Flitswinter

IJskoude en kraakheldere nachten op komst. Overdag stralend zonnig weer. Maar het is ook in een flits weer voorbij.

De komende dagen wordt het prachtig weer, maar ook koud. IJskoud zelfs. De sloten krijgen een laagje ijs en op de beroemde schaatsplek Ryptsjerkerpolder kunnen misschien voor de echte schaatsfanaten de ijzers wel weer eventjes ondergebonden worden. De kans op natte voeten is echter reëel en het is ook in een flits weer voorbij. Vanaf woensdag stroomt zachtere lucht binnen.

Een hogedrukgebied breidt zich momenteel uit, vanaf de Noordelijke Noordzee richting onze omgeving. Daarmee draait de wind naar het noorden en later naar het oosten. Er stroomt steeds koudere lucht binnen en heel belangrijk, ontzettend droge lucht.

Kurkdroge en koude lucht
Het dauwpunt van een luchtsoort geeft aan hoe droog of vochtig de luchtsoort is. Als het dauwpunt hoog ligt en de temperatuur laag, heb je een koude, vochtige lucht, waarin het snel mistig wordt en het overdag grotendeels grijs kan blijven. Er komt nu echter een hele droge luchtsoort onze kant op. Het dauwpunt duikt naar beneden met deze zondagmiddag nog een dauwpunt van +4°C, maandagmiddag zitten we op -2°C. Dinsdagmiddag zitten we in het binnenland zelfs op -6°C. De luchtsoort wordt dus steeds droger.

Kraakhelder
In de nacht naar maandag klaart het steeds verder op. Eerst waait het nog aardig, maar geleidelijk wordt het ook steeds rustiger. Normaal gesproken is dat een ideale situatie voor mist en nevel. De luchtsoort lijkt daar echter dus te droog voor, waardoor een eventueel mistbankje snel is opgelost morgenochtend. Tegen die tijd is het koud, vrijwel overal in het land vriest het licht. In het binnenland komt het zelfs lokaal tot matige vorst met 5 graden onder nul.

Maandag wasdag
Het is een prachtige dag op maandag. De zon komt om 08:22uur op en gaat om 16:33 uur alweer onder. De zon gaan we dus circa 8 uur zien, het maximale aantal uren in deze tijd van het jaar. Heb je zonnepanelen op je dak liggen? Bij een dakopstelling op het zuiden, met gemiddeld 10 panelen (watpiekvermogen van 2500) heb je dan een opbrengst van zo’n €1,75. Daar kan een gemiddelde wasmachine (1000 watt) circa 8-9 uur op draaien!

Handschoenenweer
Gedurende de maandag klimt de temperatuur langzaam op, maar het blijft koud. In de ochtend vriest het nog, ’s middags wordt het 3 graden in de Achterhoek tot 5 of 6 graden direct aan zee. Ondanks de ietwat hogere temperaturen op het strand, is de gevoelstemperatuur daar misschien wel het laagst. Dat komt door de wind, die bij open water nog af en toe een windkracht 4 bereikt. In het binnenland is het een stuk rustiger.

Novemberrecord
De laagste novembertemperatuur gemeten in deze eeuw was -8,3 graden in Eelde op 27 november 2010. De nacht naar dinsdag wordt een interessante nacht om in de gaten te houden. Volgens de verwachting van MeteoGroup kan het dan lokaal 8 graden gaan vriezen. Wie weet gaat dit record dan wel verbroken worden. Polders die een ondiep laagje water hebben staan en bijvoorbeeld slootjes met slechts 10-20 centimeter water, kunnen rekenen op een dun laagje ijs. Te dun om gewicht te kunnen dragen, en zeker te dun om veilig te kunnen schaatsen. Toch zien we elk jaar weer dat bijvoorbeeld de polder van Ryptsjerk in Friesland ondiep genoeg is om het er veilig op te kunnen wagen. Deze koude nachten zullen voor de echte schaatsrotten waarschijnlijk wel genoeg zijn om het erop te wagen.

Bron: MeteoGroup.