Storm in het Middellandse zeegebied veroorzaakt sneeuwdump in de zuidelijke Alpen

Dit weekend trekt een storm over de Middellandse zee, met regionaal overlast en in de Zuid-Alpen veel sneeuw.

Vanuit de omgeving van Groenland trok de afgelopen dagen een actief lagedrukgebied in de koers van de straalstroom zuidwaarts over de Atlantische Oceaan. De depressie ging aanvankelijk gepaard met koude lucht, maar warmde boven het relatief warme zeewater steeds verder op. Eenmaal ten westen van het Iberisch Schiereiland draaide het lagedrukgebied oostwaarts, waarna het over Portugal en Spanje trok, met daar regionaal tientallen millimeters neerslag. Tot in het hogere binnenland van de Spaanse streek Andalusië is zelfs sneeuw gevallen en staan mensen vanuit de omliggende steden in de file om naar de sneeuw te kijken. Inmiddels wordt het geheel met de straalstroom weer noordoostwaarts gevoerd en kunnen de zuidelijke Alpen zich opmaken voor een flinke sneeuwdump. Regionaal valt dit weekend rond 1 meter verse sneeuw.

Het lagedrukgebied is boven het noordoosten van Spanje vandaag al uitgediept tot 987 hPa en dat komt in deze tijd van het jaar in het Middellandse zeegebied zelden voor. Als het wel gebeurt, staat dit dan ook meestal garant voor veel spektakel, maar ook overlast. Vooral de combinatie van warme lucht die botst op koude lucht en het vele aanwezige vocht, opgepikt uit de Middellandse zee, maakt dat zo’n storm soms zelfs bijna cycloonachtige kenmerken gaat krijgen. Bijbehorende windsnelheden kunnen oplopen tot ruim 100 kilometer per uur en in korte tijd valt er (soms extreem) veel neerslag.

Overlast
Dit soort stormen resulteren meestal in veel overlast. Er valt zoveel neerslag dat hele gebieden gaan overstromen en ook is er het gevaar van omwaaiende bomen. Vooral het noordwesten van Italië, waaronder de streken Ligurië, Piëmonte en Valle D’Aosta, maakt zich op voor grote neerslagsommen en een poeierende zuidelijke wind. Vooral in de hoger gelegen gebieden gaat veel sneeuw vallen en daar is er dan ook een grote kans op acuut lawinegevaar.

Sneeuwdump
De storm neemt aanvankelijk nog relatief zachte, maar erg vochtige lucht vanuit het Middellandse zeegebied met zich mee en met een zuidoostelijke wind wordt dat richting de Alpen geblazen. Door de hoge intensiteit van de neerslag gaat de luchttemperatuur echter snel omlaag, waarna ook de sneeuwgrens flink daalt. De lucht botst tegen de bergen en wordt gedwongen om op te stijgen, waarna zich aan de zuidkant van het Alpenmassief vele wolken vormen die daar ook meteen uitsneeuwen. In korte tijd valt er aan de zuidkant van de Alpen dan ook veel sneeuw. Regionaal valt er vooral in de nacht naar zondag al rond 60 centimeter sneeuw en er zijn ook gebieden, waaronder onder andere Piëmonte en Valle D’Aosta, die in het hele weekend meer dan een meter verse sneeuw krijgen. Dit gaat echter wel gepaard met een soms stormachtige wind.

Tweede front
Zondag overdag arriveert een tweede front en dat gaat gepaard met iets zachtere lucht, waarna de sneeuwgrens iets gaat stijgen. De afgelopen dagen lag de sneeuwgrens rond 1000 meter en zondag stijgt deze tot rond 1600 meter. Dit maakt dat de sneeuw in de iets lager gelegen gebieden wat nat gaat worden en soms een beetje papperig wordt. Zodra daar weer een laagje verse sneeuw op valt, hechten de lagen daardoor minder goed en neemt de kans op lawines opnieuw toe. De verschillende sneeuwlagen gaan dan ten opzichte van elkaar gemakkelijk schuiven, waarna hele sneeuwplakkaten omlaag kunnen glijden. Het is in dit soort situaties dan ook belangrijk om de lokale waarschuwingen in de gaten te houden.

Twee kernen
Na het weekend splitst het lagedrukgebied op in 2 kernen, waarvan er eentje boven Italië uitkomt (een Genua laag) en de ander trekt oostwaarts, waarna de wind in de oostelijke Alpen draait naar noordoost. Aan de zuidkant van het gebergte wordt het dan rustiger, maar vanaf dat moment kan de noordzijde weer wat sneeuw verwachten!