Winterkou voor miljoenen vluchtelingen in Syrië

Voor de zesde keer gaat Syrië de oorlogswinter in. Net voor Kerst wordt het ijskoud met vorst en sneeuw. Dat terwijl de mensen helemaal door hun reserves zijn...

Al 6 jaar duurt de oorlog in Syrië. Vooral in en om de stad Aleppo in het noorden van Syrië wordt op dit moment gevochten en proberen duizenden inwoners die nog in de inmiddels compleet verwoeste stad wonen te vluchten naar veiliger oorden. Tot overmaat van ramp is de winter begonnen in Syrië en omliggende landen. UNICEF waarschuwt voor de gezondheid van acht miljoen kinderen in Syrië en omliggende landen. Velen leven in zelfgebouwde tenten of in bouwvallige huizen en ruïnes en ondervinden de gevolgen van de kou. Door de aanhoudende oorlog zijn mensen door hun reserves heen en beschikken ze nauwelijks meer over dekens of winterkleding. Diverse hulporganisaties zoals Cordaid en Artsen zonder Grenzen proberen ondanks het geweld op zo veel mogelijk plaatsen hulp te bieden. Er is een tekort aan alles, tenten, kleding, voedsel en medicijnen.

Vorst en sneeuw

Rondom een groot hogedrukgebied boven Centraal-Europa wordt met een noordelijke stroming ijskoude lucht afkomstig uit Siberië via Rusland naar het Midden-Oosten gevoerd. In Syrië vriest het ’s nachts een paar graden, in Turkije is het bar en boos met temperaturen dalend naar -15 tot zelfs -25 graden in het oosten. Ook in landen zoals Irak en Libanon, waar ook veel vluchtelingen in kampen bivakkeren, is het koud. Boven Europa houdt het hogedrukgebied neerslagbrengende storingen tegen. Lagedrukgebieden zoeken een uitweg via de Middellandse Zee. Boven het relatief warme water van de Middellandse Zee kunnen storingen behoorlijk actief worden. Van tijd tot tijd krijgen ook Syrië  en omliggende landen met neerslag te maken. Neerslag die niet alleen als regen, maar ook in de vorm van sneeuw en natte sneeuw valt.

Met kerst iets minder koud

De kinderen in de vluchtelingenkampen lopen door plassen van smeltwater. Ze dragen laarzen, sandalen en soms zelf geen schoenen. Maar het boeit ze niet, ze zijn waar ze willen zijn, op een relatief veilige plek.
De winterse kou zal vooral volgende week voelbaar zijn. In Aleppo vriest het ’s nachts 5 graden. Overdag wordt het 5 tot 8 graden boven nul. Soms schijnt de zon, maar van tijd tot tijd veroorzaken storingen regen, sneeuw en natte sneeuw. Tijdens de kerstdagen wordt het minder koud met overdag temperaturen rond of iets boven de 10 graden. De nachten blijven koud, zeker als je in een tent ligt. Diverse hulporganisaties proberen met gevaar voor eigen leven de vluchtelingen te blijven steunen in deze barre tijden. Daarbij is uw bijdrage zeer welkom.

Bronnen: MeteoGroup, Radio 1 Journaal, Cordaid, Artsen zonder Grenzen.