Gooit Gaston roet in het (zomer)eten?

Vandaag en morgen zijn de zonnigste en warmste dagen van deze week. Op termijn komt een, tegen die tijd, voormalige tropische orkaan in beeld: Gaston...

Vandaag en morgen zijn de zonnigste en warmste dagen van deze week. Op termijn komt een, tegen die tijd, voormalige tropische orkaan in beeld: Gaston...

Op dit moment zijn op de wereld een aantal tropische weersystemen actief. Eén ervan is Gaston die nu boven de Atlantische Oceaan ligt, ver ten oosten van Florida, op open zee. Hij is een orkaan van de tweede categorie met gemiddelde windsnelheden van 105 mijl per uur, dat is omgerekend 169 kilometer per uur. De verwachting is dat hij de eerstkomende dagen op open zee nog min of meer op deze sterkte blijft en aan het einde van deze week de Azoren aandoet, de eilandengroep die bij Portugal hoort en bekend is om ''zijn" (standvastige) hogedrukgebied...Maar in plaats van hoge luchtdruk zal dit weekend Gaston gaan passeren. Wel zal hij dan (sterk) afzwakken en uiteindelijk blijft er niet veel meer van over: stevige wind en een flinke bui; daar blijft het dan bij. In de loop van het komend weekend zal Gaston degraderen tot 'gewoon' lagedrukgebied. Hij komt namelijk in een grootschalige zuidwestelijke stroming terecht waar een andere en actievere depressie de dienst uitmaakt. Deze depressie ligt een stuk noordelijker op de oceaan.

Eerst nog duidelijk...
Hoe dan ook, de aanwezigheid van Gaston op de Europese weerkaarten gaat later deze week (wat) onzekerheid in onze weersverwachtingen brengen...Tot het weekend is de verwachting nog duidelijk. Morgen (woensdag) is er nog flink wat ruimte voor de zon en wordt het warmer dan vandaag, rond 25 graden en dat met weinig wind. Een zeer waardige afsluiting van de weerkundige zomer van 2016 dus. Voor ons begint donderdag de herfst. Dan staat een zwak koufront op het programma. Het trekt van west naar oost met enkele wolken en landinwaarts misschien een buitje. Aan de kust is de meeste zonneschijn te verwachten. Achter het front zit minder warme lucht, de maximumtemperaturen komen uit op 20 tot 24 graden uit en er steekt een matige westelijke wind op. Vrijdag draait de stroming weer naar zuidzuidwest en dringt weer iets warmere lucht op met hierbij een vriendelijke mix van zon en hoge en middelbare wolken. Het wordt veelal veelal 21 tot 26 graden.

Enige onzekerheid
Vanaf het weekend komt de onzekerheid erin, mede door Gaston. Ondanks dat dit soort weersystemen boven het koele water van de Atlantische Oceaan veel kracht inleveren, zijn ze nog steeds in staat andere weersystemen boven Europa zodanig te beïnvloeden dat geschetste weerscenario’s, door weermodellen berekend, van dag tot dag kunnen veranderen. Vooralsnog wordt door de meeste berekeningen wisselvallig weer met iets meer wind aangegeven. Vooral zondag zijn buien met onweer mogelijk. Koel of koud wordt het daarbij niet. Een zuidwestelijke wind zal nog vrij warme lucht aanvoeren waarin de temperatuur nog dagelijks boven de 20-gradengrens uitstijgt.

Soms een sterk hogedrukgebied
Orkanen of ex-tropische depressies zijn in staat de circulatie in de eigen omgeving helemaal naar hun hand te zetten. Ook kan hierdoor de grootschalige drukverdeling anders worden met daardoor ook kans op ander weer. En de onbetrouwbaarheid in verplaatsingen van dergelijke storingen maakt dat de verwachting ook weer onzeker kan zijn. Orkanen - met windsnelheden van 120 km/uur - komen in onze omgeving niet voor, hooguit soms de restanten in de vorm van een groot lagedrukgebied. Het extremere weer beperkt zich veelal tot kleinschaligere effecten, zoals actieve buienlijnen (squallines), wind- of waterhozen en heel soms een mini-tornado. Verder is er nog het effect dat ex-orkanen aan hun oostflanken extra warmte in de bovenlucht brengen, met als gevolg (vorming van) een krachtig hogedrukgebied. En als dat hogedrukgebied in onze omgeving terechtkomt, heb je meestal rustig (na)zomers weer zoals begin september 2014 met toen soms ook mistige ochtenden die overigens helemaal thuishoren in een maand als september. Maar dit is, naar alle waarschijnlijkheid, nu niet aan de orde: de eerste dagen van september 2016 lijken dus wisselvallig weer op te leveren.

Bron: MeteoGroup, National Hurricane Center.