Zinderende hitte en bosbranden in Chili

Het is momenteel zinderend heet in delen van Chili en er woeden daar momenteel talrijke bosbranden.

Op het zuidelijk halfrond is het momenteel zomer, de tijd van hoge temperaturen en vaak droogte. Vooral vanuit Australië komen in deze tijd van het jaar vaak de eerste berichten van (record)hoge temperaturen en eventuele hittegolven, maar dit jaar doet ook Chili het goed. Afgelopen weken werden daar vele temperatuurrecords gebroken, waarvan sommige al meer dan 100 jaar stonden.

Al enkele weken is het erg heet in Zuid-Amerika en vooral Chili. De maximumtemperaturen stijgen er geregeld tot ruim boven 40 graden. Afgelopen donderdag was het er zelfs zo heet dat ten minste 12 nationale weerstations hogere maximumtemperaturen maten dan het all-time landelijke hitterecord van 9 februari 1944; met toen 41,6 graden in de Chileense stad Los Angeles.

Extreme verscherping oude record
Het oude record werd zelfs met bijna 3,5 graad verscherpt, want in Cauquenes werd het 45,0 graden. Zo’n ruime overschrijding van het oude record komt volgens internationale onderzoekers nauwelijks voor. Het grootste verschil geldt tot nu toe nog steeds voor Nieuw-Zeeland, waar in 1973 het oude record van 38,6 graden met 3,8 graden werd verscherpt naar 42,4 graden.

Kanttekening: bosbranden
Het extreme verschil van Chili staat daar nu vlak achter, op een tweede plaats. Kanttekening bij dit hitterecord is wel dat de extreem hoge temperaturen mogelijk ook deels zijn veroorzaakt door de nabijheid van de vele bosbranden die er heersen. De hoogste temperaturen werden namelijk veelal gemeten in de gebieden die worden geteisterd door de bosbranden. Dit wordt nog nader onderzocht door de Chileense weerdienst.

Extreme droogte
Niet alleen is het namelijk bijzonder heet in Chili, maar het is er ook extreem droog en het waait er fors. Deze combinatie resulteert vooral in de centrale en zuidelijke delen van het land op dit moment in meer dan 100 verwoestende bosbranden. Afgelopen donderdag werd er zelfs een geheel dorp in de as gelegd, met ruim 1000 gebouwen, waaronder woningen, ziekenhuizen, scholen en winkels. Het zijn volgens de Chileense overheid de grootste bosbranden ooit in het land. In diverse regio’s net ten zuiden van hoofdstad Santiago is al bijna 2400 vierkante kilometer bos door de branden verwoest en er is voorlopig geen neerslag in zicht. De regen van betekenis beperkt zich momenteel vooral tot de noordelijke helft van Zuid-Amerika. In Chili blijft het deze week in ieder geval nog overwegend droog.

Klimaatverandering
De zuidelijke helft van het continent kampt al veel langer met droogte. De centrale delen van Chili gaan zelfs al sinds de jaren zeventig gebukt onder aanhoudende droogte, welke deels te wijten is aan natuurlijke omstandigheden, waaronder veranderende lucht- en waterstromingen, maar ook voor een groot deel aan klimaatverandering. Vorig jaar, in 2016, stopte het in het zuiden van het continent bijvoorbeeld al veel te vroeg met regenen en vervolgens begon het regenseizoen ook weer veel later dan normaal. Veel oogsten zijn wederom mislukt en vele dorpen kampen met leegloop, doordat de inwoners naar de vruchtbaardere gebieden trekken.

Australië
Ook aan de andere kant van het zuidelijk halfrond is het overigens heet, met in de omgeving van Alice Springs in Australië nu ook ruim 40 graden. Daar zijn dit soort temperaturen in de zomer echter een stuk ‘normaler’ dan in Chili. De hoogste temperatuur die in Australië ooit is gemeten was 50,7 graden en dat was op 2 januari 1960 in het zuidelijk gelegen Oodnadatta.