Nog mooi nazomerweer op komst

Na een warme meteorologische zomer, volgt er aardig nazomerweer.

Zoals we vorige week maandag al schreven, was de kans klein dat we dit jaar alsnog een landelijke hittegolf zouden krijgen. Zoals verwacht, werd het in De Bilt afgelopen woensdag en donderdag tropisch warm, maar een derde tropische dag kwam er niet uit. Uiteindelijk leverde de afgelopen zomerse periode vijf zomerse dagen op rij op, want gisteren bleef de maximumtemperatuur in De Bilt onder 25,0 graden. Een landelijke hittegolf zullen we dit jaar dus niet meer beleven, maar er volgt nog wel een periode van mooi (na)zomerweer. En dat zal veel mensen als muziek in de oren klinken!

Zomer 2016 tóch warm

Menigeen kijkt met gemende gevoelens terug naar de, nu bijna afgelopen drie zomermaanden, vooral als je daarbij vertelt dat we een behoorlijk warme zomer achter de rug hebben. Dat komt natuurlijk omdat ‘warm weer’ niet automatisch betekent dat het ook voortdurend vrij zonnig en droog is.
Wat ook meespeelt, is dat we de laatste jaren (deze eeuw) al heel wat warme zomers hebben gehad. De zomers van 2003 en 2006 waren (na correctie) de warmste in meer dan honderd jaar tijd en als de dit jaar niet meerekenen, dan zien we dat in totaal de helft van alle zomers uit de top 20 van warmste zomers sinds 1901, er tien uit deze eeuw zijn. Sterker nog, in deze top 20 staan maar vier zomers van vóór 1982, waaronder de topzomers uit 1947 en 1976. Een hele generatie, zeg maar een ieder die nu 40 jaar of jonger is, heeft dus de lat voor wat betreft de Hollandse zomer, behoorlijk hoog liggen.
Met nog een paar dagen te gaan, kunnen we de balans van deze zomer wel al opmaken en dan komen we voor De Bilt uit op 17,7 graden, wat goed is voor een 10e of 11e plaats. Daarbij hoorden we nog wel eens de klacht dat die gemiddelde temperatuur vooral door relatief warme nachten werd veroorzaakt en minder door warm weer overdag, maar met een totaal van 68 ‘warme’ dagen met een maximumtemperatuur van 20,0 graden of hoger, nestelt deze zomer zich met een gedeelde 11e plaats (onder andere samen met 1947!) ook moeiteloos bij de (sub)top. Het aantal zomerse dagen met 25,0 graden of hoger, maakt met 18 of 19 inderdaad minder indruk, maar ook dan leverden 82 van alle zomers sinds 1901; méér dan tweederde dus, minder zomerse dagen op. Dat geldt ook voor het totaal van 3 tropische dagen. Maar liefst 81 zomers sinds 1901 kwamen niet tot dit totaal, zoals ook de recente zomers uit 2012, 2011, 2009, 2008 en 2007.
Nee, waarin de zomer echt een grijze muis was, was het aantal ‘ADS’-dagen, dagen die die zonnig en droog verliepen, met een bovengemiddelde temperatuur. Tot en met gisteren zijn we op 21 dagen gekomen en daarmee staan we, met een 53e plaats, krap aan bij de bovenste helft. Deze eeuw presteerden alleen de zomers van 2012, 2011, 2005 en 2000 (iets) minder, dus wat dat betreft is het gevoel van veel mensen wel begrijpelijk.

Nog fraai (na)zomerweer op komst

Vandaag is het de koelste dag van deze week, maar kwam de zon ook wel weer kijken. De laatste augustusdagen kunnen we volop profiteren van een hogedrukgebied, die via ons land oostwaarts beweegt. De zon zal zich dus veelvuldig laten zien en met een zwak tot matig windje dat de zuidhoek opnieuw gaat opzoeken, loopt de temperatuur overdag gestaag op om uiteindelijk op de 31e augustus op 22 tot 27 graden uit te komen.
Wellicht dat op 1 september, de eerste dag van de meteorologische herfst, de wind tijdelijk naar noordwest draait en er opnieuw koelere lucht binnenstroomt, maar ook daarna geeft de (na)zomer het nog niet op. Het ziet er naar uit dat de hele eerste septemberweek tamelijk warm verloopt. Aanstaande vrijdag en zaterdag kan het lokaal 25 graden of nog iets warmer worden, de dagen daarna ligt de maximumtemperatuur tussen 20 en 24 graden, wat voor veel mensen de ideale temperatuur is. Eerst krijgen we een tweetal relatief koele nachten, waarbij de ergste warmte uit de huizen kan worden verdreven en daarna zitten de minimumtemperaturen veelal tussen 12 en 16 graden. Net als de nu bijna voorbije zomer, is het wel de vraag of het daarbij vrij zonnig en droog blijft, want in de loop van de eerste septemberweek, lijken storingen wel wat opdringeriger te worden. Toch lijken er nog genoeg momenten aan te komen dat we van aangenaam (na)zomerweer kunnen genieten.

Bronnen: MeteoGroup, KNMI, mscha.