Rustige start tyfoon- en hurricane seizoen

Het orkanenseizoen is begonnen, zowel op de Stille als op de Atlantische Oceaan. Tot nu toe is het vrij rustig...

Het orkanenseizoen is begonnen, zowel op de Stille als op de Atlantische Oceaan. Tot nu toe is het vrij rustig op beide Oceanen. Een orkaan, ofwel een tropische cycloon wordt in Azië een tyfoon genoemd, in de VS spreken ze over een hurricane.  

Rustige start tyfoonseizoen

Het tyfoonseizoen in de Stille Oceaan loopt van mei tot oktober. Tot nu toe was het erg rustig. Eind mei ontwikkelde zich tropische depressie 01W boven de Zuid Chinese Zee. Met snelheden van 45 km per uur rondom de kern en een kerndruk van 998 hPa trok deze eerste tropische depressie richting Guangdong in China. Wat betreft de wind viel het mee. Er viel echter wel veel regen, onder andere in Hong Kong en in Macau. Er kwamen twee mensen om het leven doordat een brug instortte.  

Ambo

Afgelopen weekeinde kwam een tweede tropische depressie tot ontwikkeling boven de Filipijnenzee. Deze depressie kreeg de eerste naam uit het rijtje namen voor tyfoons 2016, Ambo. Ambo trok met windsnelheden van 55 km per uur rondom de kern en een kerndruk van 1004 hPa richting de westkust van Luzon. De bewoners van het eiland waren van te voren goed geïnformeerd en konden zich goed voor bereiden op de komst van deze tropische depressie. Mede daardoor is schade beperkt en zijn er geen doden gevallen. Ambo nam tijdelijk in kracht af boven Luzon, maar nam boven het zeewater van de Zuid Chinese Zee weer toe en kwam gisteravond in het zuiden van China aan land.

Warm zeewater en la Niña

Hoewel het tyfoonseizoen dus rustig van start ging, zegt dit niets over het verdere verloop van het seizoen. Gemiddeld gesproken komen er 20 tyfoons per seizoen tot ontwikkeling. Omdat het zeewater van de Stille Oceaan op dit moment meer dan een graad warmer is dan normaal en de effecten van La Niña in het najaar mogelijk ook invloed hebben op dit deel van de wereld verwachten meteorologen dat er de komende maanden meer tyfoons zullen ontstaan.

Haiyan

Bewoners van de Filipijnen houden hun hart vast. Zij weten wat een tyfoon kan aanrichten. Op 8 november 2013 trok Haiyan, in de Filipijnen beter bekend als Tyfoon Yolanda als een van de zwaarste stormen ooit over de eilanden. Met gemiddelde windsnelheden van 230 km per uur, en uitschieters van 315 km per uur rondom het oog veroorzaakte Haiyan meer dan 6000 doden. Meer dan 700.00 mensen raakten dakloos. Nog steeds wordt door diverse hulporganisaties geholpen met de wederopbouw van het land.

Extreem vroege start orkanenseizoen

Op de Atlantische Oceaan begon het orkanenseizoen extreem vroeg. Voor de officiële start van het seizoen in juni werd op 13 januari hurricane Alex geboren. Alex was niet bijzonder actief en trok met windsnelheden van 140 km per uur richting het Bahama’s. Uiteindelijk eindige Alex na lange omzwervingen bij de Azoren. Daarna volgde zijn zusje Bonnie op 27 mei. Zij trok met slechts windsnelheden van 75 km per uur rondom het oog richting de westkust van de VS. Hoewel het met de wind meeviel, veroorzaakte Bonnie wel veel regen en overstromingen in South-Carolina. Op 5 juni ontstond Collin. Ook Collin was geen actieve orkaan. Met windsnelheden van 85 km per uur trok Collin over Florida richting Yucatan en Belize en veroorzaakte in Florida zware regenval en zware overstromingen. Minstens drie mensen kwamen om het leven. Na Collin volgende Danielle op 14 juni, zij trok met windsnelheden van 75 km per uur over Yucatan. Ook Danielle veroorzaakte zware regenval en overstromingen in Veracruz.

Gemiddeld hurricaneseizoen?

Het gemiddeld aantal hurricanes in de afgelopen 30 jaar was 12. Meteorologen van diverse instituten verwachten dat we dit jaar rond dat het gemiddeld aantal zullen uitkomen. Inclusief de vroege Alex, Bonnie, Collin en Danielle worden dit jaar 14 hurricanes verwacht. Met verwacht dat 2 hurricanes in de klasse "major" zullen komen (in de categorie 3 of hoger op de Saffir-Simpson Hurricane Wind Scale). De verwachting wordt gebaseerd op een combinatie van statistiek, seizoensverwachtingen en zeewatertemperaturen in de Atlantische en Stille Oceaan. De invloed van El Niño en La Niña maakt de verwachting onzeker. Theoretisch komen tijdens een El Niño boven de Atlantische Oceaan, de Caraibische Zee en de Golf van Mexico minder orkanen voor en tijdens een la Niña meer. Met de mogelijke komst van la Niña dit najaar is het niet uitgesloten dat na de zomer het hurricaneseizoen in de Atlantische Oceaan drukker wordt.

Bronnen: MeteoGroup, Wikipedia, National Hurricane Centre, Joint Thypoon warning Centre.