Twee verraderlijke nachten, later flitslente

Na twee verraderlijke nachten vanwege het risico op gladheid wordt het later deze week voor korte tijd lenteachtig. Er komt een flitslente aan.

Na twee verraderlijke nachten vanwege het risico op gladheid wordt het later deze week voor korte tijd lenteachtig. Er komt een flitslente aan.

Dit heeft te maken met de langgerekte zuidelijke stroming waarmee van origine warme lucht wordt aangevoerd. Maar voor dat zover is, hebben we eerst nog fris weer met twee koude nachten. Komende nacht en ook de nacht naar woensdag.

Kou in de grond wordt aangesproken
Komende nacht en in de nacht naar woensdag blijft het overwegend bewolkt. Hierdoor blijft de temperatuur op de meeste plaatsen iets boven het vriespunt. Na de lange koude periode die we hebben gehad, zit er nog steeds kou in de grond. Mocht het toch opklaren, wat hier of daar lijkt te gebeuren, dan kan de temperatuur moeiteloos tot rond of iets onder het vriespunt dalen. De wegen zijn na de regen van vandaag nog nat, zodat lokaal verraderlijke gladheid mogelijk is. Zelfs met luchttemperaturen van een graad of 3, is het in de nachtelijke uren inclusief de eerste ochtendhelft oppassen geblazen na een koude periode zoals nu. De grond onder het wegdek is nog bevroren (vorst in de grond) en deze vorst kan van onderen de wegdektemperatuur onder nul 'trekken'. Dus, plaatselijke gladheid. Dit is zowel gedurende vannacht en morgenochtend als in de nacht naar woensdag en woensdagochtend mogelijk. Maar daarna is het voorlopig gedaan met het gladheidsrisico. In de tweede helft van de week zorgt een zuidelijke stroming voor de aanvoer van zeer zachte lucht (omgeving Canarische eilanden...) en gaat de temperatuur overdag omhoog naar 10 tot lokaal 15 graden in het zuiden van het land. Alleen op de Wadden blijft het kouder. Met de middagtemperaturen in de dubbele cijfers en wat zon voelt het lenteachtig aan.

Flitslente
Een langdurige periode met vroeg lenteweer is echter niet in zicht. Het lijkt dan ook een flitslente te worden. Want in het weekend, het eerste weekend van februari, worden enkele regenstoringen met minder zachte lucht verwacht. Dan probeert zich een (sterke) westelijke stroming in te stellen, maar of die poging gaat slagen valt te bezien. De nieuwste berekeningen geven een meer zuidelijke tot zuidwestelijke stroming aan. Gisteren was het Europese model nog het meest 'winderig', maar inmiddels zijn de nieuwste berekeningen wat rustiger gestemd, omdat actieve depressies met hun windvelden ons volgens deze berekeningen niet aandoen. Vlak na het weekend zijn er sterke aanwijzingen voor een paar rustige en droge februaridagen met en door hogedrukinvloed. En dat kan in de nachten weer tot een beetje stralingsvorst leiden. Winters weer zoals we dat gehad hebben, is echter niet waarschijnlijk. Overdag wordt het steeds flink boven nul.
 
Koude januari: 38ste plaats in De Bilt
Omdat februari aanstaande is, blikken we vandaag nog even terug op de tweede wintermaand. Januari 2017 verliep door het vaak winterse weer kouder dan de norm. De gemiddelde januaritemperatuur lijkt op het landelijk hoofdweerstation De Bilt op 1,5 graden uit te komen, terwijl 3,1 graden normaal is (periode 1981-2010). Een koudere maand dan normaal is tegenwoordig weernieuws, al was ook o.a. november vorig jaar een koude maand.

Met die 1,5 graden als maandgemiddelde komt januari 2017 in De Bilt op een 38ste positie in ranglijst van koudste januarimaanden vanaf 1901. Onder meer vorig jaar verliep januari zacht. De gemiddelde maandtemperatuur te De Bilt was toen 4,8 graden. In 2014 was het nog zachter, toen kwam de gemiddelde januaritemperatuur op 5,7 graden uit, en dit betekende een 8ste plaats in de lijst van warmste louwmaanden vanaf 1901. Januari 2007 blijft in deze lijst met 7,1 graden koploper.

Twenthe het koudst
Op onder andere het KNMI weerstation Twenthe (Enschede) was het deze maand, dus januari 2017, een stuk kouder dan in De Bilt. Waarschijnlijk komt de gemiddelde januaritemperatuur hier op +0,2 graad uit, terwijl 2,3 graden normaal is. Dit betekent voor Twenthe een 16de plaats in de ranglijst van koudste januarimaanden vanaf 1951. Tot en met 29 januari stond de voorlopig gemiddelde maandtemperatuur in Enschede overigens nog nét in de min... De laatste keer dat in Twenthe de januaritemperatuur onder nul uitkwam was in 2010, overigens rolde toen op meer weerstations - ook te De Bilt - een negatieve gemiddelde maandtemperatuur uit de bus. Dat was en is bijzonder.

Bron: MeteoGroup en meetgegevens van het KNMI.