Sneeuwdump in de Alpen

Het wintersportseizoen begon beroerd, maar duurt vooralsnog behoorlijk lang! Komende nacht gaat het sneeuwen in de Alpen.

De wintersporters moesten dit seizoen (2015-2016) lang wachten op de eerste echte sneeuwdump, maar aan het einde van het seizoen wordt dit nu helemaal goed gemaakt. Vooral de hoogste delen van het Alpenmassief zijn nog steeds sneeuwrijk, met op diverse plaatsen nog 2 à 3 meter sneeuw. Komende nacht gaat het opnieuw sneeuwen, waardoor het sneeuwdek op sommige plaatsen weer met een halve meter sneeuw wordt aangevuld. De condities zijn er momenteel erg goed en het is voor de liefhebbers dan ook volop genieten, gezien het nu ook bijzonder rustig op de pistes is.

De bel met koude lucht die de afgelopen tijd hoger in de atmosfeer boven noordwestelijk Europa lag, trekt dit weekend verder zuidwaarts en snoert uiteindelijk af boven de Alpenregio. Wij komen dan in Nederland in wat rustiger vaarwater, met ook iets hogere temperaturen, maar het Alpenmassief kan rekenen op nog een flinke veeg winterkou en enkele actieve lagedrukgebieden. Bijbehorende fronten trekken over het gebergte en resulteren op veel plaatsen in een flinke laag verse sneeuw.

Regionaal halve meter
Komende nacht bereikt een actieve storing de zuidwestelijke Alpen. De Franse Alpen kunnen rekenen op 10 tot 15 centimeter verse sneeuw vanaf ongeveer 1500 meter, maar de meeste neerslag wordt in de Zwitserse regio’s Wallis en Berner Oberland, en het Italiaanse Valle d’Aosta verwacht. Regionaal valt daar vannacht boven circa 1600 meter een halve meter verse sneeuw en ook tijdens de vroege zondagochtend sneeuwt het er nog een tijdje door.  Ook het Oostenrijkse Tirol en Salzburg worden weer iets aangewit, maar daar valt net als in de Franse Alpen veelal zo’n 10 tot 15 centimeter.

Vrieskou
Op het 500 hPa vlak, ofwel op ongeveer 5 kilometer hoogte, daalt de temperatuur vannacht tot bijna 30 graden onder nul en de nulgradengrens komt uit op ongeveer anderhalve kilometer hoogte, ofwel het 850 hPa vlak. Vanaf die grens valt de neerslag dus in vastere vorm. In de dalen valt vooral regen en daar is het inmiddels bijna overal alweer frisgroen.

Zuidelijke Alpen al snel warmer
Na het weekend trekt het lagedrukgebied op hoogte richting het zuiden van Italië en later in de week naar Griekenland. In die gebieden wordt het dan sterk wisselvallig. In de Alpen wordt het vanaf dat moment geleidelijk rustiger en iets minder koud. Al blijven er af en toe kleine hoeveelheden sneeuw vallen in de hogere delen van vooral de noordelijke Alpen. De zuidelijke delen zijn na het weekend al een stuk minder koud en met een tijdelijke zuidelijke wind rondom een klein lagedrukgebied, stijgt het kwik in de Italiaanse regio Valle d’Aosta dan lokaal alweer tot in de 20 graden.

Hogere luchtdruk
Een uitloper van een hogedrukgebied boven de Azoren dringt zich vanaf maandag steeds verder op richting het Iberisch Schiereiland en krijgt vanaf donderdag steeds meer invloed boven de Alpen. Er vooruit schuift van dinsdag op woensdag eerst nog een storing van west naar oost over de bergen, en deze gaat ook gepaard met vrij koude lucht vanuit het noorden. Vooral in de noordelijke Alpen valt dan boven 2000 meter weer wat sneeuw, maar de meeste neerslag valt in de vorm van regen.

Onder invloed van het eerdergenoemde hogedrukgebied stijgt de temperatuur vanaf donderdag aanzienlijk. De zuidelijke Alpen blijven het warmst, maar ook de Noordalpen kunnen dan rekenen op hogere temperaturen, regionaal zelfs tot in de dubbele cijfers.  

Einde wintersportseizoen
Het wintersportseizoen komt in de meeste gebieden op 30 april of 1 mei tot een einde en hoewel het aantal open liften daardoor steeds kleiner wordt, kan er de komende dagen regionaal dus nog prima gewintersport worden. Bent u wel klaar met de kou en heeft u liever temperaturen in de 20 graden? Blijf dan lekker in eigen land, want deze week gaan de middagtemperaturen stijgen en later in de week komen de eerste twintigers in zicht!