Winters op de Veluwe

Een relatief klein hoogteverschil maakte afgelopen zondag dat er zich een unieke situatie boven Nederland voltrok. Alleen de Veluwe was wit.

Spreekt men buiten onze landsgrenzen over Nederland, dan komen vaak snel de klompen, molens, ons drugsbeleid, maar ook het vlakke land ter sprake. Kilometers uitkijken over vlakke weilanden en akkers, afgewisseld met een paar fraaie molens. Alleen in de provincie Limburg is er wat reliëf, met daar in het uiterste zuiden ook het hoogste punt in Nederland, de Vaalserberg met een hoogte van bijna 323 meter boven NAP. Toch zijn er ook elders in het land hoogteverschillen en afgelopen zondag werd dat duidelijk zichtbaar. De Veluwe was de enige witte plek in het land door sneeuw.

Afgelopen zondag lag er een storing boven het land. In het westen was het die hele dag bewolkt en druilerig, met soms een beetje motregen en als je goed keek soms ook een vlokje natte sneeuw. In het binnenland was de neerslag intensiever en daar viel langdurig natte sneeuw. Nergens bleef dat liggen, behalve op en rondom de Veluwe. Een relatief klein hoogteverschil maakte een groot verschil.

Veluwe
De Veluwe, een fraai natuurgebied van ongeveer 1000 km2 in Gelderland, ligt tot 100 meter boven het Nieuw Amsterdams Peil, met ten noorden van Rheden het hoogste punt, het Signaal Imbosch op 110 meter. Het is een overwegend beboste landstreek, omringd door steden als Apeldoorn, Arnhem, Ede en Harderwijk, bestaande uit vele stuwwallen, afgewisseld met verschillende zandverstuivingen.

Hoogteverschil
Nadat het die zondag in het binnenland langdurig sneeuwde, werd er uiteindelijk een fraai  en uniek tafereel zichtbaar. De hele Veluwe en delen van de omringende plaatsen werden wit, terwijl de rest van Gelderland groen bleef. Een hoogteverschil van 20 tot 50 meter was al voldoende om het reliëf van de Veluwe duidelijk te laten zien. Enkele collega’s uit de weerkamer, waaronder ikzelf, wonen in het heuvelrijke Arnhem-Noord en daar was het verschil al heel goed te zien. Onderaan de heuvels was het groen en tijdens de klim omhoog naar de hoger gelegen woonwijken werd het steeds witter.

Sneeuwgrens
Datzelfde gold voor de wegen naar en op de Veluwe. Het groene landschap ging met het stijgen van slechts enkele meters snel over in een besneeuwd landschap. Een bijzonder fraai gezicht. Uiteindelijk kwam het op grote delen van de Veluwe tot een sneeuwlaagje van ruim 5 centimeter en het is er nog steeds wit. Vandaag kregen we nog een foto binnen uit Elspeet, met daar nog steeds een (gebroken) sneeuwdek van ongeveer 4 centimeter. Ook in mijn tuin (ik woon op ruim 50 meter hoogte) ligt nog een beetje sneeuw, terwijl er bij mijn collega die op 12 meter hoogte woont niets ligt en zelfs heeft gelegen. Hemelsbreed is de afstand tussen onze beide woningen amper een kilometer. De sneeuwgrens schommelde die zondag tussen 20 en 50 meter en dat maakte het verschil.

Vanavond en vannacht lokaal wit
Na een aantal zonnige en droge dagen, onder invloed van een hogedrukgebied, trekt er vandaag ook weer een storing over het land. Vooral het westen heeft daar vandaag overdag mee te maken, met daar veel bewolking, soms wat regen en tussendoor een vlokje natte sneeuw. Het midden en oosten van het land houden het tot de avond droog, met daar soms nog een gaatje voor de zon. Vanavond en vannacht arriveert de storing daar en volgt wat (natte) sneeuw. Vooral in het zuidoosten en deels oosten van het land kan de sneeuw zelfs even blijven liggen en ontwaakt men morgen regionaal in een witte wereld, in de vorm van een dun ‘suikerlaagje’.

Dubbele cijfers
Morgenochtend trekt het front naar Duitsland weg, waarna vanuit het westen de zon geregeld doorbreekt. De wind draait naar het zuidwesten en daarmee wordt alweer iets zachtere lucht bij ons aangevoerd. Morgen wordt het gemiddeld een graad of 8 en in het weekend zitten we alweer in de dubbele cijfers, met zondag op de warmste plekken zelfs 14 graden! Het is op beide weekenddagen regenachtig en er staat een stevige wind, veelal windkracht 5 tot aan de kust soms 8 (stormachtig).