Een kille en natte Koningsdag

Maar niet voor heel Nederland! Juist veel grote steden krijgen minder buien vandaag.

De grote vraag op een dag als deze is natuurlijk: waar gaan de buien vallen? Daar kunnen we vrij kort over zijn, want dat is namelijk overal. Maar toch zijn er details aan te geven, sommige regio’s komen er droger vanaf dan andere. Ook zien we dat het vanavond overal wat fraaier wordt.

Een lagedrukgebied lag afgelopen dagen bij de noordkust van Nederland en is inmiddels al opgeschoven richting Denemarken. Om dat lagedrukgebied heen zitten allemaal buiengebieden die met een flinke zwiep rondom het lagedrukgebied draaien. Ze trekken telkens opnieuw over onze omgeving. Vaak zijn het straten van buien, waarop sommige regio’s telkens weer met buien te maken krijgen. Andere plaatsen komen er een stuk beter vanaf. En laat dat nou juist het geval zijn voor de grootste steden in Nederland!

Het natte zuiden
Twee actievere buienlijnen trekken vandaag precies over het land. De eerste is het meest actief. Het is een langgerekte en vrij brede lijn van buien, die vooral vanaf het Westland en Zeeland, over Rotterdam en Brabant, richting Limburg trekt. Daar lijkt de dag dan ook vrij nat te verlopen.

Zwolle
De tweede lijn is wat meer verbrokkeld en trekt met name over het noordoosten van het land. Een ietwat actiever stukje lijkt vanochtend regio Amsterdam te trekken, maar verder is met name het noorden en noordoosten van het land aan de beurt voor de buien. Het is nog even de vraag hoe droog/nat Zwolle het er vanaf brengt. Tussen 11:00 en 13:00 uur is de Koning daar aanwezig en rond die tijd lijken juist een paar buien Zwolle te schampen. Met een beetje geluk trekken ze aan de oostzijde langs, maar het ziet er naar uit dat het in die periode zeker even tot regen gaat komen.

Pittige buien
Daarbij is het belangrijk om te weten dat de buien niet alleen regen, maar ook hagel en onweer met zich mee kunnen nemen. De wind wakkert tijdens zo’n bui ook even flink aan, waardoor er windstoten mogelijk zijn. Toch is er dus ook een strook in het land die er relatief een stuk minder nat vanaf lijkt te komen. En dat is precies de plaats waar de meeste mensen wonen.

Droger rondom Amsterdam-Utrecht!
In een brede strook vanaf Amsterdam naar Utrecht richting net ten zuiden van Nijmegen lijken een stuk minder buien te gaan vallen. De zon is daar net wat vaker te zien en het zal daardoor wat minder kil aanvoelen. Al met al is het ook daar zeker geen aangename dag wat het weer betreft, en ook daar zal zeker een enkele bui vallen.

Lage temperaturen, maar geen landelijk record
De temperaturen zijn ondermaats voor de tijd van het jaar, met 8 tot 10 graden. We komen echter niet in de buurt van het kouderecord. Juist Utrecht en daarmee De Bilt, krijgt iets minder buien en kan daardoor op net wat meer zonneschijn rekenen. Daardoor wordt het in Utrecht 9, misschien wel 10 graden. De koudste Koninginnedag ooit was in 1929. Toen werd het slechts 7,8 graden. De koudste 27 april ooit gemeten viel in het jaar 1985. Toen werd het slechts 7,4 graden. We lijken hier dus vrij ruim boven te blijven. 

Vanavond knapt het op
Vanavond neemt overal het aantal buien fors af. Het klaart breder op. Vannacht valt vooral aan zee nog een enkele bui. Door de opklaringen wordt het wel weer een koude  avond. Rond 22:00 uur vanavond is het nog slechts een graad of 4. Al met al is een (waterdichte) winterjas vandaag geen overbodige luxe!

Bron: MeteoGroup