Winterkou beperkt zich tot de nachten

Omdat er geen vrieslucht wordt aangevoerd en de zon al wat kracht heeft, hoeven we geen ijsdagen te verwachten. Winterkou beperkt zich tot de nachtelijke uren.

Omdat er geen vrieslucht wordt aangevoerd en de zon al wat kracht heeft, hoeven we geen ijsdagen te verwachten. Winterkou beperkt zich tot de nachtelijke uren. In de nacht naar woensdag hebben we op grote schaal matige vorst.

Matige nachtelijke vorst
Afgelopen nacht, de nacht naar dinsdag, heeft het op een aantal weerstations al matig gevroren dus met minimumtemperaturen tussen -5,1 en -10,0 graden. De combinatie van koude lucht, nauwelijks wind en onbewolkte hemel zorgde voor deze lage temperaturen. In De Bilt werd het precies -5 graden en dat is dan, heel flauw, nipt geen matige vorst. Op het weerstation Deelen, op de Veluwe, was het met -6,7 graden het koudst. Overigens vroor het ook in de duinen aan de westkust matig; Wijk aan Zee kwam met een minimumtemperatuur van -6,2 graden. En op 10cm, aan de grond, vroor het vrijwel overal matig, bijna streng. In het oosten en zuidoosten daalde het kwik aan de grond tot rond -9 graden. In Enschede was het op 10cm met -9,8 graden het koudst. In de komende nacht, de nacht naar woensdag, wordt op meer plekken dan afgelopen nacht matige vorst verwacht. Het koelt af naar -2 tot -7 graden.

Hogedrukweer, geen aanvoer van kou
Op de weerkaart zien we een sterk hogedrukgebied boven ons land dat ook de komende 24 uur het weer bepaalt. Daardoor blijven oceaanfronten nog even op afstand. Uiteindelijk trekt het hogedrukgebied oostwaarts en komen de fronten met wind, regen en zachte oceaanlucht naar ons toe, dit gebeurt in het weekend. 

De lucht boven ons is voorlopig koud, maar niet superkoud en dat heeft alles te maken met het gebrek aan vrieskou in het oosten van Europa. Morgen, woensdag, zal een oostelijke wind dus geen vorstlucht aanvoeren. En de nachtelijke vorst komt vooral door (warmte)uitstraling van het aardoppervlak. De zon heeft al wat kracht, zodat de middagtemperaturen dan ook ruim boven het vriespunt uitkomen. Deze dinsdagmiddag wordt het 2 graden in Zuid-Limburg tot 6 graden in het westen, morgen wordt het wel wat kouder dan vandaag, 2 tot 4 graden. En dat is wat onder het langjarig gemiddelde. 

Koudste periode van het jaar
Over dat langjarig gemiddelde, de norm, gesproken: in de tweede decade van februari (11 tot en met 20 februari) is de norm het laagst van het gehele jaar. Kijken we even alleen naar De Bilt, dan is de norm in de eerste februaridecade 6 graden voor de maximumtemperatuur en 1 graad voor de minimumtemperatuur, voor de tweede februaridecade zijn de getallen achtereenvolgens 5,4 graden en -0,2 graden en voor de derde decade 6,5 graden en 0,7 graad. Kortom, momenteel bevinden we ons klimatologisch gezien in de koudste periode van het jaar. 

Wolkenvelden temperen de vorst
In de nacht naar donderdag wordt de lucht vochtiger. De uitloper van het hogedrukgebied is helemaal verdwenen. Dit betekent op veel plaatsen wolkenvelden en deze temperen de nachtelijke vorst. Het wordt nog wel 0 tot -4, lokaal -5 graden. In de nacht naar vrijdag wordt het nog wat minder koud, zo rond het vriespunt, tussen -2 en +2 graden. Er passeert al een eerste front, maar dat is nog vrij zwak. Wolkenvelden en hooguit wat lichte regen of wat lichte sneeuw (vooral in het oosten en zuidoosten van het land) zijn het gevolg.

Vervolgens stroomt in het weekend zachte oceaanlucht binnen en arriveren actieve oceaanfronten met regen en aantrekkende zuidwestelijke wind, tot rond 7 Beaufort aan de kust. De middagtemperaturen komen donderdag nog op een schamele 2 tot 5 graden uit, vrijdag wordt het met een matige zuidwestenwind tussen 5 en 8 graden en op zaterdag stijgt de temperatuur al naar rond 10 graden. De zachtste lucht stroomt zondag binnen. Dan wordt het weer 11 à 12 graden. 

Later weer iets kouder
Van een langdurige westelijke tot zuidwestelijke stroming met aanvoer van heel zachte lucht, (veel) regen en stevige wind zal geen sprake zijn. De kans is groot dat we al na het weekend overschakelen op een licht wisselvallige noordwestelijke stroming met aanvoer van wat frissere lucht en een enkele winterse bui. Middagtemperaturen dalen tot een graad of 7 à 8. En later keert de nachtelijke vorst - bescheiden maar toch - terug. Van doorzettend winterweer zal dan ook weer geen sprake zijn. De kans op een vorstperiode van formaat (met ijsdagen) is en blijft in de winter van 2015-2016 nihil, of gewoon 0%.