Weekeinde valt in het water

Waar ligt het golvend front dat dit weekeinde regionaal langdurig en veel regen veroorzaakt?

Na een vleugje winterweer gaat het roer vandaag om. In het weekeinde zien we weer temperaturen in de dubbele cijfers. Het weerbeeld is herfstachtig, een stevige zuidwestenwind en regionaal langdurig en veel regen.

Natte sneeuw
Op de grens tussen koude en zachte lucht viel vanochtend vroeg in het oosten nog wat regen. In het oosten van Brabant en in Limburg viel er eerst nog wat natte sneeuw.  In de opklaringen achter het front ontstond tijdelijk dichte mist en was het plaatselijk glad door bevriezing van natte weggedeelten. Daarna kwam de zon weer tevoorschijn.

Komende nacht
Op nadering van een frontensysteem gekoppeld aan een diepe IJslanddepressie neemt vanavond vanuit het westen de bewolking toe en gaat het rond middernacht regenen.  Voor de regen uit, kan het in het oosten vanavond tijdelijk afkoelen naar 3 graden.  De zuidwestenwind neemt tijdens front toe en wordt krachtig tot hard aan zee, windkracht 6 of 7.

Zaterdag
De regen trekt zaterdagochtend naar het oosten weg, maar in de middag gaat het vanuit het zuidwesten opnieuw regenen op nadering van een warmtefront.  Achter het warmtefront voert een matige tot krachtige zuidwestenwind zachte lucht aan en wordt het uiteindelijk 8 graden op Terschelling en 12 graden in Zeeuws Vlaanderen.

Zondag
Het front dat zaterdag als warmtefront vanuit het zuidwesten binnenkomt, blijft als koufront in de nacht naar zondag over het land slepen. In het koufront trekt op zondag parallel aan de bovenstroming een golftop mee. Rond de golftop activeert de neerslag. De golftop trekt zondagmiddag over ons land en kan regionaal langdurig en veel regen veroorzaken. Op sommige plaatsen kan er in twee etmalen tijd meer dan 30 mm water vallen, omgerekend 3 emmers water per vierkante meter. Waar het front blijft slepen en waar de golftop precies overtrekt, is op dit moment nog onzeker. De positie van fronten die parallel met de stroming meetrekken en golftopjes zijn op het laatste moment in weermodellen duidelijk. Als we vandaag naar de modellen kijken, valt de meeste neerslag in het midden en noorden van het land... Het wordt 8 tot 10 graden in het noorden en lokaal 13 graden in het zuiden van het land bij een matige tot krachtige zuidwestenwind.

Nat
En dat terwijl het regionaal al zeer nat is. In de afgelopen maanden december en januari viel op sommige plaatsen meer dan 200 mm water. 

Volgende week weer kouder
In de nacht naar maandag trekt het golvend front naar het zuidoosten weg en wordt achteren wordt er minder zachte lucht aangevoerd. Rondom de IJslanddepressie die boven Scandinavië is aangekomen, stroomt polaire lucht via de Noordzee naar ons land. In deze luchtsoort klaart het vaker op, het weerbeeld is opener, maar van tijd tot tijd trekken met de noordwestelijke stroming buiengebieden over ons land. Omdat de lucht op hoogte kouder wordt, kunnen er ook buien vallen met hagel of natte sneeuw. De temperaturen zullen vanaf maandag iets lager uitkomen. Overdag wordt het 7 of 8 graden. Tijdens opklaringen en rustige moment in de nacht kan het kwik bij de grond weer tot het vriespunt dalen. 

Bron: MeteoGroup