And the heat goes on…

De opwarming van de aarde wereldwijd gaat maar door. Voor de dertiende maand op rij is het temperatuurrecord verbroken. Mei 2016 is de allerwarmste meimaand ooit gemeten. 2016 is hard op weg om nog warmer te worden dan 2015…

Mei 2016 is de allerwarmste meimaand ooit gemeten. Volgens het onderzoeksinstituut NOAA is het de dertiende maand op rij die recordwarm verloopt. De gemiddelde land- en oceaantemperatuur kwam uit op 15.7 graad Celsius. Dat is maar liefst 0.9 graad warmer dan gemiddelde uit de 20ste eeuw en was de hoogste gemeten temperatuur in de periode tussen 1880 en 2016. Het vorige record ( in mei 2015) werd met een tiende graad verbroken. Mei 2016 staat met juni 2015 en augustus 2015 in het rijtje van allerwarmste maanden ooit gemeten.

Ter land en ter zee

De temperatuur op land gemeten kwam 1.2 graden boven het gemiddelde van de vorige eeuw uit (12.3 graden) en komt daarmee op de derde plaats uit in het rijtje hoogste landtemperaturen in mei gemeten tussen 1880 en 2016. De zeewatertemperatuur heeft in mei het all-time record gebroken met 17.0 graden. Nog nooit eerder was het zeewater zo warm in mei. Vooral de Indische Oceaan, delen van de Atlantische Oceaan en het zuidwesten van de Stille Oceaan waren warm. Dat is eigenlijk al heel lang zo, 11 maanden achter elkaar. Opvallend is nog steeds een gebied met kouder dan normaal zeewater ten zuidoosten van Groenland in de Atlantische Oceaan.

Opwarming vooral in de poolgebieden

Op het kaartje van NASA is te zien dat het vooral abnormaal warm is in de poolgebieden. De rode tot donder rode kleuren geven aan dat de afwijkingen ten opzichte van normaal in de afgelopen meimaand daar het grootst zijn. Rood is een afwijking van 2 tot 4 graden boven normaal, in de Sahara in Afrika, in het Midden-oosten, in Australië, in delen van Zuid-Amerika was mei 2016 2 tot 4 graden warmer dan normaal. In de donkerrood gekleurde gebieden is de afwijking maar liefst 4 tot 9.4 graden (opvallend een gebiedje ten noorden van Scandinavië).

Sneeuw noordelijk halfrond

De warmte op de Polen heeft geleid tot een ongewoon vroege afsmelt van sneeuw en ijs. Kijkend naar de sneeuwbedekking op het noordelijk halfrond komt mei 2016 op de vierde plaats in het rijtje laatste sneeuwbedekking in de afgelopen 50 jaar. Het sneeuwdek in Noord-Amerika staat op de tweede plek en het sneeuwdek in Europe en Azië op de negende plek in het rijtje laagste sneeuwbedekkingen ooit.

2016 nog warmer dan 2015?

Na een recordzachte winter is ook de lente van 2016 recordzacht. 2016 als geheel is hard op weg om nog warmer te worden dan 2015. Tot en met mei 2016 staat er nu een gemiddelde temperatuur van 14.1 graden (dat is 1 graad warmer dan gemiddelde temperatuur van januari tot en met mei gemeten in de periode tussen 1880 en 2016 en 0.2 graad warmer dan de periode januari tot en met mei 2015.

Extreem weer

Ook metingen van de troposfeer, de onderste laag van de dampkring waarin zich het weer afspeelt is nog nooit zo warm geweest al nu. De extreem hoge temperaren hebben op diverse plaatsen op de wereld geleid tot extreem weer. Ook de overvloedige regen in Frankrijk en Duitsland tijdens de aflopen weken kunnen we toeschrijven aan de wereldwijde opwarming dit jaar.

Abnormaal is de nieuwe normaal

Oorzaak van de recordhoge temperaturen, de snelle afsmelt van ijs en sneeuw in maart en mei en extreem-weer-events zijn deels toe te schrijven aan de sterke El Niño (op dit moment niet meer aanwezig) maar vooral door de door mens veroorzaakte klimaatverandering. Records worden aan de lopende band verbroken, steeds vaker treden extreem weersituaties op. Abnormaal lijkt de nieuwe normaal.

Bronnen: MeteoGroup, NOAA, NASA, Red Cross Climate Centre