Weekendweerbericht en kort rondje vakantielanden

Grijzigheid in Nederland, maar zonnig Zuid-Europa. En een toekomstblik op wintersportmogelijkheden in verband met klimaatverandering.

Wij hebben vrij grijs weer voor de boeg. Maar voor Noord-Nederland begint vandaag de krokusvakantie. Wellicht zoeken mensen de sneeuw op in de Alpen of de zon in Portugal? Het wordt zelfs alweer zo’n 20 graden op sommige plaatsen in Europa. Ook is het een perfecte periode om het noorderlicht te zien in bijvoorbeeld Lapland. Maar ook in Nederland is het geen verkeerd weer, want het is vaak droog de komende dagen.

Zowel de winterliefhebbers als de lenteliefhebbers zijn aan bod gekomen de afgelopen week. Met sneeuw in het weekend en de dagen erna veel zon bij lokaal zelfs 17 graden op woensdag. Nu krijgen we heel ander weer. Er trekt veel bewolking over. De temperaturen blijven wel op peil, maar met een graad of 8 is het niet warm en niet koud.

Weekendweer
Zaterdag en zondag is het rustig en vrij grijs weer. We zien wel af en toe een glimpje van de zon, maar veel is het niet. De temperaturen komen zaterdag uit op 6 graden in Friesland tot 8 graden in Zeeland. In de nacht naar zondag gaat het af en toe regenen, zondagochtend kan dat ook nog het geval zijn. In de middag wordt het droog en krijgen we iets hogere temperaturen met maximaal 8 tot 10 graden. Maargoed, ook dan heeft de zon het nog steeds vrij moeilijk. We moeten het dit weekend doen met af en toe een paar gaatjes in het wolkendek.

Wintersport
Niet alleen bij ons is het zacht. Ook in het noordelijk Alpengebied van Oostenrijk is het bijvoorbeeld een graad of 8 komende week. Aan de Italiaanse kant wordt het in bijvoorbeeld Val Gardena iets kouder met maximaal 3 tot 6 graden. Er ligt in het hele Alpengebied wel een flinke portie sneeuw van de afgelopen tijd, maar dat is natuurlijk aan smelt onderhevig. Zeker met veel zon. En de zon komt daar de komende tijd geregeld aan bod. De noordgrens krijgt gedurende de komende week al af en toe te maken met een beetje wisselvalligheid, elders in de Alpen lijkt het vanaf zondag tot en met donderdag droog en vrij zonnig te blijven. Vanaf vrijdag wordt het in het gehele Alpengebied wisselvalliger en iets kouder, met ook op veel plaatsen sneeuw.

Toekomst van de wintersport?
Volgens recent onderzoek blijkt dat het wintersportseizoen razendsnel korter wordt. We hebben het de afgelopen jaren al gezien, veel ski-regio’s waren rond kerst nog hartstikke groen. Er valt steeds minder vaak sneeuw en het is zachter, waardoor het ook vaak om regen gaat. In de loop van de komende decennia wordt het huidige wintersportgebied in Centraal-Europa steeds kleiner en dat met een steeds dunnere laag sneeuw. Ook wordt de periode waarin geskied kan worden steeds korter, aan het einde van de eeuw is de verwachting dat de periode beperkt wordt tot alleen januari en februari. En dan ook nog eens alleen voor hoger gelegen gebieden. Uit het Zwitserse onderzoek blijkt dat als er geen grote veranderingen plaats gaan vinden in de huidige uitstoot, dat dan alleen gebieden boven de 2500 meter verzekerd zullen zijn van voldoende sneeuw om te skiën. En dat is hoog! Het zou een complete verandering van het huidige toeristengebied tot gevolg hebben.

Lapland
Gaan we dan massaal naar Scandinavië snowboarden in de toekomst? Dat is ook nog maar de vraag. Ook daar wordt het snel zachter. En de korte daglichtperiode maakt noordelijk Scandinavië ook wat minder interessant voor toeristen. Toch worden de dagen daar nu ook snel langer. In Inari, Noord Finland, komt de zon vandaag alweer rond 08:30 uur op en gaat om 16:30 onder. Dat is slechts anderhalf uur minder daglicht dan in Nederland. Klimatologisch gezien zou het er in februari overdag circa -10 graden moeten zijn en ’s nachts rond -20 graden. Het is vandaag in Inari een stuk zachter met zo’n -3 graden, maar afgelopen week en ook komende week hebben ze daar opnieuw nachten met circa 15 tot 18 graden vorst. Ideale condities voor niet alleen wintersport, maar ook bijvoorbeeld om het noorderlicht te zien! Dat is natuurlijk een bijzonder grote plus, iets wat je in de Alpen niet meekrijgt.

Zon en warmte
Maar genoeg over sneeuw. Na de afgelopen lentedagen snakken veel mensen naar meer warmte en zon! In vrijwel alle landen die grenzen aan de Middellandse Zee is het de komende tijd flink zonnig. Niet overal blijft het droog. Bijvoorbeeld dit weekend valt verspreid in Spanje en Portugal wel een bui. Vanaf volgende week vrijdag worden vanuit het Alpengebied meer storingen aangevoerd die in grotere delen van Zuid-Europa wisselvalligheid gaan veroorzaken. Dat is echter pas vanaf eind volgende week. Tot die tijd is het in Zuid-Europa vaak zonnig met her en der ook al hoge temperaturen. Zo wordt het in delen van Zuid-Spanje plaatselijk 20 graden. Ook op Zuid-Sicilië wordt het zo’n 18 graden, de Griekse eilanden moeten het doen met een graad of 14.

Bron: MeteoGroup, de resultaten van het klimaatonderzoek over wintersportgebieden kunt u terugvinden via Trouw.