Onstuimige tweede Paasdagmiddag

Vanmiddag gaat het aan zee stormen, wij volgen het weer van uur tot uur....

Een kleine, doch venijnige depressie vanochtend nog boven het vasteland van Engeland, trekt vanmiddag noordoostwaarts over de Noordzee richting de Noorse kust. De kerndruk van deze raddraaier daalde afgelopen nacht tot 970 hPa. Het frontale systeem gekruld om het lagedrukgebied trok vanochtend van west naar oost over ons met regen en een fors toenemende zuidelijke wind. In Vlissingen kwam het rond 8 uur al bijna tot een zuiderstorm, windkracht 9. 40.4 knopen is net geen stormkracht…. 

10.10 uur windstoot van 102 km per uur Hoek van Holland, zuidelijke richting

10.20 uur reguliere wind 40,6 knopen nog net geen storm, windstoot 103 km per uur, voor de kust van Hoek van Holland wordt 105 km per uur gemeld. …

12.30 uur zuidwestertorm in IJmuiden met een 10-minutengeniddelde van 42 kts, windkracht 9 en een uitschieter van 105 km per uur.

12.40 in IJmuiden nu 43 knopen.... ook op Vlieland storm, uit het zuiden. Windkracht 9 met 42 knopen en een uitschieter van 104 km per uur.

13.00 uur IJdmuiden meldde 47 knopen, windkracht 9 met een uitschieter van 113 km per uur

13.10 uur Nu ook op Vlieland, steady 54 knopen met een uitschieter van 113 km per uur

Op de Noordzee is een station met een melding van windkracht 10!

In Limburg is onweer gemeld om 13 uur

14.15 uur We lijken het hoogtepunt gehad te hebben. Op Vlieland waait de wind nog even op stormkracht, kracht 9. Elders langs de zuidwest- en westkust neemt de zuidwestenwind geleidelijk af.

15.10 uur Ook op terschelling heeft de wind stormkracht, windkracht 9 bereikt.

15.40 uur Frontale regen is naar Duitsland getrokken.Op dit moment nog wel een aantal pittige buien in de oostelijke provincies. (zie radar)

17.00 uur De wind neemt nu ook af op de Waddeneilanden. Na een onstuimige tweede Paasdagmiddag kunnen we de schade opmaken....

Diepe paasdepressie

Na passage van het frontale systeem voert een naar zuid tot zuidwest draaiende stroming zeer onstabiele lucht aan waarin losse buien ontstaan, die gepaard kunnen gaan met onweer. Aan de zuidflank van het lagedrukgebied dat vanmiddag langzaam opvullend over de Noordzee zee richting de Noorse kust trekt, komt de meeste wind te staan. In de periode tussen 13 uur vanmiddag en 18 uur vanavond wordt boven land een krachtige tot harde zuiden- tot zuidwestenwind verwacht. De wind is vlagerig van karakter, dat betekent dat er met name in de buurt van buien windvlagen kunnen voorkomen.

Landinwaarts

Boven land kunnen de wind stoten en snelheden hebben van 70 tot 90 km per uur (90 km bij een zware bui). Vaak zien we dat de wind in de Limburgse heuvels in vergelijking met de rest van het binnenland vaak de zwaarste windstoten te verduren krijgt. Windstoten met deze snelheden kunnen takken van bomen doen afbreken. Ook is het niet uitgesloten dat er dakpannen van dalen afvallen. In de tweede helft van de middag neemt de wind vanuit het zuiden af, in Limburg wordt het het eerst weer rustig.

De kust

Zoals gebruikelijk is het aan zee nog veel winderiger. Een heerlijk dagje om uit te waaien ( in plaats van naar de meubelboulevard te gaan). De zuiden- tot zuidwestenwind wordt vanmiddag lans de west- en zuidwestkust en op het IJsselmeer stormachtig, windkracht 8, mogelijk een paar minuten piekend tot stormkracht, windkracht 9. De bijbehorende windstoten kunnen snelheden bereiken van 90 tot 100 km per uur, we noemen dit zware windstoten. Windstoten met deze snelheden kunnen zelfs bomen ontwortelend….

Ten noorden van IJmuiden….

De noordwest- en noordkust liggen vanmiddag het dichtbij de depressie en vangen de meeste wind. Ten noorden van IJmuiden, en met name op de Wadden (Vlieland) kan de wind vanmiddag stormkracht bereiken, windkracht 9. De Paasstorm kan hier gepaard gaan met zeer zware windstoten tussen 100 en 110 km per uur. Deze windsnelheden kunnen potentieel nog meer schade veroorzaken.

Vanavond rustiger

Vanavond trekt de depressie weg en neemt de wind ook in het noorden af. Komende nacht is het een stuk rustiger met een matige tot krachtige zuidwester. Weermodellen berekenen vooral op de Wadden en in het midden en zuiden nog enkele buien.

Warmer eerste weekeinde april

Dinsdag en woensdag blijven we met en west- tot zuidwestelijke stroming zitten waarmee onstabiele lucht wordt aangevoerd den nog een aantal storingen passeren. Tegen het einde van de week, tijdens de maandwisseling van maart naar april zien we een hogedrukgebied en een stabilisatie van de atmosfeer en nemen de neerslagkansen af. De zon komt er ook vaker bij. Volgens het nieuwste berekening van het ECMWF wordt met een zuidelijke wind ook nog eens zachte lucht aangevoerd en gaan de temperaturen omhoog! De weersverbeteringen de temperatuurstijging lijken volgens de kansberekeningen echter van tijdelijk aard. Na het weekeinde trekt de rug van hogedruk weg en worden we opnieuw gevoelig voor storingen vanuit het westen. Daardoor zal de buienkans weer toenemen de temperaturen na een mogelijke opleving in het eerste weekeinde van april weer wat worden getemperd.

Bron: MeteoGroup.