Extreem weer in onze omgeving

Zware regen- en onweersbuien teisteren momenteel onze omgeving. Op diverse plaatsen kwam het tot overlast.

Al dagen werd het in de weerberichten verkondigd… zware regen- en onweersbuien zouden over onze omgeving trekken en lokaal zou het tot overlast kunnen komen. Bij ons viel het afgelopen weekend uiteindelijk mee, al kwam het in het zuidoosten van het land lokaal nog wel tot overlast. Bij onze oosterburen ging het er steviger op los. Een enorme hoosbui, gepaard met zwaar onweer, trok over het zuiden van Duitsland en liet daar in relatief korte tijd meer dan 100 millimeter regen los. Het kwam er tot een modderstroom, waarbij zelfs enkele mensen om het leven kwamen.

En nog steeds zijn er talrijke onweersbuien actief in onze omgeving. De buien die afgelopen weekend zoveel schade aanrichten in Duitsland trokken afgelopen nacht onze kant op. Vanochtend regende het dan ook al fors in vooral Limburg, Brabant, het zuiden van Gelderland en later in de ochtend werd het ook in de rest van zuidelijk Nederland nat.

Geregeld gingen de buien gepaard met onweer, hagel en een flinke plens regen. Vooral in het noorden van Limburg en oosten van Brabant was het kletsnat, met daar binnen een paar uur bijna 35 millimeter. In het Limburgse Westerbeek werd tegen 11 uur al 34,8 millimeter gemeld en de waarnemingen uit omringende gebieden weken daar niet veel vanaf.

Modderstroom
In Duitsland was het zondag regionaal noodweer. In het kleine plaatsje Braunsbach viel in korte tijd zoveel regen (ruim 100 millimeter) dat een klein beekje dat door het dorp loopt, snel buiten zijn oevers trad. Niet kort daarna bulderde er een enorme modderstroom door het dorp, die werkelijk alles dat hij op zijn pad tegenkwam met zich mee nam. Van vrachtwagens tot bomen, auto’s etc. Het was er vanochtend één grote ravage en helaas kwamen er hierbij ook enkele mensen om het leven. Niet alleen in Duitsland vielen er doden door het noodweer, ook in de omgeving van Parijs kwamen enkele mensen om het leven door blikseminslag.

Via de achterdeur
Maandagmiddag blijven er in onze omgeving geregeld buien vallen, vaak ook gepaard met onweer of hagel. Een deel daarvan wordt aangevoerd vanuit wederom Duitsland, maar in vrij warme lucht gaan er ook diverse buien boven land ontstaan. Met een stevige noordelijke wind is dat nou niet echt het meest gangbare scenario, maar via de achterdeur wordt vanuit Duitsland, samen met die buien, ook nog warme lucht bij ons aangevoerd, waardoor het toch behoorlijk onstabiel is en blijft. Het noorden van het land heeft bovendien ook nog aardig wat zon tussendoor, dus daar kan het maandagmiddag met een beetje geluk zelfs nog zomers warm worden, ofwel 25 graden. 

Dinsdag bij ons rustiger
In de nacht naar dinsdag trekt het lagedrukgebied, inclusief de bijbehorende buien, zuidwaarts weg, waarna de dinsdag op de meeste plekken droog verloopt. We zitten dan een beetje tussen alles in. De lucht is nog wel steeds vrij vochtig en er hangt dus nog tamelijk veel bewolking, maar de zon weet daar van tijd tot tijd ook wel doorheen te komen, vooral in het noorden van het land. De wind wordt wat meer oostelijk en daarmee stijgt het kwik snel naar 19 tot in Groningen 25 graden.

Vanaf woensdag opnieuw regen- en onweersbuien
Woensdag ligt de kern van het lagedrukgebied inmiddels boven het midden van Frankrijk, maar een bijbehorende storing trekt vanuit het noorden alsnog over ons land. Daarna weten allerlei troggen ons land te bereiken, dus vanaf woensdag wordt het opnieuw wisselvallig, met geregeld regen- en onweersbuien, tussendoor ook wat zon en relatief hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Als de buien jouw omgeving dus net niet bereiken (wat gemakkelijk kan in een buiensituatie), dan heb je alsnog hele aardige zomerdagen, met de grootste kans daarop in het noordwesten van het land.