Warmte, zon en weinig wind. Op naar de lente!

Voor de eerste keer twintig graden dit jaar?

De vogels kwetteren, met de zomertijd is het nu ’s avonds ook al langer licht. Tijd voor een terrasje in de zon zou je zeggen! De maand maart is wat te koud verlopen voor de tijd van het jaar en veel mensen zijn nu toch wel echt toe aan de lente. Gelukkig werkt het weer mee, want de komende dagen wordt het een stuk warmer en gaat het ook voelen als voorjaar.

Maart te koud
De eerste helft van de maartmaand bracht wel veel zon met zich mee, maar warm was het bepaald niet. De nachten leverden geregeld vorst op. Met gladheid op de wegen, autoruiten krabben en een paar sneeuwbuien waren er nog genoeg winterse prikjes. In de loop van maart werd het wel iets milder, maar dat leidde juist tot minder zonneschijn en meer wisselvalligheid. Er was zelfs sprake van een storm op tweede Paasdag. Uiteindelijk sluiten we vandaag deze eerste lentemaand af, maar van voorjaarsgevoel kunnen we nog niet helemaal spreken. Uiteindelijk was het in maart bijna 1 graad kouder dan normaal voor die tijd van het jaar.

Op naar de lente!
Morgen begint de tweede lentemaand april. En die gaat fraai van start! De bewolking van vandaag maakt in de nacht naar morgen al plaats voor opklaringen. Zo kan het wel fors afkoelen, vooral landinwaarts kan het aan de grond een graadje vriezen. De vrijdag begint dan fris en stralend zonnig. De zwakke wind draait in de loop van de dag naar het zuidoosten en voert heel geleidelijk warmere lucht aan. Zo wordt het uiteindelijk 13 of 14 graden. Alleen direct aan zee is het iets kouder.

Hogere temperaturen
Daar blijft het niet bij. De dagen erna blijft de wind namelijk waaien uit het zuidoosten en later zuiden. Zo komt er steeds warmere lucht richting onze omgeving. Toch zitten er voor wat betreft het echte lenteweer nog een paar addertjes onder het gras. De aangevoerde lucht wordt namelijk ook iets vochtiger. Een warmtefrontje ligt zaterdag overdag al dicht bij onze omgeving. Dat zorgt ervoor dat er zaterdag in de loop van de dag meer bewolking over trekt. De zon komt tussendoor echter nog geregeld aan bod en bij weinig wind wordt het zelfs 15 tot 18 graden! Vanwege het omringende (en relatief koude) zeewater zien we de temperatuur bij de Waddeneilanden eerder stokken, bij zo’n 13 graden.

Zelfs een beetje regen
Zaterdagavond en in de nacht naar zondag lijkt het warmtefront te passeren, maar de weermodellen zijn het er nog niet over eens wanneer dat precies gebeurt. Vooralsnog ziet het er naar uit dat het in de nacht naar zondag tot een beetje regen leidt en ook tot meer bewolking. De timing is heel belangrijk. Niet alleen omdat de meeste mensen het liever overdag droog houden, ook omdat de wolkenvelden zorgen voor een geringe afkoeling in de nacht. Als dit inderdaad zo gebeurt, dan beginnen we de zondagochtend al met een voorsprong van 8 graden als minimumtemperatuur.

20 graden wel of niet?
Na het passeren van het warmtefrontje, breekt in de loop van de zondag weer af en toe de zon door en lijkt het de rest van de dag droog te blijven. De combinatie van de aangevoerde warme lucht, weinig wind en de milde start van de dag, kunnen ervoor zorgen dat de temperatuur landinwaarts boven de 20 graden uitkomt. Het is echter kantje boord. De timing van de storing is nog niet duidelijk. Eerder lijkt het niet te worden, een latere timing lijkt reëler. Dat zou betekenen dat de nacht naar zondag ook nog droog is, met meer opklaringen, en zo meer afkoeling. De voorsprong van de hoge minimumtemperatuur zijn we dan kwijt. Ook missen we dan deels de zoninstraling. Wanneer de storing overdag passeert, levert dat meer wolkenvelden en een beetje regen op. Met minder zon en de koudere start is het dan nog maar de vraag of we die 20 graden wel redden.

Warmer sowieso
Ongeacht of het 20 graden wordt of niet, het is een feit dat het voorjaar voor de deur staat. Het wordt sowieso een stuk warmer en vrijdag en zaterdag worden zeker mooie lentedagen. Ook begin volgende week lijken de hogere temperaturen nog stand te houden, met ruim 15 graden. Wel wordt het tegen die tijd wat wisselvalliger. 

Bron: MeteoGroup