Herfst is vaker grijs dan onstuimig

Wij bij de herfst aan stormen en actie in het weer denkt, komt meestal bedrogen uit. Veel vaker is het rustig en niet zelden grijs.

Wie bij de herfst aan regen en storm denkt, komt vaak bedrogen uit. Het vierde jaargetijde, dat in onze gedachten vaak zo onstuimig is, verloopt in werkelijkheid vaak rustig en zelfs een beetje saai. Door de steeds langer wordende nachten, nemen de kansen op mist en laaghangende bewolking toe. De zon, die overdag minder en minder lang boven de horizon te zien is, heeft het vaak moeilijk om al dat grijs nog op te ruimen. En zo gebeurt vaak maar weinig in het weer.

Het is dit jaar niet anders. Hogedrukgebieden bepalen de weerkaarten vrijwel voortdurend. Heel af en toe, als het ene hogedrukgebied door het andere wordt afgewisseld, komt er weleens een trog tussendoor, die het dan even wisselvalliger maakt, met een koudere bovenlucht, een aantal buien en in de nachten, als het opklaart, ook even duidelijk lagere temperaturen. Een eerstvolgende van zulke troggen wordt woensdag in de buurt van Nederland verwacht. Dan is er zicht op verandering. Tot die tijd houdt het zachte en vaak grijze weer van dit moment nog een aantal dagen aan.

Zwakke storing
Het hogedrukgebied, dat het weer in Nederland nu in de greep heeft, trekt de komende dagen van het noorden van Frankrijk naar onze omgeving. Tegelijkertijd ligt een zwakke storing in onze buurt, die vandaag en de komende nacht eerst van noord naar zuid passeert, maar vooral zondag weer vanuit het zuidwesten lijkt terug te keren. De storing markeert de grens tussen zachte en vochtige lucht in het zuiden en iets koelere en drogere lucht in het noorden.

Vandaag is de storing er de oorzaak van dat bewolking de overhand heeft. In de loop van de dag dringt een gebied met af en toe motregen vanuit het noorden het land binnen. Pas in de avond lijkt die motregen ook het zuiden van het land te bereiken. Tegelijkertijd lijkt het noorden er juist in de loop van de middag achter te komen. Daar komt dan de zon er misschien nog even door. In de rest van het land is de kans daarop maar klein. De van zuidwest naar west draaiende wind neemt geleidelijk af en de temperaturen lopen op tot tussen 14 en lokaal 16 graden.

Noorden opklaringen
Vanavond en de komende nacht valt vooral in het zuiden en eerst ook in het midden van het land wat motregen. In het noorden is het droog en komen opklaringen voor. Daar wordt het met 6 graden ook het koudst. In het zuiden daalt de temperatuur waarschijnlijk niet tot beneden 10 graden. Verder kan in de zuidelijke helft van het land in de loop van de nacht ook plaatselijk mist ontstaan.

Morgen begint de dag vooral in het zuiden nog grijs en nevelig of mistig met misschien nog een laatste beetje motregen. In het midden en noorden vallen al snel gaten in de bewolking en is er ruimte voor de zon. Later op de dag lijkt dat ook in het zuiden te gebeuren. Het blijft verder droog en bij een zwakke tot matige wind uit westelijke richtingen wordt het opnieuw zacht: de temperaturen stijgen in de middag tot tussen 13 en plaatselijk 16 graden. Het is daarmee zacht voor eind oktober.

Zondag weer bewolkt
In de nacht naar zondag en zondag overdag begint de aloude storing vanuit het zuidwesten terug te komen en trekt opnieuw het land binnen. Wolken krijgen dan ook meer en meer de overhand en omdat de aangevoerde lucht steeds vochtiger wordt kan op diverse plaatsen ook mist ontstaan. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 6 graden in Limburg tot 10 of 11 graden in het uiterste noorden en in het Waddengebied. Daarbij is er maar weinig wind.

Zondag overdag blijft het warmtefront waarschijnlijk boven de noordelijke provincies min of meer steken. Daar laat de bewolking dan ook nauwelijks ruimte over voor de zon. De beste kansen op zonneschijn maken de provincies Zeeland, Brabant en Limburg. Mogelijk komt later in Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland ook de zon er nog even door. Op een klein beetje motregen in het noorden na blijft het op de meeste plaatsen droog. Er waait een zwakke tot veranderlijke wind uit uiteenlopende richtingen en met 14 graden is het nog steeds zacht voor de tijd van het jaar.

Vanaf woensdag verandering
Ook na morgen verandert eerst nog niet veel in het wat saaie herfstweer van dit moment. Pas vanaf woensdag, als een nieuw hogedrukgebied boven de Britse eilanden komt te liggen, en vanuit het noorden (vooral hogerop in de atmosfeer) duidelijk koudere lucht onze kant op lijkt te komen, komt er weer een beetje vaart in het weer. De grijze, laaghangende bewolking wordt dan weggeblazen, het weerbeeld wordt opener, maar ook de kans op buien neemt toe. Overdag gaat de temperatuur dan terug naar een niveau van rond 10 graden, in de nachten kan het tijdens opklaringen en een wegvallende wind in het binnenland weer plaatselijk tot dichtbij het vriespunt afkoelen.

Bron: MeteoGroup.