Fijne jaarwisseling!

Het jaar 2016 verliep zonnig, vrij droog en zeer warm. Nu maar eens kijken wat het jaar 2017 ons op weergebied te bieden heeft!

Toch altijd weer even zo’n momentje.. het afsluiten van het afgelopen jaar en het starten van het nieuwe jaar. In de vorige weerhalen in deze rubriek hebben we al uitgebreid teruggeblikt op 2016, dat in het kort zonnig, droog en warm verliep, en nu is het tijd om vooruit te kijken. Wat gaat het nieuwe jaar ons bieden op weergebied.

Puur kijkend naar de feiten van het huidige klimaat, weten we globaal eigenlijk al wel een beetje hoe het komende jaar gaat verlopen, namelijk warm. De trend is opwaarts en dat zal komend jaar niet anders zijn. Het resultaat daarvan is dat er in 2017 hoogstwaarschijnlijk weer geregeld (zware) buien gaan vallen, waarbij in korte tijd veel neerslag valt. Wellicht herinnert u zich de buien van 23 juni nog, met toen wateroverlast en schade door enkele zeer actieve buienclusters die over het land trokken.

Minder grote temperatuurverschillen
De kans op storm wordt door de steeds hoger wordende temperatuur juist kleiner. Het verschil in temperatuur tussen de poolstreek en het zuiden van Europa worden namelijk steeds minder groot. Het was de laatste weken geregeld in het nieuws. Op de Noordpool heerste een hittegolf en daar lagen de gemiddelde temperaturen circa 20 graden boven normaal. De ijsbedekking is er in deze tijd van het jaar nog nooit zo minimaal geweest. Afgelopen jaar hebben we slechts 1 storm in het land gehad en daar moesten we tot eind november op wachten.

Grillig en verrassend
Hoeven we qua weer dan niet veel te verwachten van 2017? Zeker wel! De huidige trend wil absoluut niet zeggen dat het komende jaar niets moois meer voor ons in petto heeft. Het Nederlandse weer is grillig en daardoor soms onvoorspelbaar, dus ook 2017 zal ons weer geregeld doen verrassen!

Winterweer
Ook al wordt het mondiaal steeds warmer, wil dat nog niet zeggen dat het (ook in onze omgeving) nooit meer tot winterweer gaat komen. Integendeel. De weermodellen neigen in de tweede week van januari toch steeds meer tot winterweer in Nederland. De zogeheten pluim laat de temperatuur overdag op grote schaal tot rond het vriespunt zakken, met ’s nachts soms matige, mogelijk zelfs strenge vorst. Het is uiteraard allemaal nog vrij onzeker op die termijn, maar het laat wel zien dat het verrassingselement er zeker nog in zit!

Jaarwisseling
Voorlopig is het echter eerst nog grijs. De jaarwisseling verloopt bewolkt en nevelig en soms valt er drupje motregen, lokaal mogelijk ijzel. Vooral in een strook over het binnenland, van Twente naar het oosten van Zeeland, kan het vannacht plaatselijk glad worden door ijzel. Omdat er gedurende de nacht nog aardig wat wind staat, is de kans op mist niet heel groot. Maar omdat er door het afsteken van vuurwerk veel zogeheten condensatiekerntjes in de lucht aanwezig zullen zijn, kan het lokaal net wel tot vuurwerkmist komen.

De beste wensen!
Vanuit de weerkamer wensen wij u het allerbeste voor 2017! Moge het maar weer een mooi jaar worden, met fraaie weermomenten en voor ieder wat wils. Net als de afgelopen jaren ontvangen wij ook komend jaar weer graag uw weerfoto’s en waarnemingen. Wij zijn daar altijd erg blij mee, want ze zijn van uitermate groot belang voor het maken van onze verwachtingen en presentaties! Tot volgend jaar!