Natte zomer verloopt overwegend droog…

Er wordt deze zomer toch weer heel wat af gemopperd. Maar neem deze juli maand nou. Het regende slechts heel af en toe….

Cijfers kunnen een vertekenend beeld geven. Zeker ook in de beleving van het weer. Dat deze zomer relatief warm verloopt klopt puur cijfermatig. Toch zullen veel mensen eerder het gevoel hebben dat de temperatuur deze zomer teleurstelt. Hetzelfde geldt voor de regen. Wekelijks zien we bijvoorbeeld in weerberichten op televisie wel beelden van ondergelopen straten en viaducten. En inderdaad, er zijn zowel in juni als juli opmerkelijk vaak tenminste ergens in het land zware stortbuien gevallen met lokale wateroverlast tot gevolg.

Juli 2016: warmer dan normaal

Als we kijken naar de cijfers voor de Bilt, dan kunnen we vaststellen dat juli zowaar een vrij warme maand blijkt te zijn. De gemiddelde temperatuur komt uit op 18,4 graden. Een gemiddelde juli maand komt uit op 17,9 graden. Als we deze juli in een langer tijdsperspectief plaatsen en vergelijken met alle julimaanden vanaf 1901, dan blijkt het zelfs een ronduit warme maand te zijn. Dat wil zeggen, vergeleken met de huidige 18,4 graden was juli meer dan 90 maal kouder vanaf het jaar 1901. De gemiddelde maximumtemperatuur komt met 22,8 graden exact op de juli norm uit. Of te wel, het vrij warme karakter van deze maand wordt vooral veroorzaakt door het grote aantal zachte of zelfs ronduit zwoele zomernachten. Het aantal ‘warme’ dagen met een maximumtemperatuur van tenminste 20 graden staat op 22 en kan vandaag nog oplopen tot 23. De norm voor juli is 22 warme dagen. Het aantal zomerse dagen met tenminste 25 graden is 8, we komen er eentje te kort. In De Bilt werd het slechts 1 maal tropisch met 30 graden of meer. Normaal gebeurt dat 2 maal. In het zuidoosten kwam het her en der tot 3 tropische dagen en was zelfs sprake van een regionale hittegolf in de week van 20 juli.

Regen en zon: volkomen normaal in De Bilt

Wat betreft zonneschijn stond de teller vanochtend op 200 uur tegenover een norm van 206. De opklaringen later deze zondag zijn daarin nog niet meegeteld. Een hele normale maand dus wat betreft de hoeveelheid zon. Wat betreft neerslag is juli 2016 in De Bilt ook redelijk normaal. Vanochtend was de balans 73 mm (normaal 81 mm). Uiteraard zijn de verschillen qua neerslag en zon groot. Er zijn plekken waar juli droog of zelfs zeer droog verloopt, zoals met name het geval is Noord Limburg en op veel plaatsen in Zeeland. Ook de Wadden beleven een redelijk droge maand. Volgens de voorlopige cijfers is juli in een strook over met name Flevoland , Overijssel en Drenthe natter dan normaal. Er zijn daar plekken waar de teller voor juli waarschijnlijk al op 150 mm of meer staat. Dat zien we (nog) niet terug in de voorlopige neerslagkaart van het KNMI.

Regendagen versus regenduur

In De Bilt is de juli neerslag dus min of meer normaal wat betreft hoeveelheid. De ervaring is wellicht dat het deze maand toch wel erg vaak regende. Op de helft van de dagen in deze maand is er inderdaad regen gevallen in De Bilt. Soms viel de regen ’s nachts maar zeker in de zomer valt het grootste deel van de regen tijdens de daglichtperiode. Niet alleen omdat de daglichtperiode ’s zomers veel langer is dan de donkere periode. Maar ook omdat buien bij voorkeur ontstaan tijdens het warmste deel van de dag. Kijken we echter naar het aantal uren dat het regende, dan valt het allemaal toch reuze mee.  De voorlopige schatting is dat het circa 33 uur regende. Dat is ruim 4 procent van de tijd. Ruim 95 procent van de tijd in juli was het dus droog! Je zou maar op de camping staan. Een prima maand. Bijna de hele maand is het droog. Volgens de cijfers! 

Zomer 2016

Twee zomermaanden zitten er (helaas) alweer op. Juli was redelijk normaal en aan de warme kant. Juni was ook aan de warme kant, maar tegelijkertijd zeer nat en behoorlijk somber qua zonneschijn. Het totale beeld van deze zomer is dus toch vooral aan de wisselvallige kant.  Met in beide maanden slechts kortstondige warmte en vooral die stevige plensbuien. Wat betreft die warmte is het opmerkelijk om vast te stellen dat meer dan 100 zomers sinds 1901 (tot dusver) kouder waren dan deze zomer! Dat zegt iets over deze zomer, maar vooral over het feit dat het wereldklimaat en het Nederlandse klimaat significant aan het opwarmen zijn.

Augustus over andere boeg?

Augustus is de derde zomermaand. Tevens een vakantiemaand voor veel mensen. En een maand met heel veel georganiseerde buitenactiviteiten. Blijft het wisselvallig of krijgen we misschien toch nog een langere periode met zonnige zomerwarmte voorgeschoteld? Op basis van de huidige berekeningen is een koerswijziging van de zomer niet zo waarschijnlijk. Komende week verloopt sowieso wisselvallig en aan de sombere en koele kant. Voor volgende week lijkt de kans op droog en wat zonniger weer wel wat groter te worden. Maar zomerse warmte met temperaturen boven de 25 graden is minder waarschijnlijk.

Twee mooie avonden

Dus laten we vooral genieten van die momenten dat de zon wel even uitbundig schijnt. Later vanmiddag en vanavond kan zo een moment zijn. Ook morgen wordt het vooral later op de dag vanuit het westen vrij mooi. Zeker langs de kust kan de strandbezoeker misschien verwend worden met een prachtige zonsondergang boven zee.