Op naar het zuiden!

Het is zwarte zaterdag, dus enorme drukte op de wegen richting het zuiden, ofwel richting het betere weer?

De tweede zomermaand (juli) is nu bijna voorbij en tot nu toe staan we voor wat de gemiddelde temperatuur betreft nog net in de top 10 van warmste zomers tot nu toe, met een graad boven normaal in De Bilt. Het weer kwam daarbij echter niet altijd even ‘zomers’ uit de bus. Het was gemiddeld vrij nat en de zon kwam minder aan bod dan normaal in deze tijd van het jaar. Met een aanhoudende westelijke circulatie lijkt het weer de komende tijd nog niet rigoureus te veranderen, dus de trek naar het zuiden is momenteel in volle gang. Op zoek naar het zonnige en warmere zomerweer.

En in het zuiden van Europa moet je momenteel inderdaad zijn voor zomerse sferen. Vooral in de landen rondom de Middellandse zee is de lucht strakblauw en heeft de zon alle ruimte.  Het kwik stijgt er vrijwel dagelijks tot ruim boven de tropische grens van 30 graden. In het zuiden van Spanje, maar ook langs bijvoorbeeld de Turkse westkust is het zelfs geregeld 40 graden. De lucht is daar wel vrij droog en vooral in de kustgebieden staat meestal wat wind, wat de hitte iets draaglijker maakt.

Zonnige en warme intermezzo’s
De centrale delen van Europa en ook het noorden zijn voorlopig nog in de ban van lagedrukgebieden die vanuit het westen, ofwel vanaf de Atlantische Oceaan, worden aangevoerd. Deze gaan gepaard met diverse storingen, en dus bewolking en nattigheid. Wisselvalligheid is dan ook het sleutelwoord in deze delen van Europa. Toch is het niet alleen maar bewolking en regen, want tussen de fronten door zitten ook geregeld hele fraaie intermezzo’s waarin de zon (soms langere tijd) schijnt. En de zon heeft momenteel zoveel kracht dat als ze eenmaal schijnt, de middagtemperatuur ook snel oploopt.

Onder de norm
In zijn geheel liggen de temperaturen in het noorden, noordwesten en deels midden van Europa wat aan de lage kant. Even uitgaande van Nederland, horen de maximumtemperaturen volgens de norm nu rond 23 graden uit te komen en daar komen we voorlopig niet aan. Ook in Scandinavië en op de Britse Eilanden liggen de middagtemperaturen vrij laag, met daar vaak zelfs minder dan 20 graden.

Hogedrukgebied
Begin volgende week weet een uitloper van een hogedrukgebied boven de Azoren ook de centrale delen van Europa te bereiken, waardoor het weer daar gaat opknappen. Een opzichzelfstaand hogedrukgebied komt boven de Alpenregio te liggen en dat is gunstig voor wat betreft het aantal zonuren per dag. Ook gaan de middagtemperaturen er omhoog tot rond 25 graden. Ook het zuiden en de centrale delen van Frankrijk profiteren van de hogedrukinvloed, met ook daar duidelijk meer zon en hogere middagtemperaturen. Het noorden en noordwesten van Frankrijk blijven wisselvallig.

Concurrentie
In de loop van volgende week begint dat hogedrukgebied alweer steeds meer concurrentie te krijgen van lagedrukgebieden vanuit het westen tot noordwesten. Deze gaan opnieuw gepaard met diverse storingen en weten dan ook het noordwesten van Spanje, delen van Frankrijk en de westelijke Alpen te bereiken, waarna er daar een paar regen- of onweersbuien gaan vallen. Verder zuidwaarts in Spanje en Portugal blijft het fraai zomerweer, met volop zonneschijn en hoge temperaturen. Ook in Italië, de Balkanlanden, Griekenland, Turkije en op de vakantie-eilanden in het Middellandse zeegebied blijft het voorlopig zonnig en warm zomerweer. Een goede reis en een fijne vakantie!