De koudste eerste paasdag was in 2013

In 2013 viel Pasen op 31 maart en 1 april. Het was toen flink koud. Pasen 2016 lijkt het wel herfst met buien, en maandag aan de noordwestkust mogelijk zuidwesterstorm.

In 2013 viel Pasen op 31 maart en 1 april. Het was toen flink koud. Pasen 2016 is er geen spoor van winterweer. Het lijkt wel herfst met buien, en morgen aan de noordwestkust mogelijk zuidwesterstorm.

Maart 2013 was het onvervalst winters, het zou een zeer koude maand worden. Alleen in de eerste week kregen we een vleug lente voorgeschoteld. Op de 5e en 6e werd het in een groot deel van het land zelfs 15 tot 18 graden. De landelijk hoogste temperatuur werd op de 6e gemeten in Eindhoven: 18,8 graden. In de laatste maartdecade werd in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 0,3 graden gemeten: recordkoud. Het oude record was 1,2 graad, in 1922. Door een snijdende oostenwind lag de gevoelstemperatuur van 22 tot en met 26 maart 2013 regelmatig tussen de -10 en -15 graden.

Koudste eerste paasdag
Pasen viel toen op 31 maart en 1 april. De eerste paasdag zou de koudste in ruim een eeuw worden. In de nacht naar zondag 31 maart 2013 vroor het op grote schaal matig. Koudste plaats was Deelen met -7,8 graden. Overdag passeerden wolkenvelden met tussendoor wat zon. Verspreid vielen een paar sneeuwbuitjes, in de loop van de middag vooral nog in het midden en zuiden. Met een matige wind uit noord tot oost werd het nog een graad 4. Paasmaandag 1 april 2013 begon ook met vorst. Het werd tussen -6,6 graden in Leeuwarden en -0,8 graad in Wilhelminadorp (het officiële Zeeuwse weerstation dat toen nog bestond). Het was een zonnige dag met een paar stapelwolken. De wind waaide uit het noordoosten en was matig tot aan de kust soms nog vrij krachtig. Het werd 4 graden langs de noordkust tot rond 8 graden in Zeeland en Brabant. Maar in de ochtend werd aan de randen van het Schildmeer geschaatst! Heel bijzonder voor de tijd van het jaar...

Paasstorm
Drie jaar later is het tijdens Pasen geen winterweer, maar herfstachtig weer. Deze eerste paasdag waait het al stevig, maar de meeste wind wordt nog altijd voor morgen, tweede paasdag verwacht. Vooral in de middag kan het aan de noordwestkust nipt tot storm komen, 9 Beaufort. Een paasstorm dus. De wind ruimt van zuid naar zuidwest en is diep landinwaarts 4 tot 6 Beaufort, maar met kans op zware windstoten (minstens 75 km/u). Verder vallen morgen regelmatig buien (meer dan vandaag) en wordt het vanmiddag 11 tot 14 graden, morgen ligt de temperatuur een graad lager. Overigens, over precies een week lijkt het volop lente te zijn: warm, niet veel wind en volop zonneschijn. Dus eigenlijk had Pasen een week later moeten vallen ;-)

Bron: MeteoGroup, KNMI.