Vannacht lokaal ijzel

Komende nacht is er landinwaarts lokaal risico op ijzel en dus verraderlijke gladheid.

Vooral landinwaarts moet er komende nacht rekening worden gehouden met lokale gladheid door ijzel. De temperatuur daalt er tot iets onder nul, maar tegelijkertijd trekt vanuit het noordwesten een storing binnen, waaruit soms wat motregen, ijzel of in het meest gunstige geval motsneeuw valt. Met wegdektemperaturen onder nul zal motregen namelijk meteen op de koude ondergrond bevriezen, waardoor ijzel ontstaat en een andere variant is dat de neerslag al bevroren valt, ofwel er valt ijzel. Valt de neerslag in de vorm van motsneeuw, dan is de kans op gladheid minder groot.

Gisteren, donderdag, kwam het op de valreep nog tot een eerste officiële ijsdag van het jaar. In De Bilt bleef de temperatuur het gehele etmaal onder nul, met als maximum -0,9 graden in een dikke plak mist. Donderdagavond en afgelopen nacht bleef het koud. Het koelde na zonsondergang heel snel af, met rond de klok van 7 uur in Brabant al temperaturen rond -4 graden. Uiteindelijk heeft het in de nacht in Eindhoven zelfs matig gevroren, met een minimumtemperatuur van -8,1 graden. Aan de grond kwam het er zelfs tot strenge vorst, met -11,5 graden.

Lichte neerslag
Vandaag, vrijdag, weet de temperatuur overal net boven het vriespunt uit te komen, maar komende nacht koelt het vooral landinwaarts, met daar nog brede opklaringen, weer snel af tot onder nul. De noordwestelijke helft van het land zit nog steeds onder de bewolking en daar is het iets minder koud. In de loop van de nacht breidt de bewolking vanuit het noordwesten zich heel traag wat verder naar het binnenland en soms valt daaruit wat lichte neerslag. Zodra deze neerslag valt, is er een risico op gladheid door ijzel, tenzij de neerslag in de vorm van motsneeuw valt.

Motsneeuw of ijzel
Of de neerslag in de vorm van motsneeuw of ijzel valt, heeft alles te maken met het feit of er een luchtlaag aanwezig is die boven nul komt. Hangt de bewolking in een vrieskoude luchtlaag en blijft de lucht daaronder ook onder nul, dan zal de neerslag meteen in de vorm van (mot)sneeuw vallen. Hangt het wolkendek echter in een iets warmere luchtlaag, met temperaturen boven nul, en volgt daaronder een koudere luchtlaag waarin het vriest, dan zal de neerslag vloeibaar vallen en later bevriezen. Dit laatste is de ijzel variant en resulteert in verraderlijke gladheid.

Jaarwisseling
Winterse perikelen dus aan het einde van het jaar, maar echt winters wordt het begin januari nog even niet. De laatste dag van het jaar verloopt tamelijk bewolkt en overwegend droog, alleen in Limburg komen nog opklaringen voor. Tijdens de jaarwisseling is dat niet anders, met slechts heel lokaal een drupje motregen. In het noorden van Limburg zou het dan met temperaturen onder nul ook weer net tot lokale ijzel kunnen komen! Ook Nieuwjaarsdag is het nog bewolkt en dan volgt er in de middag regen. In de omgeving van de Limburgse heuvels zou de neerslag wederom een wat winters karakter kunnen krijgen.

Winterse buien
Na het weekend wordt het geleidelijk opener, met dus iets meer ruimte voor de zon. De wind draait naar het noordwesten en daarmee worden gedurende de dag enkele buien vanaf de Noordzee bij ons aangevoerd. Lokaal kunnen deze buien dan ook weer gepaard gaan met wat winterse neerslag, vooral in de vorm van korrelhagel en later op de dag mogelijk ook met een vlokje (natte) sneeuw.

Langere termijn
Kijken we nog wat verder het nieuwe jaar in, zijn er nu redelijk wat aanwijzingen dat het serieuze winterweer toch wel op de loer ligt. Het is natuurlijk nog ver weg en daardoor vrij onzeker, maar een ruime meerderheid van de weermodellen duikt volgens de berekeningen van vandaag in de tweede week van januari de kou in, met dan ook een steeds grotere kans op sneeuw. De hoeveelheden lijken vooralsnog niet heel groot te zijn. Al met al, toch spannend!