De paddentrek

Het is alweer bijna maart! Hoe staat het met de verwachte paddentrek?

Het is de komende maand weer tijd voor de paddentrek! Elk jaar trekken miljoenen padden en kikkers naar de plek waar ze zelf geboren zijn, om zich daar voort te planten. Het drukste moment van de paddentrek valt vaak aardig goed te timen, het is namelijk erg afhankelijk van het weer.

In januari en februari komen de meeste salamanders al tevoorschijn. Vandaar dat salamanders niet zo vaak worden waargenomen in maart en april. Het zijn dan juist vooral de kikkers en padden die massaal naar hun geboortegrond reizen. Het is een mooi gezicht, de grotere paddenvrouwtjes worden vaak al vastgeklemd door het kleinere mannetje, dat op de rug meereist.

Vocht en warmte
Wanneer het al een paar dagen droog is geweest en de temperaturen zijn laag, is de kans klein dat je amfibieën tegenkomt. Ze houden namelijk van vocht en van warmte. Op basis van de weersverwachting is daarom al vaak van te voren vrij goed in te schatten wanneer de paddentrek op gang komt. Vaak zitten er in maart wel een aantal regenachtige, zachte dagen. Het lijkt dan alsof de hele paddenpopulatie tegelijk wakker wordt en hun overwinteringsplaats inruilt voor de voortplantingswateren. Ze reizen vooral in de schemering. Jammer genoeg is dat ook het moment waarop het meeste verkeer rijdt.

Trek
Gedurende de trek letten de mannetjes al goed op of ze een vrouwtje vinden. Dat is ook de reden waarom er meer mannetjes dan vrouwtjes overreden worden. De weg is een mooi uitkijkpunt voor ze, waardoor de mannetjes meer treuzelen dan de vrouwtjes. Overigens hebben sommige vrouwtjes het erg zwaar, soms worden ze geconfisqueerd door meer dan één mannetje. En moeten ze hun trektocht voortzetten, terwijl ze dus ook die mannetjes mee moeten torsen op hun rug.

Het winterweer
Het weer heeft een enorme invloed op de overlevingskansen. In de winter zitten ze in een soort van winterslaap. Op het land in een hoopje van bladeren bijvoorbeeld. Al is daar het risico op doodvriezen vrij groot. De winterslaap kan voor kikkers ook onder water plaatsvinden. Ook daar is er natuurlijk de kans dat de kikker doodvriest. Daarbij komt ook nog, dat wanneer er een dikke laag ijs over de sloot ligt, er mogelijk zuurstofgebrek optreedt.

Voorjaar
Dan komt de lente, waarop ze massaal naar hun geboortewater trekken. Te droge dagen met veel wind kan tot uitdroging leiden. Dat betekent echter niet dat alle kikkers en padden eeuwig blijven wachten op de ideale omstandigheden. Te lang wachten in een zeer droge periode, kan er voor zorgen dat de padden op hun overwinteringsplaatsen uitdrogen. Soms komt het dus voor dat, ondanks het droge weer, er toch veel padden onderweg zijn. Zodra ze trouwens hun bevruchte eitjes kunnen afzetten, zijn het er vaak duizenden tegelijkertijd. Dat is ook wel nodig om de soort in stand te houden. Niet alleen tijdens de trektocht worden grote verliezen geleden, maar vooral ook onder de larven.  

Meest logische moment
De meeste dieren wachten in maart op dat ideale moment waarop ze de trektocht kunnen beginnen. Dat is meestal in de loop van maart en april, afhankelijk van het weer. Vandaag en morgen staat er nog een schrale noordoostenwind, waardoor het stralend zonnig is. Ook verlopen de nachten koud, met enkele graden vorst. Verre van ideaal weer voor ze! Daar komt wel een kleine verandering in. Vanaf dinsdag wordt het vochtiger met geregeld regen of (winterse) buien. De temperaturen worden dan ook iets meer getemperd, na dinsdag verlopen de nachten een stuk minder koud. Toch is dat waarschijnlijk nog niet genoeg voor de dieren om het erop te wagen. Ook halverwege maart lijken we nog de mogelijk winterse buien te houden, met temperaturen maar net boven nul in de nachten. Het ziet er naar uit dat de paddentrek de komende twee weken dus nog niet volop van start zal gaan.

Bron: MeteoGroup 
Bron foto's: www.ronaldzimmerman.nl