.

Carnaval

Het Carnavalsweekend begint in ons land prima. In de heldere lucht die in het kielzog van de stormdepressie wordt aangevoerd, kunnen we vanavond duidelijk merken hoe veel langer de dagen inmiddels al weer zijn. De daglengte is vergelijkbaar met de periode rond 20 oktober. Het verschil is dat het dan nog zomertijd is en het dus pas rond 8 uur helemaal donker is. Vanavond gaat de zon onder rond 10 over zes. Na half 7 begint het serieus te schemeren. Komende nacht daalt de temperatuur tijdens brede opklaringen tot rond het vriespunt. Vooral op bruggen en viaducten die nog nat zijn, zou het lokaal zelfs tijdelijk glad kunnen worden. 

Warmtefront

Zaterdag passeert een zwak warmtefront. Het brengt bewolking en vooral in de noordelijke helft van het land is het ook een tijdje regenachtig. Zeeland, Brabant en Limburg krijgen een enkele spat dus de carnavalsvierders daar hebben een mazzeltje. Bij een matige, aan de kust krachtige zuidwestelijke wind wordt het gemiddeld over het land een graad of 8. Zondag stroomt nog zachtere lucht uit over het land. Vrijwel overal wordt de 10 gehaald en overschreden. In het zuiden is 12 graden plaatselijk haalbaar. Van de zon moeten we niet veel verwachten, die laat zich niet of nauwelijks zien.

Vrij zachte winter

Na het weekend gaat een omvangrijk lagedrukgebied, afkomstig uit de omgeving van IJsland, zich met ons weer bemoeien. Het front passeert maandag met geruime tijd regen. De dagen daarna brengen allerlei randstoringen van de depressie een uitgesproken wisselvallig weertype met dagelijks buien of ook langere perioden met regen. De temperatuur is dinsdag tijdelijk iets lager maar de rest van de week tikt het kwik overdag opnieuw vaan de 10 graden aan. En zo komt de meteorologische winter volgende week aan zijn eind. Een seizoen dat qua temperatuur uiteindelijk toch net te zacht in de boeken zal worden weggeschreven, ondanks het vrij koude en winterse weer in januari.

Wintersport: dooi en verse sneeuw

Ook deze voorjaarsvakantie en in dit weekend zullen veel mensen weer op weg gaan naar de wintersportgebieden in de Alpen. Gisteren was het door fohn zeldzaam warm en was de sneeuwkwaliteit overdag op sommige plekken verre van ideaal. Maar het koufront van ‘onze’ stormdepressie heeft koudere lucht het Alpengebied binnen geblazen. Vandaag sneeuwt het bovendien op heel wat hellingen. In het weekend is het mooi wintersportweer met flink wat zon, al gaat de temperatuur weer omhoog. De o-graden grens stijgt tot om en nabij de 2500 meter. Dal afdalingen die in de zon liggen zullen ’s middags wat zwaarder worden door het papperig worden van de sneeuw. Ook maandag is het nog geruime tijd droog maar de dagen erna wordt veel sneeuw verwacht in de meeste gebieden, zoals op het bijgevoegde kaartje (sneeuwval tot en met volgende week vrijdag)