Temperatuursdip tijdens de Hondsdagen

De temperatuur doet de komende dagen wat onder voor deze tijd van het jaar, maar volgende week wordt het weer zomers warm.

Hoger in de atmosfeer trekt de komende dagen een bel met koudere lucht vanuit het noordwesten over onze omgeving. De koudste lucht blijft ruimschoots ten noorden van ons, maar ook hier wordt het een aantal dagen wat minder warm. We komen met gemiddeld een graad of 21 zelfs iets onder normaal uit voor deze tijd van het jaar. Begin volgende week trekt de koelere lucht onze omgeving uit, waarna de temperaturen weer iets gaan stijgen, uiteindelijk zelfs tot zomerse waarden.

De laatste decade van juli en de eerste 2 decades van augustus zijn in ons land gemiddeld de warmste weken van het jaar, grofweg de periode van 20 juli tot en met 20 augustus. Duiken we even kort de klimaatboeken in, dan zien we dat het in deze periode normaalgesproken gemiddeld 23,3 graden hoort te zijn in De Bilt. ’s Nachts ligt de norm, uitgaande van de klimaatperiode 1980 tot 2010, rond 13 graden op diezelfde plek. Deze weken zijn ook wel beter bekend als de zogeheten Hondsdagen.

Hondsdagen
De term Hondsdagen vindt zijn oorsprong in de astronomie. In deze periode komt namelijk de zeer heldere ster Sirius van het sterrenbeeld de Grote Hond tegelijk met de zon op, waardoor hij tijdelijk niet meer te zien is. Vanaf ongeveer 25 augustus komt Sirius weer tevoorschijn en dat duidt meteen het einde van de Hondsdagen aan. In deze periode komen in Nederlands de meeste hittegolven voor.

Westelijke stroming
Van hittegolven is de komende tijd echter geen sprake. De maximumtemperatuur komt juist relatief laag uit ten opzichte van de geldende norm. Met een westelijke wind wordt steeds vrij koele lucht aangevoerd, waarmee het kwik ’s middags meestal rond 20 graden blijft steken. De temperatuur ligt dan ruim 3 graden onder de norm voor deze hoogzomerse periode.

Wisselvallig weekend
In die westelijke stroming worden vanaf de Atlantische Oceaan geregeld storingen aangevoerd, wat resulteert in licht wisselvallig zomerweer. Morgen, zaterdag, passeert er een front dat hoort bij een lagedrukgebied boven Scandinavië. Aanvankelijk heeft het geheel nog wat vaart, maar in de loop van de dag valt de wind steeds verder weg en blijft de storing hoogstwaarschijnlijk boven het zuidoosten en oosten van het land hangen. De laatste berekeningen van de diverse weermodellen laten dan ook flink wat nattigheid zien in een lijn van West-Brabant, over delen van Gelderland tot in het oosten van Overijssel. In de provincies daar omheen is het ’s middags grotendeels droog.  Ook zondag valt een aantal buien, soms ook gepaard met onweer, maar tussen de buien door is er dan wel weer iets vaker ruimte voor de zon, vooral in de kustregio’s.

Meer zon en overwegend droog
Na het weekend bouwt zich vanuit het zuidwesten een rug van hogere luchtdruk op en onder invloed daarvan is het tijdelijk wat rustiger in onze omgeving. De zon laat zich weer iets vaker zien en hoewel er ergens in het land ook af en toe een bui valt, zal het op de meeste plaatsen gewoon droog blijven. De maximumtemperaturen blijven relatief laag, met gemiddeld een graad of 20.

Zuchtje warmere lucht
Halverwege volgende week wordt de wind geleidelijk meer zuidwestelijk en later zelfs zuidelijk, en vanuit die hoek komt dan een zuchtje warme lucht onze kant op. Woensdag is dat vooral in de meest zuidelijke provincies al te merken, met daar 23 a 24 graden, en donderdag breidt de warmte zich verder uit en wordt het van noord naar zuid 22 tot 26 graden. Hoe lang die warme lucht vervolgens in onze omgeving aanwezig blijft, is nog niet zeker, maar de weermodellen zijn vooralsnog niet bijzonder enthousiast.

Bron: MeteoGroup