Zomerweer blijft voorlopig uit

Na het soms extreme weer van de afgelopen weken, is het deze week een stuk rustiger.

De huidige maand zal vooral de boeken in gaan als een uitzonderlijk natte maand, zeker in het zuidoosten van het land. Verder komt de gemiddelde temperatuur ruim boven normaal uit en heeft de zon per saldo minder geschenen dan gebruikelijk. De laatste dagen van deze junimaand verlopen overigens rustig. Geen enorme plensbuien, geen zware windstoten met flinke schade tot gevolg en ook geen extreme uitschieters wat temperatuur betreft. Er staan ons een paar heel normale junidagen te wachten.

Westelijke winden
Bepalend op de Europese weerkaart is op dit moment een lagedrukgebied in de buurt van IJsland en als tegenhanger een hogedrukgebied boven de Azoren met een vrijwel constante uitloper tot over Midden-Europa. Het gevolg is dat we de komende dagen een westelijke wind hebben waarmee alles behalve warme lucht wordt aangevoerd. Koud wordt het overigens ook niet, al zal vooral de maximumtemperatuur een fractie onder de norm uitkomen.

Terwijl het lagedrukgebied zelf bij IJsland ligt, en de komende dagen maar heel langzaam wat komt afzakken richting Schotland, zijn het vooral kleine depressies die ons weer bepalen. Deze zogenaamde secundaire lagedrukgebieden of randstoringen trekken in de westelijke stroming vanaf de Atlantische Oceaan via de Britse Eilanden over onze omgeving naar Scandinavië. Ondanks dat er wel mooie momenten met wat zonneschijn zijn te verwachten, valt er ook regelmatig wat regen of een paar buien.

Zomer in Zuid-Europa
Over een week begint voor Midden-Nederland de zomervakantie en voor de vakantiegangers onder hen die afreizen richting de Middellandse zee ziet het er goed uit. Onder invloed van het Azorenhoog is het in Oost- en vooral Zuid-Europa zomers warm. Van de Portugese Algarve tot de stranden van Cyprus komt de temperatuur in de middag ruim boven de 25 graden uit en vooral Griekenland kan zich opmaken voor een week met maximumtemperaturen van ruim 30 graden. Slechts lokaal hangt nog wat bewolking en komt een enkele onweersbui tot ontwikkeling. Vandaag en deels morgen is dat het geval in het zuiden van Spanje, maar ook op sommige plaatsen rond de Adriatische zee.

10 jaar geleden
Van zomerse warmte is deze week in eigen land geen sprake, dat was bijvoorbeeld 10 jaar geleden wel anders. De laatste dagen van juni kwam boven het noorden van Europa een krachtig hogedrukgebied tot ontwikkeling en zo kregen depressies geen invloed meer op ons land. De basis was gelegd voor de 37e hittegolf sinds 1901 en deze duurde van 30 juni tot 6 juli. Daarna was de zomer nog niet over, tussen 15 juli en 30 juli kwam het opnieuw tot een hittegolf. Het was overigens niet alleen uitzonderlijk dat het in één zomer tot twee keer toe tot een hittegolf kwam, de duur van de 2e serie zomerse en tropische dagen was ook zeer zeldzaam.

Zoals gezegd, van zomerse warmte is deze maand geen sprake meer en ook de eerste dagen van juli lijkt hier geen sprake van te zijn. Toch is het nog echt te vroeg om te zomer af te schrijven. Tien jaar geleden bijvoorbeeld was de zomer na 30 juli voorbij. Augustus was toen niet alleen somber en alles behalve warm, er viel die maand ook nog eens heel veel regen. Wie weet komt de zomer van 2016 wel in de loop van juli of in augustus goed op gang.

Bron: MeteoGroup