Baas boven baas

In ons land schiet de wind vandaag soms behoorlijk uit. Dit stelt echter weinig voor vergeleken met delen van Schotland of het Caribisch gebied.

Deze maand is in Nederland tot dusverre behoorlijk kalm verlopen. Deze donderdag komt daar echter enige verandering in, met vooral in de kustgebieden soms flinke windvlagen. In het noorden van Schotland gaat het er echter een stuk wilder aan toe. Zo komt het vanochtend op de Orkney eilanden mogelijk tot een zware storm, 10 Beaufort. Een nog zwaardere storm, genaamd Matthew, is zich momenteel aan het ontwikkelen in het Caribisch gebied en schampt de komende 36 uur ook de ABC-eilanden.

In het najaar worden de temperatuurverschillen tussen het noordpoolgebied en de evenaar groter doordat de zonkracht in het hoge noorden sterk afneemt. Hierdoor ontstaan globaal gezien grotere luchtdrukverschillen dan in de zomer. Dit is de voornaamste oorzaak dat zich op het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan in deze tijd van het jaar gemakkelijker stormen ontwikkelen. Bovendien zorgt het relatief warme oceaanwater voor extra energietoevoer, zodat de wind nog wat feller kan uitpakken.

202 kilometer per uur
Een actief lagedrukgebied koerst noord van Schotland naar het noordoosten en veroorzaakt vooral in Schotland veel wind. In de nacht naar woensdag werd op de top van de 1245 meter hoge Cairngorm onder andere al een windvlaag van maar liefst 202 kilometer per uur genoteerd! In de lager gelegen delen schoot de wind aanmerkelijk minder sterk uit. Toch werden op meer plekken in het noorden van Schotland windstoten van meer dan 100 kilometer per uur geregistreerd. Deze donderdagochtend krijgen delen van Noord-Schotland wederom erg veel wind te verwerken. Het zwaartepunt van het windveld trekt naar verwachting over de Orkney eilanden met daar mogelijk korte tijd een zware storm, windkracht 10. Daarvan spreken we als de gemiddelde windsnelheid minimaal 89 kilometer per uur haalt.

Nederland: aan zee mogelijk zware windstoten
Ook wij krijgen vandaag een windveeg mee van bovengenoemd lagedrukgebied. Boven land is de gemiddelde wind zuidwestelijk en matig tot soms vrij krachtig, 3 tot 5 Beaufort. De kortdurende windstoten kunnen landinwaarts tot maximaal 60 kilometer per uur oplopen. Langs de westkust en vooral de noordwestkust bereikt de west- tot zuidwestenwind nu en dan windkracht 7. Daarbij verwachten we daar in de loop van de ochtend en vanmiddag maximale uitschieters tot 80 kilometer per uur, zware windstoten. In de loop van de avond wordt het rustiger. Tamelijk veel wind in ons land vandaag dus, maar niet extreem. Aan de overkant van de Atlantische Oceaan ontwikkelt zich een windveld van een heel ander kaliber.

Matthew: hurricane in spé
Boven het oostelijk Caribisch gebied vinden we namelijk de tropische storm Matthew. Dit systeem wordt de komende dagen snel sterker als gevolg van het tropisch warme zeewater van circa 30 graden Celsius. Vanochtend vroeg ligt de kern ten westen van Saint Lucia en hij verplaatst zich geleidelijk verder westwaarts. De gemiddelde windsnelheden nabij het centrum liggen nu rond 100 kilometer per uur, maar deze lopen de komende dagen verder op. Waarschijnlijk bereikt het morgen al orkaankracht en zal het mogelijk verder uitgroeien tot een categorie twee hurricane. De exacte koers is enigszins onzeker, maar vooralsnog lijkt Matthew begin volgende week bij Jamaica en het oosten van Cuba te arriveren.

ABC-eilanden krijgen een schampschot
Hoewel de kern van Matthew niet over de voormalige Nederlandse Antillen (Aruba, Bonaire en Curaçao) zal trekken, krijgt deze eilandengroep er waarschijnlijk toch iets van mee. Meer dan windkracht 6 wordt echter niet verwacht. Het zijn vooral zware regen- en onweersbuien en flinke deining, met het zwaartepunt op de vrijdag. Dan kan in een etmaal tijd meer dan 100 mm regenwater naar beneden komen. De maximale golfhoogte kan dan bovendien oplopen tot ongeveer 5 meter.

Bron: MeteoGroup
Foto voorpagina: Mark Spierdijk (archieffoto Noordzeeplatform A12).