Langzaam trekkende buien en een flinke bak met water

Het is een interessant weekend dat we tegemoet gaan!

Een lagedrukgebied trekt de komende dagen ten zuidoosten van ons land langs en stuurt flink wat vocht onze kant op. Het wordt broeierig, warm en vochtig genoeg om stapelwolken te laten doorgroeien tot een bui. En het waait amper… Dan ben je nog niet zo snel van zo’n bui af!

Verschillen
Overigens is het op zaterdag wel heel aardig weer, met zonnige perioden tussen de stapelwolken en wolkenvelden door. Ook wordt het snel warmer met uiteindelijk in de middag maximaal 17 graden op de Waddeneilanden en 20 tot 23 graden in het binnenland. Maar met het oplopen van de temperaturen wordt de lucht ook onstabiel. Zo ontstaan er enkele regen- en onweersbuien. Het wordt lang niet overal nat. Maar waar een bui valt, kan het wel eens lange tijd flink tegenvallen. Het waait namelijk amper, ook hogerop in de atmosfeer staat er weinig wind.

Sturingsniveau
Een bui heeft een bepaalde hoogte. In de zomer, in onstabiele lucht, kan een bui gemakkelijk uitgroeien tot zo’n 10 kilometer hoogte. Op ongeveer 1/3 van die hoogte, zit het sturingsniveau van de bui. Staat er op die hoogte veel wind, dan trekt een bui snel over. Morgen zit het sturingsniveau van de buien op ongeveer 3 kilometer. Op die hoogte staat er 10 tot 15 knopen wind, afhankelijk van welk model we nemen. Met 10 knopen ben je wel even zoet met een bui… Dat betekent dat er lokaal een flinke plens regen kan vallen. Terwijl het in een dorpje verderop vrij zonnig kan zijn!

De traag trekkende buien zijn op zaterdag wel een lokaal verschijnsel. Op de meeste plaatsen is de zon geregeld te zien en is het warm. Op de plaatsen waar het droog blijft, is het bijna een zomers dag. Het koelt in de avond maar langzaam af en het is dan ideaal om lekker buiten te eten. Een belangrijke dag dus om de neerslagradar in de gaten te houden.

Omgekeerd
Het lagedrukgebied ligt op zondag ten zuidoosten van ons land en brengt een warmtefront met zich mee. Dat warmtefront trekt retrograad over ons omgeving. ‘Normaalgesproken’ trekken fronten op het noordelijk halfrond van west naar oost. Op het moment dat dit andersom gebeurt, van oost naar west, noemen we dit retrograad. Aangezien dit veel minder vaak voorkomt, zijn weermodellen hier ook minder in geoefend en schatten ze het vaak te zwak in.

Zondag
De zondag start nog vriendelijk, met zon en sluierwolken. Op veel plaatsen is het in de vroege ochtend nog droog. Er trekt echter al snel meer bewolking over en daarmee geleidelijk ook steeds meer buien. Ze trekken vanuit Duitsland over ons land en brengen onweer en stevige regenval met zich mee. Het wordt toch nog zo’n 17 graden aan zee tot 22 graden aan de oostgrens. Zoals het er nu naar uitziet, vallen de meeste buien vanaf de tweede middaghelft. De neerslaghoeveelheden die nu berekend worden voor de zondag komen uit op zo’n 5 tot 10 millimeter regen in het oosten van het land. Dat zou wel eens te laag ingeschat kunnen zijn.

Maandag
Het lagedrukgebied komt vervolgens op maandag zelf over ons land, ook vanuit het oosten. Zo verlopen de nacht naar maandag en maandag overdag kletsnat. De verwachtte neerslaghoeveelheden lijken op maandag uit te komen op zo’n 15 tot 20 millimeter. Maar ook dan is de neerslag buiig van karakter, waardoor het op de ene plek veel natter kan worden dan op de andere plek. Ook op maandag wordt er op grote schaal onweer verwacht.

Langzame verbetering
Daarna knapt het langzaam wat op. Met de nadruk op langzaam, want ook de dagen erna worden nog wel een paar buien verwacht. Zo gaan we mei op veel plaatsen toch nog te nat afsluiten. Het lijkt wel een herhaling van zetten, want vorige week verliepen ook de zondag en maandag erg nat. Met name in de omgeving van Breda en ook op Veluwe is toen flink wat regen gevallen. Het zijn dan ook deze regio’s die de meimaand in haar geheel dan ook erg nat gaan afsluiten.

Bron: MeteoGroup