De meteorologische lente start met matige vorst en met maartse buien

Morgen start in de weerkamer de lente met maartse buien. De eerste nacht van de lente verloopt ijskoud.

In Zeeland verliep de winter recordzacht, elders kwam de winter van 2015 op een tweede plek uit, achter de winter van 2007. Morgen begint de meteorologische lente met een ijskoude nacht (met matige vorst) en maartse buien.

In Zeeland een recordzachte winter

De laatste dag van de meteorologische winter, tevens de laatste dag van februari en een schrikkeldag verloopt in winterse sferen. Na een nacht met op uitgebreide schaal lichte vorst (Enschede was het koudst met -4.4 graden) kunnen we de balans op maken van de winter van 2015. Een zeer zachte winter, maar geen record. Met een gemiddelde temperatuur in de Bilt van 6.4 graden blijft het record staan van de winter van 2007 met 6.5 graden. De landelijke verschillen zijn echter groot. In het noordoosten hebben ze wel een beetje winter gehad (ijzel en sneeuw). De gemiddelde temperatuur in Eelde komt uit op 5.2 graden. In Zeeland werd de winter van 2015 wel de zachtste sinds het begin van de metingen. Met een gemiddelde temperatuur van 7.3 graden in Vlissingen is het oude record uit 2007 met 7.4 graden met een tiende graad verbroken.

Zonnige extra dag

De extra dag dit jaar, schrikkeldag, mag er zijn. Door een noordoostelijke aanvoer van koude en droge lucht schijnt de zon de hele dag (alleen in het noordwesten waren vanochtend nog wolken aanwezig). Vanmiddag wordt het 6 of 7 graden.

Meteorologische lente begint lokaal met matige vorst

Morgen, dinsdag 1 maart, begint de meteorologische lente. De eerste nacht van de lente verloopt ijskoud. Door passage van een rug van hogedruk is het komende nacht zeer rustig en blijft het landinwaarts lang helder. In de luchtsoort waarin het afgelopen nacht op een enkele plek tot -4 kwam, wordt het nog een fractie kouder. In het noorden, oosten en midden van het land kan het lokaal matig vriezen met minima van -5 of -6 graden. In de loop van de nacht neemt vanuit het westen de hoge bewolking toe en zal de temperatuurdaling stoppen. Met een zwakke zuidelijke wind is de lucht nog redelijk droog. Op bruggen en viaducten vindt een klein beetje rijpvorming plaats en kan het lokaal glad worden. Ook zullen we met zoals vanochtend weer een dunne ijslaag van onze autoruiten moeten krabben.

Eerste dag lente lokaal wit op het gras

Op nadering van een frontaal systeem gekoppeld aan een complex lagedrukgebied tussen Groenland, Schotland en Noorwegen neemt morgenochtend de lage bewolking vanuit het westen toe. De dag begint in het oosten van het land nog met een zonnetje door de hoge wolken heen. De naar zuid draaiende wind wakkert aan en wordt matig kracht 3 tot 4 boven land en tot krachtig of hard aan zee en op het IJsselmeer, kracht 6 of 7. In de tweede ochtend helft trekt vanaf de Noordzee een neerslaggebied het land op. De eerste neerslag zal in de vorm van natte sneeuw vallen en in he westen vrij snel overgaan in regen. In de loop van de middag bereikt het neerslaggebied het midden en later het oosten van het land. De eerste neerslag in het binnenland zal in de vorm van sneeuw vallen, dikke vlokken. De neerslag smelt op de wegen meteen weg want de wegdektemperaturen komen in de loop van de ochtend overal boven het vriespunt. Gladheid op grote schaal wordt niet verwacht, hooguit lokaal doordat de winterse neerslag, als het stevig door sneeuwt, de wegdektemperatuur tijdelijk en zeer lokaal omlaag trekt tot het vriespunt. Het gras kan in het oosten van het land wel even wit worden. Door het laagje koude lucht tussen de grassprieten is de bovenlaag van de grasmat kouder dan op de weg. Uiteindelijk gaat het overal regenen. Pas in de loop van de avond wordt het vanuit het westen droog. De hele dag is het waterkoud. In het oosten wordt het niet warmer dan 3 of 4 graden. In het westen loopt het kwik in de loop van de middag op naar 6 of 7 graden.

Maartse buien

De eerste dag van de meteorologische lente verlopen minder koud en uitermate wisselvallig. Komende week zien we een sterk meanderende westelijke straalstroom op Europa gericht. Van tijd tot tijd zakt de straalstroom ver zuidwaarts uit, zelfs tot over de noordkust van Libië. In een van de troggen trekt woensdag een bel koude bovenlucht tot over de Noordzee en ons land naar het oosten. Hoewel de lucht aan de grond minder koud is dan afgelopen week, is de lucht op grote hoogte van de atmosfeer wel koud, tot -35/-40 graden. Boven het relatief warme Noordzee water, tussen 6 en de 10 graden, ontstaan in deze situatie gemakkelijk buien met een winterse lading. Deze zogenaamde maartse buien met hagel, onweer en natte sneeuw vallen uit imposante buienluchten afgewisseld door felle opklaringen. Over het algemeen lijft het kwik ’s nachts boven nul, maar kan het als het langer opklaart en de wind wegvalt lokaal tot een graadje vorst komen. Overdag wordt het niet warmer dan 5 tot 8 graden. Een volgende trog met daarin een bel koude bovenlucht passeert in het volgend weekeinde. Ook dan staan winterse buien op het menu.


Tot aan Pasen koud?

Lange termijn modellen voorzien een frisse eerste lentemaand waarin we in de polaire lucht verblijven. Hoewel de neerslagkans volgende week afneemt, wordt het er niet warmer op. Over het algemeen blijven de temperaturen onder normaal, misschien wel tot Pasen (27 maart) met ’s nachts af en toe een graadje vorst.

Bronnen: Meteogroup