Eindelijk zakt het water

Helemaal droog wordt het niet, maar hoosbuien zoals tijdens de afgelopen maand worden voorlopig verwacht. Het water in de rivieren, beken en in de grond is langzaam dalende.

Droog en warm zomerweer zit er voorlopig niet in, maar hoosbuien zoals de afgelopen maand vielen, worden voorlopig niet verwacht, niet in Nederland en niet in het stroomgebied van onze rivieren. De waterstand in Rijn, de Waal, de Lek en de Nederrijn is op dit moment nog steeds verhoogd. Bij Lobith was de waterstand gisteren nog 1210 cm boven NAP en in inmiddels gezakt naar 1170 cm. De komende dagen zal de waterstand verder dalen. Oeverzones en lager gelegen uiterwaarden langs de rivieren zullen weer droog vallen. Uiteindelijk zal ook het waterpeil in de kleinere beken en het grondwaterpeil langzaam gaan dalen.

Nat, natter, natst

Juni gaat de geschiedenisboeken in als de eerste zomermaand van 2016 waarin met name in het zuidoosten talrijke "hoosbuien" vielen. Op sommige plaatsen is al even veel regen gevallen als normaal in een hele zomer (juni, juli en augustus). Met nog 2 dagen gaan is er in de regenmeter in IJsselstein op de grens van Limburg en Brabant tot en met vanochtend 276 mm regen gevallen! Overigens in het niet overal nat. Het noordwesten van het land is relatief droog. In de regenmeter op West-Terschelling is tot en met vanochtend iets meer dan 60 mm gevallen.

100 miljoen schade

De overvloedige regen die tijdens de afgelopen weken viel heeft veel problemen veroorzaakt. Vooral in Limburg en in het zuidoosten van Brabant. De schade voor de landbouw wordt geschat op 100 miljoen. Inmiddels zijn er diverse maatregelen getroffen om het waterpeil in rivieren, beken en op landerijen te laten zakken. Zo draaiden de waterschappen de afgelopen dagen de stuwen naar de winterstand om het overvloedige water af te voeren. Veel gewassen hebben te lang met hun voeten in het water gestaan en worden als verloren beschouwd. 

Koeien op stal

Ook in Twente zijn er problemen. Het mooie riviertje de Dinkel is ver buiten zijn oevers getreden. Koeien staan noodgedwongen op stal. Niet omdat ze bang zijn voor natte poten, maar omdat het gras vervuild is door de troep die meegevoerd is door het Dinkelwater. Inmiddels is het water aan het zakken. Dat betekent niet dat de koeien weer naar buiten kunnen. Eerst moet het vervuilde gras van het land af ( het moet worden gemaaid en worden afgevoerd). Daarna moet de grasmat zich herstellen en daarna kunnen de koeien weer naar buiten. Het zal dus nog een tijdje duren voordat de koeien in Twente weer naar buiten mogen. Normaal gesproken treedt de Dinkel jaarlijks wel een keertje buiten zijn oevers, met name in de winter of het voorjaar. Dat de Dinkel midden in de zomer zo hoog staat is heel bijzonder. Oorzaak is de hevige regenval, niet alleen in ons land maar in het stroomgebied van onze rivieren en beken, in Duitsland.

Voorlopig geen hoosbuien

Ook de komende dagen valt er af en toe regen, maar hoosbuien worden niet verwacht. Met een zonale westelijke stroming komen dagelijks storingen voorbij. Ze trekken redelijk snel en leveren over het algemeen een paar millimeter regen per dag op. Tussendoor zijn er ook droge dagdelen, zoals bijvoorbeeld vanmiddag en donderdagmiddag. In het weekeinde lijkt de zon een betere kans te krijgen en zal er relatief ook weer meer water verdampen. Ook in het stroomgebied van de Rijn en de Maas worden voorlopig geen grote hoeveelheden regen verwacht. Halverwege volgende week als de stroming tijdelijk zuidwestelijk wordt en er een vleugje warmte vanuit Frankrijk richting de Alpen en Duitsland wordt gevoerd kan de neerslag in het stroomgebied van de Rijn weer tijdelijk toenemen. Immers, warmte en vocht zijn de ingrediënten voor zwaardere buien en meer neerslag. Voorlopig is er een licht dalende tendens van de waterstanden. Of deze trend zich op langere termijn doorzet is onzeker en blijft het zaak de neerslagmodellen voor Nederland en Duitsland deze zomer te blijven volgen. 

Nationale ModderDag

Vandaag, 29 juni is het nationale ModderDag, een initiatief van het IVN, het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Tijdens ModderDag ontdekken kinderen in binnen- en buitenland wat modder is, hoe je er mee kunt spelen en wat de verbinding met de aarde voor hen betekent.

Bronnen: MeteoGroup, TV-Oost, Rijkswaterstaat, www.modderdag.nl