De aspergetijd is weer begonnen!

Klimaatverandering of techniek? De eerste asperges van dit jaar steken alweer de kop op.

Terwijl heel Nederland in een grijze wolkendeken is gehuld, zijn de eerste tekenen van de lente al zichtbaar. In de broeikassen in Limburg steken de eerste asperges van dit jaar de kop op. Afgelopen vrijdag werd er bijvoorbeeld in gemeente Leudal al asperges gestoken!

De officiële opening van het aspergeseizoen is pas over twee maanden. Traditioneel gezien is de aftrap altijd op de tweede donderdag van april. Afgelopen jaren wordt er echter steeds vroeger asperge gestoken. Dat ligt deels aan zachtere winters en lentes, maar vooral eigenlijk aan alle investeringen op het veld.

Een warm bedje
De telers investeren in allerlei technieken om ervoor te zorgen dat de aspergeplant vroeg in het jaar actief wordt. Er wordt zwart plastic op de aspergebedden gelegd, zodat de warmte langer vastgehouden wordt. Daar kan nog een laag overheen komen, minitunnels die gespannen worden over de bedden. En dan hebben sommige telers ook nog eens verwarmingsslangen onder de grond liggen. Dit alles zorgt ervoor dat de aspergeplanten er warm bij liggen. Mocht je dan ook nog een broeikas hebben, en in de kas plastic over de bedden en ook nog eens bodemverwarming, ja dan wordt zo’n aspergeplant vroeg wakker.

Zeer zachte winter
Al die mogelijkheden zorgen ervoor dat er steeds vroeger in het jaar Nederlandse asperge in de schappen ligt. Toch is dat niet de enige reden. We hebben dit jaar opnieuw een erg zachte winter achter de rug. Wanneer de komende 9 dagen zullen verlopen volgens verwachting dan komt de gemiddelde wintertemperatuur uit op 6,5 graden. Ter referentie, de langjarig gemiddelde wintertemperatuur zit een stuk lager met 3,4 graden. Ruim 3 graden meer heeft zeker zijn effect op de aspergeplanten.

Winterzon
Afgelopen week was het overigens niet eens zo zacht. Vooral de nachten leverden in Limburg geregeld vorst op, zelfs lokaal matige vorst. Toch is dit de week waarop de roomwitte aspergekopjes tevoorschijn komen, want de zon heeft goed werk geleverd. Het was prachtig winterweer afgelopen week, met strakblauwe luchten. En de zon begint in deze tijd van het jaar snel meer kracht te krijgen.

Lentekriebels
Door het uitgestrekte oceaanfront dat de komende dagen boven onze omgeving ligt, krijgen we de zon de komende dagen helaas niet te zien. Het is juist erg herfstachtig de komende tijd. Het blijft dagenlang bewolkt en regionaal wordt ook veel regen verwacht. Toch merk je op de droge momenten dat veel vogels al druk bezig zijn buiten en ook de asperge kondigt al aan dat de lente eraan zit te komen!

Bron: MeteoGroup