Zeer lokale hittegolf...

Tropische temperaturen in Nederland, maar geen hittegolf. Op echter 1 weerstation na.

Tropische temperaturen in Nederland, maar geen hittegolf. Op echter 1 weerstation na.

Op het officiële Limburgse weerstation Ell werd het gisteren (maandag) al tropisch warm, 30.0 graden. Met hier vanmiddag en morgen ook tropische temperaturen, dus in totaal 3 tropendagen en dat in een aaneengesloten reeks van minstens 5 zomerse dagen (dagen met minstens 25,0 graden), is hier nipt sprake van een hittegolf. Donderdag 21 juli wordt het hier nog boven de 25 graden, dat wordt voor Ell dan de vijfde zomerse dag op rij. Waarschijnlijk eindigt de (zeer) lokale 'Ellse hittegolf' op vrijdag, als daar de maximumtemperatuur op 24 graden lijkt uit te komen, dus onder de zomerse grens van 25.

Geen landelijke hittegolf
Op het weerstation in De Bilt komt men zowel 1 zomerse als 2 tropische dagen te kort voor een (landelijke) hittegolf. Hier werd het gisteren 26,5 graden, vanmiddag 29,5 graden en voor morgen wordt 32 graden verwacht. Op donderdag wordt het in De Bilt naar verwachting 27 graden, maar op vrijdag 23 graden. Vorig jaar was er wel sprake van een landelijke hittegolf in De Bilt. Deze duurde 6 dagen; van 30 juni tot en met 5 juli.

Op termijn aardig zomerweer
Met morgenmiddag op grote schaal minstens 30 graden, wordt het de heetste zomerdag van 2016 tot nu toe. In het zuidoosten en langs de oostgrens zijn maximumtemperaturen rond 34 graden te verwachten. In de namiddag en vooral avond zijn op de heetste plaatsen een paar - lokale - zware onweersbuien niet geheel uitgesloten. Dit gebeurt op de grens tussen hete en minder warme lucht, bij een koufront dat uiteindelijk in de nacht van woensdag op donderdag passeert. De wind draait van zuidoost naar westzuidwest en dan begint minder warme lucht op te dringen, maar echt koel wordt het (nog) niet.

Vanaf donderdag zitten we in minder warme lucht met vooral in het oosten soms een regen- of onweersbui, maar verder zijn er overal ook zonnige perioden. Heel aardig zomerweer voor vakantie in eigen land...

Bron: MeteoGroup en KNMI