Koninklijk geluk en twintigers in zicht

Gisteren Koningsdag. Met bezoek van tientallen regen- en hagelbuien. Maar er waren plekken waar het de hele dag droog was. In Zwolle bijvoorbeeld!

Met een noordwestelijke stroming werd de afgelopen dagen zeldzaam koude lucht naar Nederland getransporteerd. Het heeft geleid tot een reeks bijzondere voorjaarsdagen. Met dagelijks buien met een winterse lading. Hagel en soms ook sneeuw. Sneeuw die zelfs bleef liggen, zoals in Drenthe afgelopen woensdag. Het leverde spectaculaire beelden op. Maar ook dramatische ongelukken. Zoals vanochtend vroeg nog op de A6 in Flevoland door plotselinge gladheid tijdens een hagelbui.

Koninklijk geluk

Koningsdag was net iets minder buiig dan de dag ervoor. Maar dat was ook de verwachting. In het weerbericht voor RTL maakten we woensdagavond bijvoorbeeld gebruik van de term: ‘op Koningsdag zien we de helft van het aantal buien in vergelijking met vandaag’. Het totaal aantal buien dat gisteren over het land trok, was nog altijd zeer fors te noemen. Maar zoals dat vrijwel altijd gaat bij buien, de ene plek krijgt er meer, in een andere plaats valt het mee. Er was zelfs een kleine smalle strook waar gisteren overdag geen enkele bui viel. Uitgerekend over Zwolle. Het toppunt van Koninklijk geluk.  

Wederom fikse buien

Vandaag bevinden we ons nog steeds in de koude van de poolstreek afkomstige lucht. Dat komt goed tot uiting in de temperatuur op grotere hoogte. Zo vriest het op circa 5 kilometer vandaag nog 35 graden. Even koud als de afgelopen dagen zo ongeveer. En dus kunnen de buien vandaag weer fors uitpakken. Zeker vanmiddag, als de dagelijkse instraling van de zon samenwerkt met een ‘trog’ die vanuit het westen het land op trekt. De buien kunnen vergezeld gaan van hagel en onweer. Voor de vierde dag op rij ondervindt het verkeer plaatselijk ernstige hinder van de felle (hagel)buien. 

Dieptepunt voorbij

Na vanmiddag trekt het gebied met de extreem koude bovenlucht langzaam weg uit onze omgeving. De kans op zware (winterse) buien neemt snel af. Maar er passeert morgen nog wel een zwak koufront. Dat levert een regenachtige en bewolkte vrijdagmorgen op. In de loop van de dag knapt het geleidelijk wat op. Het grappige is dat de atmosfeer achter het koufront minder koud is dan de lucht waar we ons vanochtend in bevinden. De herkomst van de lucht is niet rechtstreeks van de Noordpool, maar meer vanaf het zeegebied rondom IJsland en Groenland. 

Groenland recordwarm

Dat klinkt koud, maar juist in Groenland was het gisteren recordwarm voor april. In Narsarsuaq, in het zuidwesten van Groenland, werd het gisteren maar liefst 19 graden. Een nieuw Aprilrecord. In dat deel van Groenland verloopt deze maand sowieso al extreem warm. De afwijking van de normaal is afgerond 10 graden. Nog een stuk idioter dan de afgelopen decembermaand in eigen land. Toen hadden we een afwijking van de normaal van ongeveer 6 graden. Dat was op zich ook zo ongekend zacht, dat we nu iets heel bijzonders meemaken. April verloopt een stuk kouder dan december vorig jaar. Het verschil zal uitkomen op afgerond 1 volle graad. Overigens heeft de Groenlandse warmte een relatie met ons extreem koude lenteweer. Een sterk hogedrukgebied in de buurt van IJsland en Groenland heeft de noordelijke stroming op de rails gezet. Maar aan de westflank van dit hoog  stroomt zachtere lucht juist noordwaarts. 

Bordjes worden  verhangen

Na het weekend zien we een omvangrijk lagedrukgebied in de buurt van IJsland. Daarmee krijgt de kou vanuit het noorden in ieder geval geen kans meer om ons opnieuw te bezoeken. Belangrijker nog, er vormt zich ook een hogedrukgebied in de Golf van Biskaje. Een hoog dat niet voor anker gaat, maar vrolijk aan de wandel gaat. Het ligt op Bevrijdingsdag zo ongeveer boven de Benelux, waarna we aan de westflank van dit druksysteem uitkomen. En dan komt de weg vrij voor warmere lucht.

Voorjaarswarmte in aantocht

Wordt het op Bevrijdingsdag al heel aardig weer, de dagen erna warmt het pas echt serieus op. Het zou goed kunnen dat we in het weekend van 7 mei te maken krijgen met temperaturen van 20 graden of meer. Een heerlijk vooruitzicht waar vrijwel iedereen waarschijnlijk met smart op zit te wachten. Eindelijk de handschoenen, sjaals en warme jassen naar de zolder of de vliering. En op zoek naar t-shirts en korte broeken…..