Duitsland: op de grens tussen vorst en dooi

Duitsland ligt op de grens tussen vorst en dooi met als gevolg in delen van het land sneeuw en/of aanhoudende vorst.

Duitsland balanceert op de grens tussen vorst en dooi. In delen van het land sneeuwt het en/of blijft het vriezen.

Vrij milde oceaanlucht probeert de vorst, de koude lucht, in Duitsland te verdringen. In het westen van het land is die poging wel geslaagd, maar dieper landinwaarts (nog) niet. In het oosten en zuidoosten van Duitsland vriest het voorlopig nog, in het midden van het land is het iets boven nul en aan de grens van Nederland is het maximaal zo'n 6 graden. Morgen schuift de minder koude lucht verder, maar in het zuidoosten blijft het ook dan nog vriezen. Op langere termijn is het overal in Duitsland weer winters.

Sneeuw van betekenis
Op de grens tussen vorst en dooi veroorzaakt een neerslagfront vandaag in vooral het zuidwesten van Duitsland sneeuw van betekenis. Op de Feldberg in het Zwarte Woud b.v. lag vanochtend 25 centimeter sneeuw en daar komt meer bij. Op grote schaal wordt in het zuiden en zuidwesten 5-10 cm sneeuw verwacht. In het oosten en zuidoosten, zoals in Berlijn en omgeving, blijft het vandaag nog droog. Maar morgen (woensdag) zullen ook het oosten en zuiden van Duitsland sneeuwval krijgen, vooral in de late middag en avond. Het front schuift dan namelijk langzaam oostwaarts. In het noorden en westen van het land is het dan geen winterweer, maar meer herfstachtig met stevige wind en buien, met hagel. De westelijke wind gaat vooral in de bergen en aan de kust flink toenemen. Hier komt het tot zware windstoten. In Duitsland noemt men zware windstoten, Sturmboën.

Winterse vooruitzichten
Donderdag, vrijdag en zaterdag blijven in Duitsland in het teken staan van (winterse) neerslag. De bovenlucht wordt weer kouder, zodat er op grote schaal sneeuw zal vallen. In de heuvels en bergen blijft wintersport mogelijk. Daarbij houdt de sterke wind over het algemeen aan. Als we de berekeningen mogen geloven kan er in totaal over 5 dagen tijd 20-50 centimeter sneeuw bij zijn gevallen. Vrijwel geheel Duitsland kleurt uiteindelijk wit dan wel witter...

En bij ons...
Ook bij ons komt het later deze week tot winterse buien, met een stevige westelijke tot noordwestelijke stroming die Noordpoollucht aanvoert over het relatief warme water van de Noordzee. Het gevolg is onstabiliteit en dus buien met hagel en sneeuw. Al bij al wordt het guurder buiten de deur. Op den duur kan de sneeuw blijven liggen. Gladheid maar ook mooie plaatjes liggen op de loer.

Koude pluim
De langere termijn - de periode vanaf zondagavond - biedt voor de winterliefhebber nog steeds hoop op winterser weer met lagere temperaturen, ja, doorzettende vorst met ijsdagen. De temperatuurpluim spreekt boekdelen...Deze hebben we bij dit verhaal gezet. Als dit zo uitkomt, kunnen we daarbij op droog en rustig winterweer rekenen. Deze ontwikkeling zien we al een paar modelberekeningen naar voren komen en, afgezien van een paar 'dissonanten', is het gerechtvaardigd om de kans op een koude periode/vorstperiode als 'groot' te omschrijven. Toch moeten we bij een lange termijnprognose (altijd) een slag om de arm blijven houden. We zullen de komende runs aandachtig blijven volgen!